YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Samfundsskatten sänks, förvärvsinkomsternas beskattning lindras – Företagarna: ”Regeringens tillväxtåtgärder är betydande”
Regeringens planerade skattesänkningar uppmuntrar till investeringar och arbete. Samtidigt pågår arbetsmarknadsreformer och en uppdatering av upphandlingslagen som ska öka konkurrensen. Det här bedömer Företagarna i Finland som viktiga resultat från regeringens halvtidsöverläggning.
– Regeringens åtgärder för att stöda tillväxt är betydande och tillväxtpaketet är ganska balanserat. Sänkningarna av företagsskatten och inkomstbeskattningen stöder tillväxten, säger Mikael Pentikäinen, verkställande direktör för Företagarna i Finland.
– Särskilt viktigt är sänkningen av de högsta marginalskatterna på förvärvsinkomster samt att utdelningsbeskattningen inte skärps. En lägre marginalskatt motiverar till att arbeta mer och en stabil utdelningsbeskattning uppmuntrar till att ta risker, säger Pentikäinen.
– Beslutet att sänka de högsta marginalskatterna är ett av de mest tillväxtfrämjande beskattningsbesluten som företagarna förespråkat. Också ekonomisk forskning stöder dess positiva långsiktiga effekter då det gäller tillväxt, tillägger Petri Malinen, ekonom vid Företagarna i Finland.
Malinen påpekar också att beslutet att sänka samfundsskatten till 18 procent gynnar tillväxten.
– Nästan alla aktiebolag i Finland gynnas av företagsskattesänkningen. Att förlänga rätten att dra av förluster till 25 år är särskilt viktigt för tillväxtföretag, som sällan gör vinst under snabb tillväxt och därför inte genast kan dra nytta av sänkningen, säger Malinen.
”FöPL-linjedragningen är problematisk”
Regeringen har beslöt mitt under den pågående FöPL-utredningen att företagarnas pensionsavgift i framtiden ska baseras tydligare på ”verkliga inkomster”.
– Det här är en mycket problematisk linjedragning, eftersom det i olika bolagsformer är mycket svårt att exakt definiera företagarens verkliga inkomster. Regeringen borde ha väntat på resultatet av utredningen. Detta är en allvarlig fråga som måste beredas noggrant, säger Pentikäinen.
– Den så kallade FöPL-korrigeringen, som innebär att övergångsbestämmelsen och taket för avgiftshöjningar även gäller för de pensionsförsäkringar som tecknats efter 2023 är mycket viktig för många företagare. Det här förhindrar oskäliga avgiftshöjningar för tusentals företagare år 2026.Den kombinerade försäkring är också välkommen och har länge efterlysts av Företagarna i Finland.
Regeringen har också meddelat att man inte går vidare med planen på en obetald första sjukdag.
– Det här hade varit en viktig arbetsmarknadsreform. När man nu avstår från den, borde man istället förkorta självrisktiden för sjukdagpenning för att minska arbetsgivarens kostnader och sänka risken med att anställa, säger Pentikäinen.
Sammandrag från halvtidsöverläggningen
- Beskattningen av arbete lättas med 1,1 miljarder euro. De högsta marginalskatterna på förvärvsinkomster sänks till 52 %.
- Samfundsskatten sänks från 20 % till 18 % från och med början av 2027.
- Efter att utredningsman Jukka Rantalas utredning blivit klar reformeras FöPL-systemet så att företagarnas pensionsavgift baseras tydligare på verkliga inkomster. För nya företagare 2023–2025 tillämpas samma tak på höjningar (4 000 euro) som för andra företagare.
- Mervärdesskatten på varor som nu beskattas med 14-procent (till exempel livsmedel och läkemedel) sänks till 13,5 % år 2026.
- Försöken till att avsiktligt kringgå skatt genom konstgjorda aktiebyten stoppas.
- Företagsstöden minskas med 12 miljoner euro.
- Rätten att dra av förluster förlängs från och med skatteåret 2026.
- Avdragsrätten för medlemsavgifter till arbetsmarknadsorganisationer avskaffas år 2026. Avskaffandet av avdragsrätten gäller både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer.
Är du redan medlem i Företagarna i Finland? Läs mer om nyttan och fördelarna med medlemskapet här!