YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sammandrag av höstens SMF-företagsbarometer

SMF-företagens konjunkturförväntningar har efter en negativ början på året förbättrats betydligt. Inflationen har sjunkit, räntenivån är på väg ner och lösgörandet från rysk energi och Rysslandshandeln har lyckats, vilket gör att de negativa förväntningarna från i våras har vänt uppåt: Nettotalet för konjunkturutsikterna är noll. Det ekonomiska läget förväntas alltså ligga kvar på samma nivå under det kommande året. Nettotalet har stigit med 14 enheter sedan i våras.

24,4 procent av SMF-företagen bedömde att konjunkturerna kommer att förbättras under de kommande 12 månaderna och 24,6 procent trodde att konjunkturerna kommer att försvagas. Lite över hälften av SMF-företagen bedömde att konjunkturen kommer att ligga kvar på samma nivå. Vilken riktning ekonomin rör sig i beror till stor del bland annat på huruvida privatkonsumtionen återhämtar sig och räntenivån sjunker. Man följer inom alla centrala marknadsområden förväntansfullt med denna utveckling under de kommande 12 månaderna.

SMF-företagens konjunkturförväntningar förutspår i stora drag samma utveckling av den finska ekonomin som största delen av de ekonomiska prognoserna gör. De uppskattningar om ekonomins utveckling som bygger på bruttonationalprodukten förutspår i genomsnitt en nolltillväxt i Finland för slutet av året, och under 2025 bedöms bruttonationalprodukten generellt växa med 1–2 procent. Såväl när det gäller det ekonomiska läget som när det gäller SMF-företagens förväntningar råder det fortfarande en exceptionellt stor osäkerhet.

Förväntningarna på en ökad omsättning stiger, men osäkerheten leder till mindre investeringar

Förväntningarna på hur omsättningen kommer att utvecklas har stärkts samtidigt som de allmänna konjunkturförväntningarna har stigit jämfört med talen i våras. Nettotalet steg med sex enheter från vårens barometer och fick värdet tio.

De senaste åren har SMF-företagens lönsamhetsförväntningar försämrats kraftigt samtidigt som det allmänna förtroendet för ekonomin har sjunkit. Förväntningarna på förändringar i lönsamheten har ännu inte repat sig och blivit positiva efter den nedgång som varade från hösten 2021 till våren 2023. Osäkerheten om framtiden har nu avtagit något, men nettotalet för lönsamhetsförväntningarna är fortfarande negativt, -9.

SMF-företagen bedömer att deras investeringar kommer att minska betydligt under den närmaste tiden. Som en följd av den långvariga osäkerheten och den svaga konjunkturen finns det inom alla huvudnäringsgrenar fler företag vars investeringar minskar än företag vars investeringar förväntas öka. Nettotalet för förväntningarna på investeringar är fortfarande helt klart negativt med ett värde på -15. Den svaga utvecklingen när det gäller förväntningarna på investeringar har varit långvarig, och hör ihop med den exceptionellt stora osäkerhet som råder kring hur efterfrågan kommer att återhämta sig samt kring de ökade geopolitiska riskerna och andra faktorer i verksamhetsmiljön, som tillgången på kompetent arbetskraft. Även de fluktuerande räntorna har en direkt inverkan på SMF-företagens investeringar och investeringsavsikter.

SMF-företagen försiktiga med att utöka antalet anställda

De negativa effekter som den höjda räntenivån och den ökade geopolitiska instabiliteten medför har de senaste åren försvagat förväntningarna på utvecklingen av antalet anställda. 14 procent av SMF-företagen tänker utöka antalet anställda under det kommande året medan 11 procent av företagen förväntar sig att antalet anställda kommer att minska. Nettotalet för förväntningarna ligger på 3, vilket är sex enheter högre än i våras. Fortfarande tänker en majoritet, d.v.s. 74 procent av SMF-företagen, att hålla antalet anställda på samma nivå.

Förändringarna i antal anställda inom företagen hänger också samman med investeringsviljan: att få tag på kompetent arbetskraft är en förutsättning för investeringarna. Samtidigt är investeringsviljan också en av de bakomliggande orsakerna till att antalet anställda utökas.

Höjda kostnader, ökningstakten har jämnats ut

Förväntningarna på hur produktionskostnaderna väntas öka steg något jämfört med våren 2024. Förväntningarna har utjämnats sedan toppen under hösten 2022, men de är fortfarande förhöjda jämfört med den genomsnittliga nivån på 2010-taket, Likaså håller prissättningsmarginalen på att öka för företagens egna produkter och tjänster, men det är inte tillräckligt för att kompensera prisökningen för mellanprodukterna. Situationen underlättas av att löneförhöjningarna i anknytning till mellanprodukterna förväntas vara måttligare. Efter de tvära fluktuationer som inleddes 2020 ser trycket på höjda löner ut att jämna ut sig till nivån under åren 2016–2019.

Den främsta utmaningen inom alla huvudnäringsgrenar är fortfarande att mellanprodukternas pris stiger snabbare än priset på slutprodukterna. Fortsätter detta kommer den del av mellanprodukternas prisökning som överskrider höjningen av prissättningsmarginalen att försvaga företagens verksamhetsförutsättningar.

Tillväxtpotential genom förnyelse samt genom forsknings- och utvecklingsverksamhet

De senaste årens många kriser har inte i någon betydande grad kväst företagens vilja att växa. Fortfarande är över en tredjedel av SMF-företagen starkt eller i mån av möjlighet tillväxtorienterade, och de starkt tillväxtorienterade SMF-företagens andel har stigit med två procentenheter jämfört med vårens enkät, där andelen låg på 5 procent. De starkt tillväxtorienterade SMF-företagens andel är fortfarande blygsam, och på sikt ger den trendliknande nedgången anledning till oro.

Under det senaste året har 16 procent av SMF-företagen tagit i bruk ny teknologi och 46 procent har investerat i digitaliseringen. Ungefär hälften av företagen har också fortbildat sin personal. Dessutom har lite färre än tre av tio företag lanserat nya produkter eller tjänster på marknaden.

Med forskning och utveckling (FoU) avses i den här barometern en kreativ och systematisk verksamhet för att utöka kunnandet samt att använda detta kunnande till nya tillämpningar. En förhållandevis hög andel av SMF-företagen, 25 procent, rapporterar om att de idkat forsknings- och utvecklingsverksamhet i något format. Som förväntat finns det betydande skillnader mellan näringsgrenarna i hur vanlig FoU-verksamheten är. Andelen är som högst inom industrin, där 40 procent av SMF-företagen bedriver FoU-verksamhet.

Det största hindret för att utveckla företagsverksamheten är den allmänna konjunkturen och det ekonomiska läget. Även om ökningen av kostnadsnivån och problemen med tillgång på arbetskraft har lindrats något jämfört med barometern för ett år sedan, utgör de i resultaten fortfarande det näst största hindret för utveckling.

Det ekonomiska läget och den stränga regleringen minskar användningen av extern finansiering

Det ekonomiska läget och den försvagade kreditvärdighet som detta orsakat hos företagen syns i kombination med regleringen av bankverksamheten i SMF-företagens användning av extern finansiering: Enligt barometern har under hälften av SMF-företagen lån i en bank eller vid något annat finansinstitut. Andelen SMF-företag som har lån hos en bank eller hos något annat finansinstitut har förändrats mycket lite under de senaste åren.

Finnvera har förblivit en betydande finansieringsaktör även om dess roll som alternativ och komplement till banklån har sjunkit något. Finnveras borgen har en central betydelse när det gäller finansiering: Bland dem som ansökt om banklån berättade nästan en tredjedel att möjligheten till banklån förutsatte borgen från Finnvera. Särskilt de tillväxtorienterade företagen var intresserade av Finnvera i dess egenskap av finansiär.

SMF-företagens samarbete med läroanstalter och forskningsinstitut vilar fortsättningsvis på en stabil grund

En betydande andel av SMF-företagen samarbetar med läroanstalter, utbildningsanordnare eller utvecklingsbolag. SMF-företagens samarbete med läroanstalter och forskningsinstitut har hållits på samma nivå som under hösten 2022, när frågan senast ställdes.

Samarbetsformerna är av många slag, men i svaren framhävs arbetspraktik, läroavtalsutbildning eller övrig inlärning i arbete. Denna samarbetsform förverkligades i samarbete med högskolor och forskningsinstitut i nästan hälften av SMF-företagen och i samarbete med övriga utbildningsarrangörer i 68 procent av SMF-företagen.

Företagens erfarenheter av resultaten från samarbetet med läroanstalter och forskningsinstitut har förändrats något jämfört med hösten 2022, delvis som en följd av att ett nytt svarsalternativ om anställning av nya förmågor hade tillfogats. Det vanligaste resultat som nämndes utifrån samarbetet med högskolor och forskningsinstitut var en förstärkning av kunskapsunderlaget och kunnandet. Samarbetet med andra utbildningsarrangörer och utvecklingsbolag har oftast lett till anställning av en ny förmåga.

Avaa pop-up -ikkuna