YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tre företag belönas med Finlands mest prestigefyllda företagarpris: familjeföretagande och mod förenar vinnarna

Det riksomfattande företagarpriset, instiftat av Företagarna i Finland och Fennia, beviljades i år till tre företag. Fönster- och dörrtillverkaren Karelia Ikkuna från Joensuu, specialisten på materialhanteringsteknik Laitex från Villmanstrand och upplevelse- och hotellföretaget Nellim Wilderness Hotels & Safaris från Enare belönades med varsitt pris. 

Vinnarna förenas av en stark familjeföretagaranda. Karelia Ikkuna och Laitex har till exempel redan genomfört ett generationsskifte. Inom företaget Nellim Wilderness Hotels & Safaris deltar alla fyra av ägarparets barn i den dagliga driften av verksamheten.  

– Vinnarna representerar familjeföretagande när det är som bäst. Företagarna har djärvt vågat satsa på tillväxt och gjort rätt val. Ansvarsfullhet och hållbar utveckling hör till hörnstenarna för tillväxt. Företagen är också viktiga arbetsgivare i sina egna regioner, säger Mika Manninen, Fennias tillförordnade verkställande direktör. 

Det riksomfattande företagarpriset är den mest prestigefyllda utmärkelsen bland företagare och har delats ut till mer än 200 företag sedan 1968. I sina kriterier betonar juryn företagets tillväxt, lönsamhet, internationalisering och affärsidé. 

Djärva beslut och engagemang leder till framgång 

Karelia Ikkuna är den största finskägda fönstertillverkaren i Finland.  

Enligt verkställande direktör Otto Ahtonen kommer mer än hälften av bolagets omsättning från renoveringsarbeten som husbolag låter göra. Företagets framgångar bygger på energisnåla fönsterlösningar, goda samarbetspartner, kompetent personal och en löpande fönsterspecifik produktion. Det innebär att fönstren inte massproduceras för lagerhållning. 

– Den löpande modellen är effektiv. Vi har högautomatiserade processer och ett fönster färdigställs med kort genomloppstid. I bästa fall tar det fyra timmar, säger Ahtonen. 

– Företagarpriset är ett erkännande från andra företagare. Det värmer i hjärtat, säger Kauko Ahtonen, grundare av Karelia Ikkuna. 

I fjol uppgick Karelia Ikkunas omsättning till 30,2 miljoner euro och rörelseresultatet till 3,7 miljoner euro. 

Titta på Karelia Ikkunas presentationsvideo 

Laitex å andra sidan gjorde ett stort strategiskt skifte i slutet av 2010-talet, då företaget övergick från att vara en mekanisk verkstad till ett teknikbolag. För Laitex, som levererar materialhanteringslösningar till industrin, är transportörer fortfarande den enskilt viktigaste produkten. Företaget exporterar till mer än 80 länder. 

– Kapaciteten i verkstaden har hållits mer eller mindre konstant, men antalet ingenjörer, medarbetare och produktutvecklingar har ökat. Beslutet att övergå var rätt, eftersom den gröna omställningen har tagit fart i Europa. Materialhantering behövs så länge maskinerna är igång. Allt håller på att ändra form i en mer ekologisk riktning. Det här priset betyder verkligen mycket för familjen och hela personalen, säger verkställande direktör Lasse Kurronen.     

I fjol uppgick Laitex omsättning till 26,2 miljoner euro och rörelseresultatet till 1,6 miljoner euro. 

Titta på Laitex presentationsvideo 

Mari och Jouko Lappalainen har ägnat 20 år åt att bygga upp en unik hotell- och servicekedja i Lappland som lockar turister från hela världen. Företagarna bakom Nellim Wilderness Hotels & Safaris vill erbjuda resenärerna en upplevelse där naturen står i centrum. Gästerna kan också uppleva en känsla av naturen i boendet. 

– Vi började med 11 rum, men idag kan vi ta emot över 900 övernattningsgäster. Vår nuvarande ställning har blivit verklig tack vare tre faktorer: rätt produkt för marknaden, effektiva processer och kompetent personal. På fjärde plats har kanske lite tur också spelat en roll. När vi började som företagare skulle vi aldrig ha trott att vi skulle få ett pris som detta, säger Mari och Jouko Lappalainen. 

Företaget Nellim Wilderness Hotels & Safaris hade en omsättning på 30,7 miljoner euro och ett rörelseresultat på 9,7 miljoner euro. 

Priserna delades ut under galafesten vid de riksomfattande företagardagarna i Seinäjoki lördagen den 12 oktober.  

Se Nellim Wilderness Hotels & Safaris presentationsvideo 

Karelia Ikkuna Oy 

Grundat: 1991 
Ägare: Kauko Ahtonen, Vesa Silvennoinen, Otto Ahtonen, Ari Silvennoinen, Elli Ahtonen och Juuso Ahtonen 
Verkställande direktör: Otto Ahtonen 
Hemort: Joensuu 
Antal anställda: 70 
Omsättning: 30,2 miljoner euro 
Rörelseresultat: 3,7 miljoner euro  

Laitex Oy 

Grundat: 1986 
Ägare: Kari, Lasse och Jussi Kurronen samt Laura Sinkko 
Verkställande direktör: Lasse Kurronen 
Hemort: Villmanstrand 
Antal anställda: 116 
Omsättning: 26,2 miljoner euro 
Rörelseresultat: 1,6 miljoner euro  

Nellim Wilderness Hotels & Safaris Oy 

Grundat: 2004 
Ägare: Mari och Jouko Lappalainen 
Verkställande direktör: Jouko Lappalainen 
Hemort: Enare 
Antal anställda: 146 (60 året runt, 260 under högsäsong) 
Omsättning: 30,7 miljoner euro (2024) 
Rörelseresultat: 9,7 miljoner euro (2024)  

Det riksomfattande företagarpriset 

Det riksomfattande företagarpriset är ett pris instiftat av Företagarna i Finland och Fennia och delades ut första gången 1968. Priset har beviljats till mer än 200 företag och företagare. I sina kriterier betonar juryn företagets tillväxt, lönsamhet, internationalisering och affärsidé. I dag består juryn förutom av Fennia och Företagarna i Finland även av Förbundet för Finländskt Arbete och stiftelsen Yksityisyrittäjäin säätiö.