YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Välfärdsområdenas upphandlingar måste vara öppna
Det årliga värdet på offentliga upphandlingar är cirka 50 miljarder euro. Med välfungerande upphandlingspolitik kan man förstärka företagsverksamheten och områdenas livskraft.
I Företagarna i Finlands kommunbarometer bedömde närmare 10 000 företagare den här våren hur deras hemkommuner har klarat sig inom företags- och näringspolitiken. Företagarna anser att kommunerna bland näringspolitikens delområden har lyckats sämst just i offentliga upphandlingar. Resultatet var nu sämre än då barometern föregående gång genomfördes 2020.
Välfärdsområdenas planer väcker oro
Samtidigt väcker de nya välfärdsområdenas planer stor oro hos små och medelstora företagare. Nästan alla välfärdsområden har planer på att försöka kringgå offentliga upphandlingar. Flera områden tänker köpa eller har redan köpt stödtjänster direkt av sina egna bolag utan att konkurrensutsätta köptjänsterna. Sådana här stödtjänster är till exempel catering- och tvätteritjänster, fastighetsskötsel samt it- och ekonomiförvaltning.
Företagarna i Finland förutsätter att välfärdsområdena skaffar tjänster öppet på marknaden genom att konkurrensutsätta dem. Bara på det här sättet kan man jämföra pris och kvalitet, vilket gagnar både skattebetalaren och välfärdsområdet.
När det nu är bråttom med att grunda välfärdsområdena, kan grundandet av ett offentligt ägt bolag verka vara det enda alternativet. Denna utveckling kan leda till att det snart inte längre finns företag och företagare i vissa branscher utan bara offentligt ägda bolag. Det är önskvärt att varje område än en gång går genom sina lösningar, om det har beslutat att skaffa tjänster av offentligt ägda bolag.
Förnuftiga upphandlingar ökar livskraften
Förnuftigt genomförda upphandlingar utgör en stor möjlighet för livskraften i välfärdsområdena och kommunerna. Det lönar sig att dela upphandlingar i sådana helheter att även mindre företag har möjlighet att delta i dem. Genom flexibel växelverkan med företagen kan den offentliga sektorn stärka livskraften i sin hembygd. Det lönar sig också att satsa på upphandlingskunnande.
Ofta har företagare och den offentliga aktören samma mål när det gäller främjandet av områdets livskraft. Tillsammans kan vi se till att detta också syns i offentliga upphandlingar. Nu krävs det dialog och diskussion mellan näringslivet och offentliga sektorn.
Henrik Wickström, sakkunnig inom näringslivspolitik, Företagarna i Finland
Harri Jaskari, direktör, Företagarna i Finland