YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Vartannat småföretag med minst 10 anställda har anställt en invandrare
Hälften av företagen med minst tio anställda har anställt en invandrare. I företag med 5–9 anställda har redan en tredjedel anställt en invandrare, enligt den senaste Företagargallupen.
– Att anställa en invandrare har utvecklat företagen. Till exempel har personalens attityder blivit mer toleranta, säger experten Sonja Antosalo från Företagarna i Finland.
73 procent av de som anställt en invandrare håller åtminstone delvis med om förändringen i personalens attityder.
Företagets förmåga att betjäna olika kunder har tydligt förbättrats som en följd av att en invandrare anställts. Två tredjedelar av de som anställt en invandrare håller med om detta. Även arbetsgemenskapens atmosfär har förbättrats, liksom personalens förmåga att utveckla nya lösningar. Företagets kompetens har också ökat.
– Resultaten visar att det talas alltför lite om invandrares roll i arbetslivet. Det är inte lönt att ställa finsk och utländsk arbetskraft mot varandra, säger Harri Jaskari, chef för från Företagarna i Finland.
– Det är fantastiskt hur positiva erfarenheterna har varit från olika delar av Finland och olika branscher. Många olika typs företag har tagit till sig internationell kompetens, fortsätter Jaskari.
Av alla små och medelstora företag som svarade hade 17 procent anställt en invandrare. De som anställer mest är unga och medelålders företagare.
1 054 representanter för små och medelstora företag svarade på Företagargallupen som Företagarna i Finland beställde av Verian mellan den 7 och 13 november 2024. Felmarginalen är 2,9 procentenheter åt båda hållen
Bästa erfarenheterna i östra och norra Finland
De bästa erfarenheterna regionalt upplevs i östra och norra Finland (75 procent).
Mest invandrare har anställts i huvudstadsregionen (22 procent), Därefter kommer västra Finland (18 procent) och södra Finland (17 procent).
– När det gäller invandring talas det för mycket om de största stadsregionerna och toppkompetens. Undersökningen visar att behovet av utländsk arbetskraft är stort även utanför de stora städerna och i företag som är i behov av arbetskraft med låg utbildningsnivå. För vissa landsbygdsföretag har utländsk arbetskraft möjliggjort fortsatt verksamhet, säger Jaskari.
Industrin anställer klart flest invandrare (44 procent). Därefter kommer handel (18 procent), byggande (17 procent) och andra tjänster (16 procent).
Språk, spelregler och anpassning som utmaningar
Språkliga utmaningar, att ta till sig arbetsplatsens spelregler och att anpassa sig till arbetsgemenskapen upplevs som de största problemen vid anställning av invandrare.
– Att ta till sig arbetsplatsens spelregler och att anpassa sig till arbetsgemenskapen är sannolikt kopplade till de språkliga utmaningarna. Det är viktigt att säkerställa att arbetsinstruktioner och regler förstås och att språkmurar bryts ner, säger Antosalo.
Inom industrin upplevs minst problem med anställning, medan nästan hälften av respondenterna inom byggnadsbranschen (46 procent) upplevt problem.
Du kan läsa mer om resultaten på finska här.
Är du redan medlem i Företagarna i Finland? Läs mer om nyttan och fördelarna med medlemskapet här!