YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin ylitettiin omistajanvaihdoksen rahoituksen esteet

Ammattiliikenteen ajoneuvojen varusteluun erikoistuneen Hio-Mexin omistajanvaihdos oli jo neuvoteltu, kun pankki sanoi ei. Miten ostajat löysivät vaihtoehtoisen rahoitusratkaisun?

Hio-Mex on tuusulalainen ammattiliikenteen ajoneuvojen erikoisvarustelua tekevä kuuden työntekijän yritys. Se valmistaa itse ruostumattomasta teräksestä lisävarusteita vaativaan käyttöön ja sen lisäksi tuo maahan erilaisia lisävarusteita ammattiliikenteen tarpeisiin. Alunperin Hio-Mexin perusti Mika Sassin isä Ilpo Sassi vuonna 1979 kotinsa autotalliin metalliosien mekaanisen hionnan alihankintaa varten. Kokemusta teräksen muotoilusta siis löytyy.

“Ei kannata lannistua rahoituksen esteisiin, vaihtoehtoja löytyy aina”, sanovat nyt Hio-Mexin uudet omistajat, Mika Sassi ja Marko Oksa lähes yhteen ääneen. 

Kun perustajan eläköityessä suora sukupolvenvaihdos kaikille lapsille ei onnistunut eikä yrityksen myynti kilpailijoille kiinnostanut, alkoi vaihtoehtojen etsintä. “Halusin itse jatkaa, mutta saada toisia rinnalle osakkaiksi”, kertoo Mika Sassi, yrityksen nykyinen toimitusjohtaja.

Yksi uusista omistajista on Sassin vanha ystävä Marko Oksa. “Olin jo vuosia rohkaissut Mikaa sukupolvenvaihdokseen, ja lopulta keskustelut päättyivät siihen, että itse lähdin mukaan”, Oksa naurahtaa. Hän toimii yrityksessä hallituksen puheenjohtajana.

Neljä uutta omistajaa ja yllättävä rahoittaja

“Lähdimme joulukuussa 2020 tunnustelemaan, miten omistajanvaihdos onnistuisi sukupolvenvaihdoksen sijaan. Meillä oli selkeä mutta kiireinen deadline: huhtikuu 2021, jolloin tilikausi päättyy. Silloin omistuksen pitäisi vaihtua ja uusien omistajien astua johtoon eläköityvän 70-vuotiaan isäni tilalle”, Sassi kertoo.

“Kolmessa kuukaudessa saimme omistajanvaihdoksen paketin kasaan ja viimeisteltyä rahoitusratkaisua lukuunottamatta”, Sassi muistelee. Mika Sassin ja Marko Oksan lisäksi uusina osakkaina mukaan tulivat Katri Tuominen ja Tero Sassi, joille molemmille Hio-Mex oli entuudestaan tuttu talo. Lisäksi vanha pienomistaja Mika Auvinen jäi edelleen omistajaksi.

Selvittelytyössä käytettiin apuna niin alan konsultteja kuin Finnveraa. “Pohdimme keinoja, mikä olisi meidän tapauksessa järkevää ja mahdollista, mutta aina tuli vastaan se, mistä löytää yrityskaupalle rahoitus,”, Oksa pohtii.

“Mutta sitten pankki nosti käsiä pystyyn ja mekin alettiin nostaa käsiä pystyyn, ihmeteltiin yhdessä miten saadaan kaupat tehtyä. En muista, kuka sen ensin sanoi idean ääneen, mutta lopulta Ilpo (Sassi) sanoi, että hän voi rahoittaa yrityskaupan osamaksulla”, Mika Sassi kertoo.

Omistajanvaihdoksessa ei siis käytetty lainkaan ulkopuolista rahoitusta vaan myyjä rahoitti omistajanvaihdoksen. Nyt uudet omistajat maksavat joka kuukausi sovitun summan myyjälle kunnes koko kauppasumma on maksettu. Yrityskaupan loppusumma voidaan myös maksaa kerralla myyjälle toisenlaisen rahoitusratkaisun löytyessä.

“Tämä oli selkein ratkaisu siinä tilanteessa. Saimme startattua uusina omistajina uudet ajatukset ja saimme aikalisän rahoituksen kanssa. Iso hatunnosto Ilpolle, sillä olihan se hyvin joviaalia ja meitä ajattelevaa, että hän suostui rahoittamaan yrityskaupan. Tietenkin oman elämäntyön jatkuminen oli tärkeää hänelle”, Marko Oksa kiittää.

Uusista ideoista uutta kasvua

Uudet omistajat ovat jo tuoneet uusia tuulia Hio-Mexiin. “Mutta helppoa alku ei ole ollut. Ihan liian nopeasti ja kiireessä omistajanvaihdos lopulta toteutui, ja alussa on ollut paljon uuden oppimista kaikille. Voin oikeasti sanoa, että omistajanvaihdos olisi kannattanut tehdä kymmenen vuotta aiemmin ja ajan kanssa”, Mika Sassi pohtii.

Uudet omistajat innovoivat, mitä kaikkea Hio-Mex voisi tehdä olemassa olevan ammattitaidon ja laajan verkoston avulla oman perinteisen laatikon ulkopuolella. Rakennusmaailmasta autoalalle hypännyt Marko Oksa on tuonut uusia ideoita yritykseen.

“Olemme kehitelleet pari ideaa, joista voi tulla isoja juttuja. Nyt pitää vain alkaa rakentamaan ja suunnittelemaan niitä, etsiä sopivia yhteistyökumppaneita, jalostaa ideoita ja pilotoida ne. Niiden avulla Hio-Mex voi helposti kasvaa kymmenkertaiseksi. Tai jos ne eivät onnistu, palataan juurille ja mietitään mitä seuraavaksi keksitään”, Oksa kertoo seuraavista askeleista.

Mika Sassin ja Marko Oksan vinkit omistajanvaihdokseen

  1. Vaihtoehtoja löytyy aina. Ei kannata lannistua ensimmäisiin esteisiin vaan etsiä erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja. Niitä löytyy aina. Kannattaa kerätä paljon tietoa, kysyä neuvoja ja etsiä itselle sopivia ratkaisuja.
  2. Tutustu ostettavaan yritykseen. Jos on yhtään mahdollista, kannattaa olla jollain tavalla mukana ostettavan yrityksen liiketoiminnassa ennen omistajanvaihdosta, jotta sen hyvät puolet ja muutettavat epäkohdat tulevat tutuiksi.
  3. Pidä oman elämän ja yrityksen raha-asiat erillään. Ei kannata sitoa omaa elämää yritykseen henkilökohtaisella takauksella. Pankki tarjoaa aina tämän helpoimman tien, mutta se ei ole ainoa tai paras vaihtoehto.
  4. Karsi kiinteitä kuluja. Uuden omistajan kannattaa ensimmäisenä käydä läpi kaikki kiinteät kulut. Mitä vanhempi yritys, sitä enemmän turhia kiinteitä kuluja on todennäköisesti jäänyt päälle.
Avaa pop-up -ikkuna