Yritysmuodot

Kun olet perustamassa yritystä, pohdi tarkoin, mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten. Olisiko osakeyhtiö toimivin vai sittenkin toiminimi? Tai ehkä avoin tai kommandiittiyhtiö? Päätös on tärkeä, sillä yritysmuodot eroavat toisistaan monin tavoin esimerkiksi verotuksessa.

Erilaisilla yritysmuodoilla on omat etunsa ja hyötynsä, ja yrityksen perustajan kannattaakin pohtia valintaa huolellisesti. Yrityksesi tarpeet ja elinkeinotoiminnan luonne ratkaisevat, mikä muoto on juuri sinun yrityksellesi paras.

Valitsemasi yritysmuoto vaikuttaa moneen asiaan, esimerkiksi verotukseen. Yrityksen tulos verotetaan joko yrityksen omassa verotuksessa (esimerkiksi osakeyhtiö) tai sen omistajan henkilökohtaisessa verotuksessa (esimerkiksi toiminimi).

Oikeaa yritysmuotoa miettiessäsi saat maksutonta neuvontaa vaikkapa uusyrityskeskuksista tai kuntien yrityspalvelupisteistä. Asiantuntijoilta saat arvokkaita käytännön vinkkejä siitä, mitä kannattaa huomioida. Esimerkiksi henkilökohtaisen nettotulon kannalta valitulla yhtiömuodolla voi olla suurikin merkitys. Me Yrittäjissä olemme tehneet avuksesi kaksi opasta, toisen yrityksen perustamiseen ja toisen yritysmuodon valintaan.

Mies käärii hihat

Lataa ilmainen Yrityksen perustaminen -opas

Miten valita oikea yhtiömuoto yritykselle? Entä minkälaisia velvollisuuksia yrittäjällä on? Näihin ja muihin perustamiseen liittyviin kysymyksiin löydät vastauksen Yrityksen perustaminen -oppaasta.

Meikkisiveltimet

Minkä yritysmuodon valitsen? Lataa yritysmuodon valintaopas avuksi vertailuun

Opas kertoo, mikä yritysmuoto olisi elinkeinotoiminnallesi paras vaihtoehto ja miten verotus eroaa eri yritysmuotojen kohdalla. Löydät myös tietoa, miten kevytyrittäjyys eroaa esimerkiksi toiminimen perustamisesta.

Toiminimiyrittäjä – oman alansa osaajan valinta

Perustuuko yritysideasi omaan työpanokseesi ja henkilökohtaiseen osaamiseesi? Oletko perustamassa yritystä yksin, etkä tarvitse toiminnan aloittamiseen suuria pääomia? Toiminimiyrittäjyys saattaa olla sinulle sopiva yritysmuoto.

Kenelle sopii: Yrittäjälle, jonka toiminta on pienimuotoista.

Osakeyhtiö – yleinen ja selkeä yritysmuoto

Kun yritystoiminta vaatii investointeja ja yrityksessä on useita omistajia, osakeyhtiö on usein paras valinta yritysmuodoksi. Osakeyhtiö soveltuu monenlaiseen yritystoimintaan ja kaiken kokoisille yrityksille. Se onkin yleisin yritysmuoto Suomessa.

Kenelle sopii: Yrittäjälle, joka haluaa pitää vaihtoehdot avoimina. Osakeyhtiö mahdollistaa monenlaisten järjestelyjen tekemisen.

Avoin yhtiö – kumppaneiden yhteisvastuuta ja luottamusta

Avoimen yhtiön voi perustaa kaksi tai useampi yhtiökumppani. Kaikki yhtiömiehet vastaavat sitoumuksista yhteisvastuullisesti – esimerkiksi yhtiön velka voidaan periä keneltä tahansa yhtiökumppaneista. Tämä vaatii suurta luottamusta, ja avoimen yhtiön perustamista onkin harkittava tarkoin.

Kenelle sopii: Kun haluat jakaa yhtiötoiminnan vastuut yhtiökumppanien kanssa.

Kommandiittiyhtiö – mukana myös sijoittaja

Kommandiittiyhtiössä on vähintään kaksi yhtiömiestä, joista toinen on vastuunalainen ja toinen äänetön yhtiömies. Äänettömältä yhtiömieheltä vaaditaan rahallinen sijoitus yhtiöön, vastuunalaiselta sijoitukseksi riittää oma työpanos.

Kenelle sopii: Yrittäjälle, joka haluaa mukaan sijoittajan.

Osana osuuskuntaa

Voit myydä omaa tuotantoasi tai palveluitasi myös osuuskunnan kautta. Tämä yritysmuoto on vanha, mutta edelleen käypä tapa harjoittaa yritystoimintaa. Osuuskunta perustetaan, jotta jäsenistö voisi käyttää omassa liiketoiminnassaan hyödyksi osuuskunnan tarjoamia palveluita.

Kenelle sopii: esimerkiksi käsityöläiselle

Franchising-yrittäjyys

Yrittäjäksi voi ryhtyä myös tunnetun ketjun jäsenenä ja valmiin toimintaidean turvin. Tällaisiin ketjuyrityksiin liittyy termi franchising, ja niissä yksittäinen yrittäjä hoitaa yhtä tai useampaa yksikköä, kuten liikettä, ketjun toimintakonseptin mukaisesti.

Kenelle sopii: kun haluat valmiin konseptin.

Kevytyrittäjyys – matalan kynnyksen ratkaisu

Kevytyrittäjyys tai laskutusyrittäjyys tarkoittaa, että myyt esimerkiksi palveluitasi, mutta laskutuspalvelu hoitaa puolestasi muun muassa laskutuksen. Kevytyrittäjyys ei ole virallinen termi eikä yritysmuoto, mutta sitä käytetään usein. Kevytyrittäjän asema ja velvoitteet voivat vaihdella tilanteen mukaan, joten ne kannattaa tarkistaa tapauskohtaisesti.

Kenelle sopii: Kun haluat kokeilla siipiäsi yrittäjänä.

Yhtiömuodon muuttaminen

Kasvoiko liiketoiminta niin, ettei toiminimi yritysmuotona tunnu enää parhaalta ratkaisulta? Kerromme, mitä täytyy ottaa huomioon, kun vaihtaa yritysmuotoa.

Yhtiömuodon muuttaminen

Toiminimi

Jos olet oman alasi osaaja ja haluat tehdä töitä oman yrityksesi laskuun, elinkeinonharjoittajaksi on verraten helppoa ryhtyä. Parhaiten toiminimi sopii yritysmuodoksi, jos aiot myydä omaa osaamistasi ja aiot työllistää vain itsesi.

Plussat

+ Sopii pienen tai kohtalaisen liikevaihdon yritystoimintaan.
+ Vähäinen byrokratia.
+ Nopea ja helppo perustaa.
+ Yksinkertainen kirjanpito.

Miinukset

– Vastaat veloista omalla omaisuudellasi.

Toiminimiyrittäjyys eli yksityinen elinkeinon harjoittaminen soveltuu yleensä yritystoimintaan, jonka liikevaihto on maltillista. Jos tarvetta ei ole isoille lainoille, suurille varastoille eikä kalliille koneille, toiminimi on helppo, edullinen ja nopeasti perustettava yritysmuoto. On kuitenkin hyvä huomata, että olet henkilökohtaisesti vastuussa kaikista tekemistäsi sitoumuksista.

Toiminimi on toiseksi suosituin yritysmuoto Suomessa. Vuoden 2022 alussa toiminimiä oli kaupparekisterissä 237 564 kappaletta. Yritystoiminta voi olla pää- tai sivutoimista.

Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustamiseksi riittää, että tekee ilmoituksen kaupparekisteriin, joten se on yksinkertainen ja halpa tapa aloittaa yritystoiminta.

Perustamisilmoitus kaupparekisteriin tehdään sähköisesti Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilla tai lomakkeella. llmoitus maksaa verkossa tehtynä 60 euroa ja paperisella lomakkeella 115 euroa.

Kun liityt perustamisen yhteydessä kaupparekisteriin, voit samalla rekisteröidä itsellesi toiminimen, jota käytät liiketoiminnassasi. Ilmoituksen tekeminen kaupparekisteriin ei ole kaikissa tapauksissa pakollista.

Usein esimerkiksi sivutoiminen yrittäminen on kätevää aloittaa elinkeinonharjoittajana. Toisaalta mikään ei estä tekemästä kokoaikaista, pitkää työuraa tällä yritysmuodolla.

Jos toiminta laajenee, toiminimi saattaa kannattaa muuttaa osakeyhtiöksi. Se tehdään ilmoittamalla muutos kaupparekisteriin, jolloin yrittäjä käytännössä perustaa uuden yrityksen ja saa uuden Y-tunnuksen. Liiketoiminnan varat ja velat siirtyvät osakeyhtiölle.

Vastuut ja hallinto

Toiminimiyrittäjä on yritystoimintaa harjoittava luonnollinen henkilö. Siksi yrittäjä vastaa henkilökohtaisesti yrityksen sopimuksista ja vastuista, eli hän vastaa myös veloista ja sitoumuksista henkilökohtaisella omaisuudellaan. Jos yritystoiminta vaatii suuria investointeja esimerkiksi koneisiin tai toimitiloihin, tämä yritysmuoto ei ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Tyypillisiä elinkeinon- eli ammatinharjoittajia ovat esimerkiksi kampaajat, lääkärit, terapeutit ja tilintarkastajat, mutta toimintamuoto sopii periaatteessa mille alalle tahansa.

Hyvä puoli tässä yritysmuodossa on, että byrokratia on vähäistä, sillä toiminimiyrittäjälle riittää useimmiten yhdenkertainen kirjanpito toisin kuin esimerkiksi osakeyhtiölle. Toiminimen tulos lasketaan vähentämällä veronalaisesta tulosta ensin sen hankkimisesta aiheutuneet menot, ja tulos verotetaan yrittäjän ansio- tai pääomatulona.

Toiminimiyrittäjä ei maksa itselleen palkkaa, joka voitaisiin vähentää toiminnan tuloksesta. Sen sijaan hän voi nostaa itselleen yritystoiminnasta syntynyttä rahaa – tätä kutsutaan yksityisotoksi.

Valtakunnallinen yksinyrittäjäjäsenien neuvontapalvelu

Avasimme Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäjäsenille oman neuvontapalvelun, joka on yksinyrittäjäjäseniemme apuna arjen haasteissa. Olemme valmiina auttamaan matalalla kynnyksellä ja odotamme soittoasi!

Yksinyrittäjien neuvontapalvelu

Jäsenpalveluna maksuton yksinyrittäjien neuvontapuhelin
Arkisin klo 8-18

Osakeyhtiö

Osakeyhtiö sopii monenlaiseen yritystoimintaan. Varsinkin, jos yritystoiminta on kasvuhakuista ja siihen liittyy riskejä ja investointeja, osakeyhtiö on usein toimivin yritysmuoto.

Plussat

+ Soveltuu erityisesti yritystoimintaan, jossa haetaan kasvua ja kun on osakkaita enemmän kuin yksi.
+ On asiakkaiden ja rahoittajien silmissä luottamusta ja arvostusta herättävä yhtiömuoto.
+ Helppo ottaa mukaan uusia liikekumppaneita tai ulkopuolisia sijoittajia.
+ Osakkaat vastaavat yhtiön veloista vain sijoittamallaan pääomapanoksella, elleivät ole taanneet velkoja omalla omaisuudellaan.
+ Voi jakaa omistajilleen osinkoa palkanmaksun rinnalla.

Miinukset

– Melko työläs ja tarkoin säädelty hallinto.
– Toiminnan lopettaminen hankalampaa kuin esimerkiksi toiminimiyrittäjällä.

Osakeyhtiö pähkinänkuoressa

Osakeyhtiö on juridisesti itsenäinen oikeushenkilö eli omistajistaan erillinen yksikkö, joka vastaa omista sitoumuksistaan ja veloistaan.

Osakkaat sijoittavat yhtiöön pääomaa ja omistavat yhtiön osakkeita. Jokaisella osakkeenomistajalla on oikeus siirtää omistusosuutensa yhtiöstä kokonaan tai osittain jollekin toiselle ilman yhtiön tai muiden omistajien suostumusta. Omistusosuuden siirtäminen voi tapahtua esimerkiksi myymällä tai lahjoittamalla. Poikkeuksen siirtokelpoisuuteen voi kuitenkin tehdä esimerkiksi yhtiöjärjestyksessä olevalla lunastus-tai suostumuslausekkeella tai osakkaiden yhteisellä osakassopimuksella.

Osakeyhtiö on omistajistaan erillinen, itsenäinen oikeushenkilö, joka vastaa itse velvoitteistaan. Osakkeenomistajat vastaavat yhtiön tekemästä sitoumuksesta tai velvoitteesta vain yhtiöön sijoittamallaan pääomalla. Osakkeenomistajat voivat kuitenkin vapaaehtoisesti sitoutua laajempaan vastuuseen kuin heillä normaalisti on. Erityisesti pienehköissä yhtiöissä luotonantajat voivat vaatia yhtiölle myönnettävien luottojen vakuudeksi henkilökohtaisia takauksia tai muita vakuuksia. Osakkeenomistajat voivat siten asettua velkojaa kohtaa sopimusperusteiseen vastuuseen, vaikka osakeyhtiölain mukaan heillä ei olisi vastuuta osakeyhtiön velvoitteista tai muista sitoumuksista.

Osakeyhtiöiltä vaaditaan aina kahdenkertaista kirjanpitoa, minkä vuoksi osakeyhtiön kirjanpito on hiukan työläämpää kuin esimerkiksi toiminimen.

Osakeyhtiö on yleisin yritysmuoto Suomessa: vuoden 2022 alussa niitä oli 262 380 kappaletta.

Osakeyhtiön perustaminen ja hallinto

Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi ihminen tai oikeushenkilö. Jos osakeyhtiön perustaa yksin, laki edellyttää, että hallituksella on kuitenkin oltava varajäsen.

Osakeyhtiön voi perustaa verkossa sähköisesti tai paperisella lomakkeella. Osakeyhtiön perustaminen on edullisempaa tehdä sähköisesti Yritys-ja yhteisötietojärjestelmän verkkosivuilla. Sähköisesti tehtynä maksu on 240 euroa ja paperilla 380 euroa. Alkupääomaa ei nykyisin tarvita.

Osakeyhtiö on perustettu, kun se on merkitty PRH:n kaupparekisteriin. Osakkeenomistajat tekevät perustamissopimuksen, jossa ilmoitetaan kunkin osakkaan merkitsemä osakemäärä.

Yhtiön perustamissopimukseen liitetään yhtiöjärjestys, jossa määritellään yhtiön toiminnan keskeiset piirteet.

Ylintä valtaa osakeyhtiössä käyttää yhtiökokous. Yhtiölle on nimettävä hallitus, jossa on oltava vähintään yksi varsinainen ja yksi varajäsen. Toimitusjohtajan valinta ei ole pakollista.

Usein omistajien kesken laaditaan vielä vapaamuotoinen osakassopimus, joka voi olla hyvinkin yksityiskohtainen. Siinä sovitaan tyypillisesti muun muassa osakkaiden oikeuksista, vastuista ja velvollisuuksista. Sopimuksen laatimiseen kannattaa keskittyä huolellisesti, jotta yhteiset säännöt ovat kaikille selvät.

Osakeyhtiön verotus

Osakeyhtiö on itsenäinen verovelvollinen, jonka tuloksesta maksetaan yhteisöveroa. Osakeyhtiö maksaa verot yleensä tilikauden aikana ennakkoveroina. Ennakkoverojen määrä perustuu arvioon yhtiön tilikauden tuloksesta tai edellisen tilikauden tulokseen.

Osakeyhtiön omistajan itselleen maksama palkka on yrityksen tulosta pienentävä kulu, ja se verotetaan omistajan ansiotulona.

Palkan lisäksi osakeyhtiö voi jakaa osinkoja sekä tarjota luontoisetuja kuten auto- tai puhelinedun.

Laaja valikoima maksuttomia asiakirja- ja sopimusmalleja

Nämä ja muut lomakepohjat löydät Asiakirjapankista:
Osakeyhtiön osakassopimus
Osakeyhtiön perustamissopimus
Osakeyhtiön hallituksen kokouskutsu
Osakeyhtiön hallituksen kokouksen pöytäkirja

Avoin yhtiö

Kun vähintään kaksi yhtiökumppania päättää yrittää yhdessä, yhtiömuodoksi voi valita avoimen yhtiön. Yhtiömiehenä voi olla luonnollinen täysivaltainen henkilö tai oikeushenkilö, esimerkiksi toinen yritys.

Plussat

+ Suuri vapaus yhtiön toiminnasta sovittaessa.
+ Sopii yhtiökumppaneille, jotka haluavat jakaa vastuun.
+ Helppo perustaa, ei perustamispääomaa.
+ Kaikki yhtiömiehet voivat tehdä päätöksiä.

Miinukset

– Vaatii suurta keskinäistä luottamusta yhtiökumppaneilta, sillä yhtiömiehet voivat itsenäisesti hallinnoida ja edustaa yhtiötä.
– Yhtiömiehet ovat yhteisvastuullisesti vastuussa kaikista liiketoiminnan veloista ja velvollisuuksista.

Avoin yhtiö pähkinänkuoressa

Avoimessa yhtiössä kaikki osakkaat vastaavat yhtiön toiminnasta yhteisvastuullisesti. Jokainen yhtiömies vastaa henkilökohtaisesti myös yhtiön veloista ja vastuista –sekä omasta että muiden yhtiömiesten puolesta.

Toimiakseen hyvin tämä yhtiömuoto edellyttää siis, että kumppanit luottavat toisiinsa ja vastuut ja velvollisuudet on jaettu selvästi.

Avoimet yhtiöt ovat Suomessa verrattain harvinaisia, mutta se voi sopia esimerkiksi perheyritykselle, jossa yrittäjien keskinäinen luottamus on vahvaa.

Avoimien yhtiöiden osakkaina voivat olla luonnolliset henkilöt ja juridiset henkilöt, siis esimerkiksi yhdistykset tai toiset yhtiöt.

Vuoden 2022 alussa avoimia yhtiöitä oli kaupparekisterissä 7 924.

Avoimen yhtiön perustaminen

Avoimen yhtiön voi perustaa kuka vain, mutta ei yksin: mukana on oltava vähintään yksi yhtiökumppani. Yhtiö täytyy rekisteröidä, ja perustamisilmoitus maksaa 240 euroa. Perustamisen yhteydessä laaditaan yhtiösopimus. Se on yhtiömiesten eli yhtiön omistajien välinen sopimus yhtiön toiminnan periaatteista ja säännöistä. Yhtiösopimusvoi olla vapaamuotoinen, mutta käytännössä se on aina tarpeen tehdä kirjallisesti.

Yhtiö on ilmoitettava rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta, tai perustaminen raukeaa (eli yhtiötä ei synny). Jos ilmoitus myöhästyy, myös perustaminen raukeaa.

Avoimen yhtiön oma pääoma muodostuu osakkaiden yhtiöön sijoittamista panoksista. Panokset voivat olla eri suuruisia ja laatuisia. Yhtiömies voi sijoittaa yhtiöön rahaa, tavaraa tai pelkän työpanoksensa. Pääoma on yhtiökumppaneiden vapaasti käytettävissä.

Vastuut ja hallinto

Yhtiömiehellä on oikeus hoitaa avoimen yhtiön asioita yksin ilman toisen tai muiden yhtiömiesten myötävaikutusta. Kannattaa myös muistaa, että avoimen yhtiön yhtiömiehille lankeaa rajaton henkilökohtainen vastuu.

Yhtiömiehillä on oikeus saada korvaus yhtiöltä sen asioiden hoidosta aiheutuneista menoista. Tavallisesti yhtiömiehet nostavat yhtiöstä palkkaa ja saavat osan tuloksesta voitonjakona. Palkan suuruudesta ja työpanoksesta voidaan sopia yhtiösopimuksessa; vaihtoehtoisesti yhtiömiehellä voi olla työsopimuksen luonteinen sopimus yhtiön kanssa. Varoja voi ottaa yhtiöstä myös yksityisottoina.

Avoimen yhtiön verotus

Avoin yhtiö on verotuksessa niin sanottu elinkeinoyhtymä: yhtiön tulos jaetaan verotettavaksi yhtiömiesten tulona niiden osuuksien mukaan, jotka heillä on yhtiön tuloon. Yhtiömiesten tulo-osuudet määräytyvät yhtiösopimuksessa voiton jakamisesta sovitulla tavalla. Osa tulosta verotetaan pääoma-ja osa ansiotulona.

Laaja valikoima maksuttomia asiakirja- ja sopimusmalleja

Nämä ja muut lomakepohjat löydät jäsenpalvelusta:
Avoimen yhtiön yhtiömiesten kokous
Avoimen yhtiön yhtiösopimus

Kommandiittiyhtiö

Kommandiittiyhtiö sopii yritykselle, jonka toiminta on pitkälti perustajan osaamisen varassa, mutta joka kuitenkin kaipaa toiminnalle rahoittajaa.

Plussat

+ Mahdollistaa rahoittajan yhtiökumppanina.
+ Sopii toimintaan, jossa halutaan hyödyntää äänettömän ja vastuunalaisten yhtiömiesten erilaisia rooleja.
+ Äänetön yhtiömies voi olla mukana toiminnassa pelkällä omaisuuspanoksella.

Miinukset

– Vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat yhtiön sitoumuksista ja veloista henkilökohtaisella omaisuudellaan.
– Vastuunalaiset yhtiömiehet tekevät päätökset, äänetön yhtiömies ei osallistu päätöksentekoon, ellei siitä ole sovittu.

Kommandiittiyhtiö pähkinänkuoressa

Kommandiittiyhtiö on monessa mielessä samanlainen henkilöyhtiö kuin avoin yhtiö. Kommandiittiyhtiössä on vähintään yksi vastuunalainen yhtiömies ja yksi äänetön yhtiömies, molempia voi kuitenkin olla myös useampia.

Ky voi olla luonteva yhtiömuoto, jos yritys on pienehkö ja äänetön yhtiömies löytyy esimerkiksi perheenjäsenistä. Vastuunalainen yhtiömies on vastuussa yhtiön veloista koko omaisuudellaan, mutta äänetön yhtiömies vain sijoittamallaan panoksella.

Avoimen yhtiön ohella myös kommandiittiyhtiö on usein luonteva vaihtoehto perheyrityksille. Kommandiittiyhtiöitä oli vuoden 2022 alussa Suomessa rekisteröity 22 888.

Kommandiittiyhtiön perustaminen ja vastuut

Kaikki yhtiömiehet allekirjoittavat yhtiön perustamissopimuksen, ja yhtiömiehenä voi olla niin luonnollisia henkilöitä kuin oikeushenkilöitäkin eli esimerkiksi yrityksiä. Kommandiittiyhtiö täytyy rekisteröidä, ja perustamisilmoituksen hinta on 240 euroa. Yhtiö on ilmoitettava rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta, tai perustaminen raukeaa (eli yhtiötä ei synny). Jos ilmoitus myöhästyy, myös perustaminen raukeaa.

Kommandiittiyhtiön yhtiösopimuksessa täytyy määritellä, ketkä yhtiömiehistä ovat vastuunalaisia ja ketkä äänettömiä yhtiömiehiä.

Kommandiittiyhtiön yhtiömiehet sijoittavat yhtiöön pääomapanoksen. Vastuunalainen yhtiömies voi sijoittaa panoksenaan rahaa, tavaraa tai esimerkiksi työpanoksen. Äänetön yhtiömies sijoittaa yhtiöön rahanarvoista omaisuutta. Yhtiösopimuksessa yleensä määrätään, mitä kukin sijoittaa yhtiöön panoksenaan.

Äänetön yhtiömies toimii kommandiittiyhtiössä tavallaan ulkopuolisena rahoittajana tai sijoittajana. Hän sijoittaa yhtiön rahanarvoisen panoksen ja saa sille tuottoa. Hän ei kuitenkaan toimi yhtiössä, ellei siitä erikseen sovita, eikä ole vastuussa sen veloista. Vastuunalainen yhtiömies toimii yrityksessä aktiivisesti, tekee päätökset ja on myös vastuussa veloista ja sitoumuksista koko omaisuudellaan.

Kommandiittiyhtiössä vastuunalainen yhtiömies, tai yhtiömiehet, voi tehdä yksin yhtiötä koskevia päätöksiä. Äänetön yhtiömies tai -miehet ovat pääoman sijoittajia, mutta eivät osallistu päätöksentekoon. Heillä ei ole päätösvaltaa, mikäli siitä ei erikseen sovita yhtiösopimuksessa.

Kommandiittiyhtiön verotus

Kommandiittiyhtiö on avoimen yhtiön tapaan henkilöyhtiö (elinkeinoyhtymä verotuksessa), jonka tulos jaetaan yhtiömiehillä verotettavaksi.

Kommandiittiyhtiön tulos jaetaan verotettavaksi yhtiömiesten tulona niiden osuuksien mukaan, jotka heillä on yhtiön tuloon. Yhtiömiesten tulo-osuudet määräytyvät yhtiösopimuksessa voiton jakamisesta sovitulla tavalla. Yleensä äänettömälle yhtiömiehelle suoritetaan tiettyä korkoa vastaava osuus hänen maksamalleen yhtiöpanokselle, minkä jälkeen loppuosa jaetaan vastuunalaisille yhtiömiehille.

Tulosta voidaan verottaa sekä ansio- että pääomatulona, ja yhtiömiehet maksavat veronsa ennakkoveroina.

Laaja valikoima maksuttomia asiakirja- ja sopimusmalleja

Nämä ja muut lomakepohjat löydät jäsenpalvelusta:
Kommandiittiyhtiön yhtiösopimus
Kommandiittiyhtiön yhtiömiesten kokous

Osuuskunta

Osuuskunta on yritysmuotona vanha, mutta edelleen käypä tapa harjoittaa yritystoimintaa.

Plussat

+ Sopii yhteisyrittämiseen. Osuuskunta on sen käyttäjien omistama, hallitsema ja heitä hyödyttävä yritys.
+ Jäsenten lukumäärä ja panos valittavissa.
+ Jäsenten taloudellinen vastuu rajoittuu heidän maksamaansa osuusmaksuun.

Miinukset

– Iso jäsenmäärä voi tehdä päätöksenteosta hankalaa.
– Osakkaiden ei välttämättä yleisesti mielletä yrittäjiksi.

Osuuskunta pähkinänkuoressa

Osuuskunta poikkeaa muista yritysmuodoista siten, että sen pääasiallinen tavoite ei virallisesti ole voiton maksimointi. Osuuskunnan toiminnan tarkoituksena on jäsenten taloudenpidon tai elinkeinon tukemiseksi harjoittaa taloudellista toimintaa siten, että jäsenet käyttävät hyväkseen osuuskunnan tarjoamia palveluita. Palvelut osuuskunta voi tarjota itse tai järjestää muulla tavoin. Toiminnan tarkoituksesta voidaan määrätä osuuskunnan säännöissä toisin.

Osuuskunnan voi mieltää eräänlaisena aatteellisen yhdistyksen liiketoiminnallisena vastinparina, jonka sääntely on melko samanlaista kuin osakeyhtiöissä.

Osuuskunnan pääoma vaihtele jäsenmäärän mukaan. Liittyessään osuuskuntaan jäsen maksaa osuuskunnan määrittelemän maksun ja pääsee siten hyödyntämään osuuskunnan itse tuottamia tai jäsenilleen hankkimia palveluita.

Osuuskuntamuotoisia yhtiöitä oli kaupparekisterissä vuoden 2022 alussa 3 378 kappaletta.

Osuuskunnan perustaminen ja jäsenyys

Osuuskunnan voi perustaa yksi tai useampi luonnollinen henkilö, yhteisö, säätiö tai muu oikeushenkilö. Useimmiten osuuskunta laitetaan pystyyn useamman perustajan voimin. Osuuskunta perustetaan laatimalla sille perustamissopimus. Osuuskunta on ilmoitettava rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa perustamiskirjan allekirjoittamisesta.

Osuuskunnan jäsenten ja heidän ottamiensa osuuksien määrä vaihtelee. Osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista, vaan jäsen vastaa osuuskunnan velvoitteista ainoastaan osuuskuntaan sijoittamallaan summalla eli osuusmaksulla.

Jäsenet hyväksyy osuuskunnan hallitus, joka hoitaa osuuskunnan asioita. Osuuskunnalla voi olla myös toimitusjohtaja. Ylin päätösvalta on jäsenillä. Säännöissä voidaan määrätä, että jäsenten päätösvaltaa käyttää osuuskunnan kokouksen sijasta jäsenten valitsema edustajisto.


Franchising-yrittäjyys

Aina ei tarvitse aloittaa yritystoimintaa tyhjästä tai omasta ideasta. Yrittäjäksi voi ryhtyä myös tunnetun ketjun jäsenenä ja valmiin toimintaidean turvin.

Plussat

+ Voit aloittaa valmiin liikeidean ja konseptin pohjalta.
+ Saat tukea emoyhtiöltä.
+ Esimerkiksi markkinointi ja hankintayhteistyö auttaa toiminnassa.

Miinukset

– Vapaus on olennaisesti pienempi kuin kokonaan omassa yrityksessä.
– Osa tuloksesta menee franchising-maksuina emoyhtiölle.

Franchising pähkinänkuoressa

Franchising-ketjuissa yksittäinen yrittäjä hoitaa yhtä tai useampaa yksikköä, kuten liikettä, ketjun toimintakonseptin mukaisesti.

Franchising-yrittäjiä on monella liiketoiminnan alalla, esimerkiksi kahvila- ja ravintolatoiminnan sekä kiinteistömyynnin ketjuissa. Suomessa toimii 250–300 franchising-ketjua. Suurimpia niistä ovat R-kioski, Hesburger ja Kotipizza.

Franchising on sopimus yhteistyöstä

Franchising on kahden yrityksen välinen yhteistyömalli, jossa franchising on toiselle (franchising-antajalle) liiketoiminnan kasvu- tai levittäytymistapa ja toiselle (franchising-ottajalle) yrittäjyyden malli.

Franchising-yhteistyöhön kuuluu tyypillisesti, että franchising-antaja on kehittänyt testaamansa, mallintamansa ja dokumentoimansa liiketoimintamallin eli konseptin, jonka käyttöoikeuden se luovuttaa franchising-ottajalle. Kaikki ketjuun kuuluvat yksiköt toimivat saman konseptin mukaisesti.

Konseptiin kuuluu yhtenäisten tuote- ja palveluvalikoiman, toimintatapojen ja työvälineiden lisäksi yhdenmukainen, yleensä markkinoilla laajasti tunnettu yrityskuva eli brändi. Tavoitteena on, että asiakas saa samat tuotteet ja palvelut jokaisesta ketjun yksiköstä.

Osapuolet tekevät kirjallisen franchising-sopimuksen, jossa sovitaan yhteistyön periaatteet ja jolla luovutetaan konseptin käyttöoikeus. Sopimukset ovat jatkuvia, mutta määräajoin katkaistavissa puolin tai toisin.

Franchising-yrittäjä maksaa franchising-antajalle niin sanottua franchising-maksuja, joita vastaan se saa konseptin käyttöoikeuden, koulutuksen, jatkuvan seurannan ja ohjauksen, erilaisia tukipalveluita sekä ketjun tuomia yhteistyöetuja.

Franchising-antaja ohjaa ja valvoo ketjun jäsenten toimintaa, jotta yhdenmukaisuus ja sen mukanaan tuomat edut säilyvät ja aikaansaavat tuottavaa liiketoimintaa kaikille ketjun jäsenyrityksille.

Ketju antaa monessa mielessä tukea yrittäjälle. Toisaalta franchising ole toimintamallina niin vapaata kuin perinteinen yrittäjyys. Franchising-yrittäjänä toimiessaan sitoutuu pidättäytymään tiukasti konseptin mukaisessa liiketoimintamallissa ja toimimaan ketjun yhteisten pelisääntöjen mukaan yhteistyössä muiden ketjun yrittäjien kanssa.

Franchising-ketjut hakevat jatkuvasti uusia yrittäjiä. Jos oman yrityksen perustaminen ketjun jäsenenä ja valmiilla konseptilla kiinnostaa, kannattaa tutkia, mitkä ketjut juuri tällä hetkellä hakevat yrittäjiä. Tietoa löytyy esimerkiksi Suomen Franchising-Yhdistyksen sivuilta.

Kokemuksia toiminnasta saa toisilta franchising-yrittäjiltä. Suomessa on lisäksi useita franchising-toimintaan ja -sopimuksiin erikoistuneita asiantuntijoita, joiden kanssa voi käydä läpi esimerkiksi sopimusehtoja läpi ennen lopullisia päätöksiä.

Yrittäjä, älä jää ongelmasi kanssa yksin! Neuvontapalvelumme auttaa jäseniä maksutta esim. laki- ja veroasioissa!

Liity jäseneksi