YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

23.11.2017 klo 21:02
Uutinen

10 vai 24 prosenttia – liikuntapalveluiden arvonlisäverotus ihmetyttää yrittäjiä

Yrittäjät ovat hakeneet epäselviin tilanteisiin verottajalta ennakkoratkaisua tai kirjallista ohjausta.

Arvonlisäveroa suoritetaan pääsääntöisesti 24 prosentin yleisen verokannan mukaan. Arvonlisäverolaki antaa kuitenkin mahdollisuuden soveltaa liikuntapalveluihin myös alennettua 10 prosentin verokantaa.

Kauppalehden haastattelema Helsingin kaupungin tytäryhtiön Urheiluhallit Oy:n toimitusjohtaja Pekka Laitisen mukaan monet liikuntapalveluiksi katsotut harrastukset onkin katsottu opetustoiminnaksi, jolloin niitä koskee 24 prosentin arvonlisävero aiemman 10 prosentin sijaan.

– Käytännössä tämä korottaa liikuntaharrastusten hintaa 14 prosenttia. Uimakoulujen ja vauvauintien hinta nousee verottajan päätöksin, Laitinen kertoi Kauppalehdelle.

Laitisen mukaan verottajan linjaus nostaa Urheiluhallien kaikkien palveluiden hintoja vuodessa noin 150 000 euroa.

Verottaja kertoo ohjeessaan, että ”palvelun sisältö määrittää, katsotaanko myynti alennetun verokannan alaiseksi vai ei”.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan esimerkiksi kamppailulajeihin, ohjattuun vatsatanssiin ja ohjattuun ratsastukseen sovelletaan alennettua verokantaa.

Toisenlainen oikeusratkaisu syntyi käsiteltäessä tennistuntien verotusta.

– Palvelu oli yleisen verokannan alainen palvelu, kun se sisälsi tenniksen ohjausta siten, että ohjaaja perehdytti aloittelijoita oikeaan tekniikkaan, ohjeisti muutenkin tehokkaaseen ja teknisesti oikeaan pelaamiseen sekä motivoi ja kannusti ryhmiin osallistuvia harjoitteluun. Ohjaaja ei kyseisessä tapauksessa antanut yksityisopetusta eikä valmentanut ryhmiin osallistuvia kilpaurheiluun, verottaja toteaa ohjeessaan.

Ennakkoratkaisu verottajalta

Yrittäjille tilanne on vähintäänkin epäselvä.

Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Sanna Linna-Aro kertoo, että Yrittäjien jäsenneuvontaan on tullut kysymyksiä liikuntapalveluiden arvonlisäverotuksesta.

– Liikuntalajeja ja ohjausta on monenlaista. Koska tilanne on usein tulkinnanvarainen, ainoa keino varmistaa verotuskohtelu on hakea verottajalta ennakkoratkaisua tai kirjallista ohjausta, Linna-Aro sanoo.

Esimerkiksi lasten liikuntaleirin ohjelma voi sisältää paljon erilaista toimintaa, vapaasta leikistä ohjattuihin pallopeleihin, mutta myös jonkin verran lajikohtaista ohjausta.

– Tulkinnanvaraisuus voi myös synnyttää epäyhtenäistä käytäntöä ja hankaloittaa verotuksen ennakoitavuutta, Linna-Aro toteaa.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto