YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Edvina Wallenius digitoi VHS-kasetteja
Edvina Wallenius on ollut toiminimiyrittäjä jo 10-vuotiaasta.
11.10.2022 klo 16:59
Uutinen

16-vuotias Edvina on yrittäjä alalla, joka tuo menneet muistot digiaikaan – ”Kuin hyppäisi eri aikakaudelle”

Lahtelainen Edvina Wallenius, 16, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut yrittäjä. Hän aloitti yritystoiminnan 10-vuotiaana.

Ennen kuin Edvina Wallenius aloittaa koulupäivänsä lukiossa, hän käynnistää VHS-kasetin digitoinnin.

Lahdessa asuva 16-vuotias Wallenius on digitointialan yksinyrittäjä. Toisin sanoen hän muuttaa vanhojen VHS-nauhojen sisällön helpommin käsiteltävään digitaaliseen muotoon. VHS-kasettien digitointi on edelleen kysytty palvelu, sillä vanhoja kasetteja pölyttyy monessa kodissa ja niillä on usein tunnearvoltaan tärkeää materiaalia.

– Olen digitoinut yhteensä suunnilleen 1000 nauhaa, Wallenius kertoo.

Se on paljon siihen nähden, että Wallenius ei käytännössä markkinoi yritystään. Hänellä on toki verkkosivut, joiden kautta tulee yhteydenottoja, kun asiakkaat löytävät palvelun Google-haun kautta. Suurin osa asiakkaista sijaitsee Lahden alueella.

“Olen digitoinut yhteensä suunnilleen 1000 nauhaa.”

Edvina Wallenius, yrittäjä

Wallenius siirtää VHS-kasettien kuvan pääsääntöisesti muistitikuille. Osa asiakkaista haluaa videot edelleen DVD-levylle, osa MP4-formaattiin.

– Yleensä asiakkaat haluavat digitoida erilaisista juhlista kuten syntymäpäivistä ja häistä kuvattuja videoita. Sitten on ihan sellaisia tavallisia kotona kuvattuja videoita.

Isällä videoyritys

Walleniuksen isä Jani Wallenius on auttanut tytärtään yrittäjyyden alkuun. Muun muassa toiminimen perustaminen vaati isän apua. Edvinalla on toiminimi nimeltään EDI (Erittäin Digitaalisia Ideoita).

Nuorella yrittäjällä on käytössään uutena ostetut digitointilaitteet sekä Yleisradion vanhat nauhurit, jotka löytyivät huutokaupasta.

Yritysidea syntyi lähes sattumalta, kun isä oli heittämässä vanhoja kasetteja pois.

– Siinä minulle tuli idea, että pitäisikö niitä muuttaa digitaaliseen muotoon. Isälläni on videoalan yritys.

Nuorella yrittäjällä on käytössään uutena ostetut digitointilaitteet sekä Yleisradion vanhat nauhurit, jotka löytyivät huutokaupasta. Käytön opettelu vei parisen kuukautta.

– Yhden VHS-nauhan siirtäminen digitaaliseksi vaatii monta eri laitetta. Pitää olla myös näyttö, jolta näen, missä vaiheessa digitointi on ja mitä nauhalla on. Digitointiprosessi ei vaadi valvontaa, Wallenius kertoo.

”Kuin hyppäisi eri aikakaudelle”

Yhden VHS-kasetin digitointiin kuluu aikaa sen verran, kun kasetilla on kuvamateriaalia. Edvina Wallenius kertoo, että aika vaihtelee parista kymmenestä minuutista useampaan tuntiin.

– Joskus on ollut ongelmia nauhojen kanssa. Välillä onnistun korjaamaan nauhan, aina en. Joskus nauha ei lähde pyörimään normaalisti. Silloin avaan kotelon ja katson, onko nauha solmussa. Tarpeen tullen yritän suoristaa sen. Isä on opettanut nauhojen korjaamista.

Digitoinnilla VHS-nauhan laatu siirtyy sellaisenaan digitaaliseen muotoon. Kun työ on valmis, Wallenius lähettää tiedoston tai muistitikun asiakkaalle postitse. Usein asiakas tulee noutamaan levyn tai tikun.

Wallenius itse ei ollut vielä edes syntynyt, kun suurin osa VHS-kasettien sisällöstä on nauhoitettu.

– Digitoidessa tuntuu välillä siltä, kun hyppäisi eri aikakaudelle. 

Lukion jälkeiset suunnitelmat ovat vielä osittain hämärän peitossa, mutta Wallenius myöntää yrittäjyyden kiinnostavan.

Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna