YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.1.2019 klo 16:53
Uutinen

34 yritystä aloitti 365 päivässä pörssiin -valmennuksen – ”Jyrkkä ehkä listautumiselle”

34 yritystä aloitti tiistaina uudenlaisen valmennuksen, jossa saa eväitä listautumiseen First North -markkinapaikalle. 365 päivässä pörssiin -ohjelman järjestävät Suomen Yrittäjien kasvuyrittäjäverkosto ja Finnvera.

Kasvuyrittäjäverkoston puheenjohtaja Petri Roininen kävi avaussanoissa läpi asioita, jotka muuttuvat yrityksen listautuessa. Yksi tärkeimmistä muutoksista liittyy johtajuuteen.

– Usein yrittäjä on sekä omistaja, toimitusjohtaja että hallituksen puheenjohtaja. Listautuneessa yrityksessä on valittava, jatkaako toimitusjohtajana vai hallituksen puheenjohtajana. Kenet valitsee itselleen tutkapariksi on ehkä tärkein päätös, jonka edessä olette, Roininen muistutti.

Roinisen mukaan hallitukseen kannattaa valita henkilöitä, joilla on sekä toimialaosaamista että kokemusta pörssiyrityksestä.

Listautuminen tuo yritykselle paljon muitakin muutoksia, kuten säännöllisen raportointivelvollisuuden ja sisäpiirisäännöstön.

– Se on koodisto, joka pitää opetella, mutta ei sitä pidä pelästyä.

Listautumisen etuna on Roinisen mukaan, että tunnettuus ja sitä myöten arvostus paranee.

– Hieman mystinenkin juttu on, että listattu yhtiö on kiinnostavampi ja ovet avautuvat helpommin.

Monille yrityksille rahoitusmahdollisuuksien paraneminen on isoin motivaatio.

– Osake voi olla yrityskaupan väline. Myös omavaraisuus vahvistuu, Roininen huomautti.

Roinisen mukaan sijoittajat arvostavat kasvollista ankkuriomistajaa, jolla on myös omat rahat sijoitettuna.

– Ankkuriomistaja tuntee yhtiön, kantaa vastuun, ja intressit muiden sijoittajien kanssa ovat yhteneväiset. Yrittäjä on väkevä voima myös listayrityksessä.

Markkinapaikka kasvuyhtiöille

Helsingin Pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman oli innoissaan uuden valmennusohjelman avaustilaisuudessa.

– Olemme kymmenkunta vuotta pyrkineet levittämään listautumisen ilosanomaa. Suomi tarvitsee pääomaa kasvuun ja työpaikkojen luomiseen, Husman korosti.

Husman kertoi Helsingin Pörssin listatuottojen olleen parhaimmat koko maailmassa 50 vuoden aikana. Helsingin Pörssi on osa Nasdaq-konsernia. Viime vuonna Nasdaq Nordiciin listautui 84 yhtiötä, joista 14 Helsinkiin.

12 vuotta toiminut First North on markkinapaikka kasvuyhtiöille ja usein ponnahduslauta päämarkkinalle.

– Suomessa First North -markkinapaikalle on listautunut vuodessa 5–8 yhtiötä. Niiden liikevaihto ennen listausta on ollut keskimäärin 27 miljoonaa euroa, Husman kertoi.

Eniten yrityksiä First North -markkinapaikalla on terveydenhuollon, teknologian ja teollisuuden aloilta.

Husmanin mukaan listautuminen maksaa yritykselle vähintään 100 000 euroa. Sen jälkeen vuosikustannus on alkaen 50 000 euroa.

– Kuluja tulee pakollisesta neuvonantajasta, tilintarkastajasta, finanssivalvonnasta, arvo-osuusjärjestelmästä sekä pörssin rekisteröinti- ja vuosimaksusta, Husman luetteli.

Listautuminen tuo uskottavuutta

Myynti- ja markkinointitoimisto LevelUpin toimitusjohtaja Jouni Anttila oli ensimmäisten valmennustuntien jälkeen tyytyväinen ohjelmaan.

– Tuntuu, että olen oikeassa paikassa. Vuosi sitten ajatus listautumisesta oli kaukana, mutta olemme kovassa kasvussa. Ensi vuosi on vauhdikas, ja sen jälkeen mahdollisuus listautua on ”jyrkkä ehkä”, hän arvioi.

Anttilan mukaan listautumisen etuna on, että se mahdollistaa kasvun.

– Listautuminen tuo myös uskottavuutta. Se on itsessään referenssi.

LevelUp toimii Ylivieskassa, Oulussa ja Helsingissä ja työllistää tällä hetkellä 36 henkeä. Viime vuoden liikevaihto oli 1,6 miljoonaa euroa. Vuonna 2013 perustettu yritys on kasvanut voimakkaasti.

Espoolaisen tietoturvayritys 2NS:n toimitusjohtaja Mika Holmbergilla oli isot odotukset valmennuksesta.

– Ohjelma on mielenkiintoinen ja täältä saa oppia mieltä askarruttavista asioista. Puhujina on alan parhaimmat asiantuntijat.

2NS parantaa asiakkaiden tietoturvaa hakkeroimalla tietoturvan aukkoja. Yritys myös konsultoi ja kouluttaa aiheesta.

– Yhdeksän vuoden aikana meillä on ollut 2000 projektia. Jokaisessa olemme onnistuneet hakkeroimaan haavoittuvuuksia, ja jokaisessa asiakkaat ovat pyrkineet ne myös korjaamaan, Holmberg kertoo.

Yritys ylsi viime vuonna 2,5 miljoonan euron liikevaihtoon, työntekijöitä on tällä hetkellä 25. Liikevaihtotavoite on tänä vuonna asetettu 3,5 miljoonaan.

– Listautuminen on yksi mahdollisista skenaarioista. Kasvun mahdollistamiseksi mietimme myös strategisia kumppanuuksia ja pääomasijoittajia.

Holmbergin mukaan listautumisen kustannukset eivät tunnu liian suurilta.

– Hintalappu on yllättävän pieni. 50 000 euroa ei ole vuosikuluna valtava.

Jos yritys päättäisi listautua, se lisäisi Holmbergin mukaan luotettavuutta ja näkyvyyttä asiakkaiden ja työnhakijoiden silmissä.

– Ja olisihan se mielenkiintoista nähdä, mikä olisi yrityksen arvo.

Valmennukseen osallistuvat 34 yritystä ovat eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Yritykset ovat eri kehitysvaiheissa; osa on listautumisvalmiita, osa nopeassa kasvuvaiheessa ja osa alkuvaiheessa.

Osa yrityksistä on yrittäjäomisteisia, osassa on mukana pääomarahoittajia ja enkelisijoittajia.

365 päivässä pörssiin -valmennusohjelma sisältää seitsemän lähipäivää, joista seuraava on helmikuussa. Silloin aiheena on tilinpäätökset ja talousinformaatio.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Tiina Rantakoski