Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen Piatta Miettinen onnitteli Alahovin Viinitilan Taina ja Risto Hallmania yhdessä Työeläkeyhtiö Elon Raimo Luukkosen kanssa.
10.11.2022 klo 17:30
Uutinen

Talvella tehdään mitä kesällä myydään

Alahovin Risto ja Taina Hallman vuoden Senioriyrittäjät

– Maailmalla matkatessa vierailtiin viinitiloilla, ja ajateltiin, että viinitila olisi mukava matkailuvetonaula Kuopion kuppeeseen, kertoo Risto Hallman Alahovin viinitilan perustamisesta. Tilalla oli aloitettu jo 80-luvulla marjanviljely ja jalostus. Lopulta vuonna 1995 pitkään ajettu alkoholilainsäädännön muutos mahdollisti tilalla käymisteitse tuotetun, alle 13 prosentin viinin myynnin suoraan tilalta – ja Alahoville avattiin Suomen ensimmäinen tilaviinimyymälä samana vuonna.

 Raaka-aineet lähiseudulta

Nykyään tilalla tuotetaan noin kolmeakymmentä lähiseudulta hankituista marjoista ja omenista valmistettua viiniä, likööriä ja siideriä. Lisäksi yritys panee vähäisissämäärin olutta – uusimpana koirille tarkoitettu Vuppe-olut, joka tosin ei sisällä alkoholia. Alkoholilainsäädäntö ei edelleenkään salli liköörin myyntiä suoraan tilalta, mutta likööriä voi ostaa Alkosta ja viinitilan ravintolasta.

Vuosi rytmittyy niin, että talvella tehdään, mitä kesällä myydään. Oman perheen lisäksi viinitilalla on ympärivuotisesti töissä yksi vieras työntekijä. Viinin valmistuksessa on monta vaihetta, ja koska marjojen laatu vaihtelee vuosittain, pitää reseptien kanssa olla tarkkana, että viini pysyy tasalaatuisena, kertoo Hallman. Vuosittain alkoholituotteita valmistetaan Alahovin tilalla menekistä riippuen 10 000–20 000 litraa.   

Matkailu tärkeä osa liiketoimintaa

Vuosien myötä Alahovista on muodostunut suosittu matkailukohde, joka on helposti saavutettavissa myös vesiteitse. – Roll-laivojen kanssa yhteistyötä on tehty jo 27 vuotta, sanoo Taina Hallman ja nauraa, että osa matkailijoista käy tilalla vierailulla jo toisessa polvessa. Kuopion asuntomessukesänä vierailijoita kävi ennätysmäärä: 10 000 vierasta.

Sukupolvenvaihdoksen myötä myös toimintaa kehitetään

Taina ja Risto Hallmanin pojan Sigismund Hallmanin kanssa on aloitettu sukupolvenvaihdosprosessi, ja sen myötä myös toiminnassa tapahtuu muutoksia.  Rauhalahteen avattava Villa Hallman avannee ovensa vielä tämän vuoden puolella, tarjoten mm. tilausravintolapalveluja. – Villa Hallman on Kallaveden rannalla sijaitseva Riston lapsuudenkoti Hotelli Rauhalahden ja Rauhalahden leirintäalueen läheisyydessä, mikä varmasti tuo uusia asiakasvirtoja yritykselle, Hallmanit uskovat.  

Kuopion vuoden Senioriyrittäjä -tunnustus luovutettiin Risto ja Taina Hallmanille Kuopion Yrittäjien syyskokouksessa 10.11.2022 yhteistyössä Työeläkeyhtiö Elon Raimo Luukkosen kanssa.

Teksti: Kirsi Sisso-Litmanen, kuva Merja Palm