YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

16.10.2018 klo 16:43
Uutinen

5 syytä, miksi irtisanomista tulisi helpottaa – lue pk-yrittäjien perustelut

Pienyrittäjien mielestä irtisanomista pitäisi helpottaa. Lue viisi painavaa syytä miksi.

1. Emme uskalla palkata, vaikka tarvitsemme työntekijöitä

– Olemme kyllä harkinneet työntekijän palkkaamista, mutta emme ole uskaltaneet. Uudistus olisi ehdottomasti hyvä. Tällä hetkellä koemme työntekijän palkkaamisen riskinä.

Taikakeppari Oy:n toimitusjohtaja Virva Klaasio

– Palkkaaminen on tarkkaa hommaa. Haluamme työntekijän, joka ei pidä työpaikkaa välivaiheena johonkin toiseen, vaan joka haluaisi pitkäaikaisesti sitoutua koulutukseemme ja yritykseemme. Tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa sellaista henkilöä, jota uskaltaisimme lähteä kouluttamaan.

VTM-yhtiöiden toimitusjohtaja Jussi Lindén

– Palkkasin henkilön, joka osasi paljon ja jolla oli tietoa jopa enemmän kuin minulla. Kävi kuitenkin ilmi, että hän ei saanut kovin paljon aikaiseksi. Oman kokemukseni jälkeen olen etsinyt pääasiassa vain toiminimellä töitä tekeviä työntekijöitä. Yritän olla palkkaamatta ketään.

Tilitoimistoyrittäjä

– Moni yrittäjä haluaisi palkata, mutta ei uskalla. Moni pienyrittäjä kokee helpommaksi pidentää omaa työpäiväänsä ja yrittää pärjätä, kun lähteä rekrytointirumbaan.

Savonlinnan Seudun Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Seppänen Itä-Savossa

2. Emme halua irtisanoa ihmisiä

– En tietenkään palkkaa ketään voidakseni irtisanoa hänet. Minut on irtisanottu kolme kertaa. Tämä kerta tuntui paljon pahemmalta kuin ne kolme kertaa yhteensä. Ei kukaan huvikseen irtisano ketään.

Tilitoimistoyrittäjä

– Emme halua kenestäkään eroon varsinkaan tällaisena aikana, jolloin työvoimasta on pulaa. Tarvitsemme jatkuvasti lisää työvoimaa, mutta osaajia on haasteellista löytää.

VTM-yhtiöiden toimitusjohtaja Jussi Lindén

3. Koeaikana ei välttämättä selviä, onko työntekijä helmi vai floppi

– Koeaika sujuu hyvin, mutta sitten onkin helvetti irti ja tullaan töihin pääasiassa tiistaina ja uusi sairasloma alkaa perjantaina. Aluksihan et tiedä, että henkilö on juoppo, ei kukaan sellaista mainosta. Hoidon jälkeen on pari viikkoa töissä ja ryyppy iskee taas päälle. Työnantaja ei voi muuta kuin maksaa palkkaa. Lopulta, yli kahden vuoden venkoilun jälkeen haluaa itse jäädä kortistoon.

Pienyrittäjän kommentti Facebookissa

– Nykyisen koeajan aikana ei välttämättä selviä, onko työntekijä floppi, helmi, tai jotain siltä väliltä. Jos saisimme vuodenkin tai jopa rajoittamattoman koeajan, se kannustaisi palkkaamista aivan eri tavalla kuin tällä hetkellä.

VTM-yhtiöiden toimitusjohtaja Jussi Lindén

4. Työntekijä aiheuttaa ongelmia työyhteisössä

– Hänestä tuli moitteita useilta tahoilta. Oli yksinkertaisesti pakko tehdä jotain. Koko työyhteisön viesti oli, ettei tilanne voi jatkua hänen kanssaan. Hyvä työntekijä saa aina töitä, mutta jos tulee jokin ongelma, irtisanomisen ei pitäisi olla niin hankalaa kuin nyt. Mielestäni tämä ei ole pelkästään työnantajan oikeus vaan koko työyhteisön.

Palvelukotiyrittäjä

5. Muut paikkaavat tekemättömät työt

– Joku muu teki aina työt ja korjasi virheet, pienessä firmassa yleensä yrittäjä itse. Juoppous ei ole syy irtisanoa. Eikä laiskuus.

Pienyrittäjän kommentti Facebookissa

– Olemme keskustelleet asiasta kirjanpitäjämme kanssa. Riskinä on se, että jos työntekijä olisi esimerkiksi paljon sairauslomalla, paine töiden tekemisessä nousee liian isoksi. Käytännössä tarvitsisimme useamman kuin yhden työntekijän, koska sairauslomalaiselle pitää olla paikkaajia.

Taikakeppari Oy:n toimitusjohtaja Virva Klaasio

Lue lisää hallituksen esityksestä täältä. Ohjeita yrittäjälle työtaisteluihin liittyen löytyy täältä.

toimitus (at) yrittajat.fi

Lainaukset perustuvat Yrittajat.fi-sivun artikkeleihin ja yrittäjien kommentteihin muissa medioissa.

Kuva: Getty Images

Avaa pop-up -ikkuna