YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

18.9.2017 klo 11:05
Uutinen

Osaatko laatia hyvän sopimuksen? Viisi vinkkiä yrittäjälle

Sopimuksen laatimiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä huolimaton valmistelu voi kostautua myöhemmin.

Sopimusten laadinta kuuluu olennaisena osana yrittäjän arkea. Niiden kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä puutteelliset sopimukset voivat kostautua jälkikäteen epämieluisina yllätyksinä. Tämän takia sopimusten tekemiseen kannattaa käyttää aikaa ja kysyä tarvittaessa asiantuntijan apua.

Suuri osa sopimuksista koostuu yrityksen toimialaan liittyvistä kauppa- ja palvelusopimuksista, mutta yhtä lailla laadittavana voi olla työsopimuksia, vuokrasopimuksia tai osakassopimuksia.

Huolellisella sopimusten laatimisella voidaan ennaltaehkäistä sopimuksiin liittyviä riitoja sekä hallita sopimuksiin liittyviä riskejä. Erityisesti taloudellisesti merkittävissä sopimuksissa kannattaa käyttää asiantuntijan apua. Lue alta Accountorin yrityslakimiehen Anton Meriluodon vinkit, miten laatia hyvä sopimus.

1. Tee aina kirjallinen sopimus

Lain mukaan sekä suullinen että kirjallinen sopimus ovat yhtä päteviä. Suullisen sopimuksen sisällön ja synnyn todistaminen on kuitenkin usein mahdotonta. Tämän vuoksi sopimukset tulee aina tehdä kirjallisesti.

2. Ymmärrä mihin sitoudut

Älä allekirjoita sellaista sopimusta, jonka sisältöä et täysin ymmärrä. Sopimuksesta tulisi käydä mahdollisimman selvästi ilmi kummankin osapuolen oikeudet ja velvollisuudet. Tärkeää on myös, että kumpikin osapuoli ymmärtää sopimuksen sisällön samalla tavalla.

3. Rajoita vastuuta

Tärkeä osa sopimuksiin liittyvää riskienhallintaa on vastuun rajoittaminen. Sopimusta allekirjoitettaessa on varmistuttava siitä, että sopimukseen liittyvät riskit sopimusta mahdollisesti rikottaessa eivät ole suhteettoman suuret verrattuna sopimuksen arvoon.

4. Määrittele tarkasti sopimusrikkomus

Sopimuksessa kannattaa määritellä selkeästi sopimusrikkomuksen seuraamukset, esimerkiksi määrittelemällä sopimussakko. Olennaista on myös sopia siitä, missä mahdolliset sopimusta koskevat riidat ratkaistaan. Välimiesmenettely on suosittu muun muassa sen nopeuden ja luottamuksellisuuden takia verrattuna julkiseen oikeusprosessiin.

5. Tarkkana kansainvälisissä sopimuksissa

Kansainvälisissä sopimuksissa lainvalintaa ja oikeuspaikkaa koskeviin kohtiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Vieraan lainsäädännön noudattamisesta saattaa koitua vaikeasti ennakoitavia seuraamuksia ja oikeudenkäynti ulkomailla voi käydä kalliiksi. Vaikka sovitaankin noudatettavan esimerkiksi Suomen lakia, niin kannattaa huomioida, että käytännössä kansainvälisessä kaupassa on usein sovellettava kansainvälisen kauppalain (CISG) säännöksiä.

Lähde: Accountor Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna