YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.4.2018 klo 19:20
Uutinen

Yritysten omistajanvaihdoksia vauhditetaan yhteisillä talkoilla

– Omistajanvaihdos tulee väistämättä vastaan kaikille yrittäjille ennemmin tai myöhemmin. Suomen Yrittäjät haluaa olla mukana kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa yrittäjän tukena, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. Huhtikuun alussa käynnistyi laaja projekti vaihdosten ja yrityskauppojen vauhdittamiseksi.

Yrityskauppoja ja onnistuneita omistajanvaihdoksia edistetään nyt suurella valtakunnallisella yhteishankkeella, joka starttasi huhtikuun alussa. Kyseessä on itse asiassa jatkoprojekti, sillä Suomen Yrittäjissä on ollut omistajanvaihdoshanke (ov) käynnissä jo usean vuoden ajan.

Hankkeen päärahoittaja uudessa, laajassa projektissa on työ- ja elinkeinoministeriö. Muita rahoittajia ovat Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari, Business Finland, Finnvera, Fennia-konserni ja Elo, Suomen Uusyrityskeskukset, Nordea, Danske Bank sekä Suomen Yrityskaupat.

Hankkeessa ovat mukana myös Suomen Yrityskummit, Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

– On todella merkittävää, että näin laaja yhteistyö on saatu aikaan, koska asia on tärkeä suomalaisten pk-yritysten kannalta, sanoo ov-hankkeen projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä. Hän veti myös projektin ensimmäistä vaihetta.

Hiipuvien joukko huolettaa

Lähes 40 prosenttia pk-yrityksistä kertoo, että omistajanvaihdos on edessä seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Tieto käy ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimmasta pk-yritysbarometrista.

– Vuosittain tehdään arviolta 2500–3000 yrityskauppaa. Tarkkoja tilastoja ei ole, mutta ilman niitäkin on selvää, että meidän pitää saada enemmän yrityksiä myyntiin vuosittain, sanoo projektipäällikkö Mika Haavisto.

Yli 55-vuotiaita pk-yrittäjiä on Haaviston mukaan yli 80 000. Heistä 20 000 sanoo, että ei ole myytävää, 30 000 aikoo myydä yrityksensä jollekin perheen ulkopuoliselle, 20 000 sanoo tekevänsä sukupolvenvaihdoksen, 10 000 ei tiedä mitä aikoo tehdä.

– Tasaisen vauhdin taulukon mukaan omistajanvaihdoksia ja yrityskauppaa pitäisi tehdä noin 5000 vuosittain. Hiipuvien yritysten joukkoon näyttää putoavan nyt turhan paljon, sanoo Haavisto.

Kriittinen kysymys

Omistajanvaihdoshankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana on EK:n yrittäjyysryhmän vetäjä Jari Huovinen.

– Tilanne on kansantalouden ja työllisyyden kannalta suorastaan kriittinen kysymys. Näissä omistajanvaihdoksen tarpeessa olevissa yrityksissä esiintyy selvästi vähemmän kasvutavoitteita kuin muissa yrityksissä. Investointeja ei tehdä ja digitalisaatiota ei hyödynnetä, sanoo EK:n Jari Huovinen.

Hänen mukaansa suurimpana tulppana ovat ne yritykset, joissa sinänsä kannattava toiminta perustuu perustajayrittäjään. Yritys on osa tämän perustajan omaa identiteettiä.

– Miten määrittelet hintalapun elämäntyöllesi ja löydät sopivan jatkajan, toteaa Huovinen.

Kyseinen ongelma on suurempi haja-asutusalueilla ja pienillä paikkakunnilla kuin kaupungeissa.

Yrityskaupat vilkastuneet

– Vilkastumista on kaupoissa onneksi näköpiirissä. Omistajanvaihdospadossa on murtumia, mutta se pitäisi pystyä räjäyttämään kokonaan pois, Jari Huovinen kuvailee tilannetta.

Vilkastumiseen viittaa myös Ylen uutinen pari viikkoa sitten. Siinä Suomen Yritysvälittäjäin liiton puheenjohtaja Juha Rantanen arvioi, että yrityskauppojen määrä on kasvanut jo kuusi vuotta putkeen. Kasvu on ollut hänen mukaansa parinkymmenen prosentin luokkaa.

– Aikaisempiin vuosiin verrattuna tämä alkuvuosi on jälleen uusi ennätys, Rantanen totesi Ylelle. Hän on myös Suomen Yrityskaupat Oy:n toimitusjohtaja.

Yrityskauppoja rahoittavasta valtionyhtiö Finnverasta kerrotaan niin ikään Ylen haastattelussa, että yrityskauppa on ollut alkuvuonna vilkasta.

Ov-hankkeen tärkeät tavoitteet

Omistajanvaihdoshankkeessa haetaan uusia keinoja yrityskauppojen edistämiseen. Tämä edellyttää omistajanvaihdostilanteessa olevien yritysten ja potentiaalisten jatkajien parempaa tunnistamista, yrittäjien aktivoimista ja tarjolla olevista palveluista tiedottamista.

Mahdollisia konkreettisia esimerkkejä toimenpiteistä ovat mm. omistajanvaihdosbarometrin tekeminen, Kasvu Open -ohjelman toteutus, Match Making -työkalun ja Jatkaja-pörssin kehitystyö, Rahoittajan ja Välittäjän oppaat, valtakunnallinen Omistajanvaihdos 2018 -konferenssi, sekä yhteistyö eurooppalaisissa yrittäjyysverkostoissa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi