YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

4.7.2018 klo 17:08
Uutinen

Yllättävä tutkimustulos: kaksi kolmesta kuuluu liittoon ansiosidonnaisen vuoksi – vaikka sen saa ilman liittoa

Kaksi kolmesta suomalaisesta kuuluu ammattiliittoon saadakseen ansiosidonnaisen työttömyysturvan – vaikka ansiosidonnainen ei edellytä liiton jäsenyyttä. Yllättävä tulos käy ilmi Kantar TNS:n tuoreesta tutkimuksesta.

– Tulos on hämmentävä. Kaksi kolmasosaa kuuluu ammattiliittoon saadakseen ansiosidonnaisen työttömyysturvan, vaikka liiton jäsenyys ja ansiosidonnainen turva eivät kuulu yhteen, analysoi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Kantar TNS kysyi kesäkuussa työssäkäyvien suomalaisten mielipiteitä työmarkkinoista ja työttömyyskassoista Suomen Yrittäjien tilauksesta. Tutkimukseen vastasi 1002 työssäkäyvää suomalaista. Vastaajista 652 henkilöä eli 65 prosenttia kuuluu johonkin ammattiliittoon.

Tutkimuksessa kysyttiin, että ”miksi olet ammattiliiton jäsen?” Vastaajia pyydettiin valitsemaan enintään kaksi tärkeintä perustetta. 66 prosentilla vastanneista perusteena on, että haluaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan, 43% haluaa paremmat työehdot ja 26% haluaa saada tukea työpaikallaan. 11% vastaajista haluaa vaikuttaa yleiseen politiikkaan.

”Väärinkäsitys tai sumutusta”

– Vaikuttaa siltä, että ay-liikkeen vahva asema Suomessa perustuu suureen väärinkäsitykseen tai taitavaan sumutukseen, Mikael Pentikäinen toteaa.

– Tällä väärinkäsityksellä on vakavia vaikutuksia. Se nostaa järjestäytymisastetta ja johtaa siihen, että moni toimiala on väärin perustein yleissitovuuden piirissä, Pentikäinen painottaa.

– Tämä taas asettaa tuhansia ja tuhansia yrityksiä väärin perustein yleissitovuuden kahleisiin ja estää esimerkiksi paikallista sopimista, huomauttaa Pentikäinen.

Liiton jäsenyys ja ansiosidonnainen ovat kaksi eri asiaa

Tutkimuksessa kysyttiin ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja liiton jäsenyydestä vielä erikseen väitteen muodossa. ”Mitä mieltä olet seuraavasta väitteestä: ansiosidonnainen työttömyysturva vaatii jäsenyyttä ammattiliitossa.” Noin puolet (48%) oli samaa mieltä tai ei osannut sanoa. 52% oli eri mieltä väitteestä.

– Toivon, että suomalaiset laajasti tiedostavat, että ammattiliiton jäsenyys ja ansiosidonnainen työttömyysturva ovat kaksi eri asiaa. Ansiosidonnainen työttömyysturva ei todellakaan edellytä liiton jäsenyyttä, Mikael Pentikäinen selventää.

– Ay-toiminta kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan, mutta sitä kannattaa harjoittaa oikein perustein eikä väärin luuloin, Pentikäinen sanoo.

Hänen mukaansa tämä on taas yksi lisäperuste työnantajille tarjota työsuhde-etuna riippumattoman työttömyyskassan YTK:n jäsenyyttä. Suomen Yrittäjät on kannustanut jäsenyrityksiään tarjoamaan työntekijöilleen YTK:n jäsenyyttä. (JUTTU JATKUU GRAFIIKAN ALAPUOLELLA)

”Jäsenyys maksaa liikaa”

Tutkimukseen vastanneista 1002 henkilöstä 336 ei kuulu ammattiliittoon. Heiltä kysyttiin, että ”miksi et ole ammattiliiton jäsen?” Vastaajille annettiin useita eri vaihtoehtoja ja he saivat valita niistä enintään kaksi tärkeintä perustetta.

Perusteet ovat seuraavat: jäsenyydestä ei ole hyötyä (32%), jäsenyys maksaa liikaa (32%), ammattiliitot ovat liian poliittisia (27%) ja ammattiliitot ajavat omaa etuaan (24%).

30–44-vuotiaista 39 prosenttia on sitä mieltä, että liiton jäsenyydestä ei ole hyötyä. Alle kolmekymppisillä taas hinta on painavin peruste. 18–29-vuotiaista 39 prosentin mielestä liiton jäsenyys maksaa liikaa.

Työntekijöistä 40% ja alemmista toimihenkilöistä 48% on sitä mieltä, että jäsenyys maksaa liikaa. Ylemmistä toimihenkilöistä ja johtavassa asemassa olevista yli puolet (52%) on sitä mieltä, että ammattiliitot ovat liian poliittisia.

Noin viidesosa alemmista toimihenkilöistä ja työntekijöistä on sitä mieltä, että ammattiliitot ajavat omaa etuaan, johtavista ja ylemmistä sekä yrittäjistä tätä mieltä on vajaa kolmannes (30%).

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi