YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

9.11.2018 klo 09:48
Uutinen

Näin kiistelty yrittäjävähennys jakautui

Yrittäjävähennyksen saajia oli 344 000 ja sitä jaettiin 297 miljoonaa euroa vuonna 2017. Vähennystä saivat hyvin monella eri tulotasolla olevat henkilöt.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne propagoi pari vuotta sitten, että yrittäjävähennys ei jätä juuri mitään kampaajille, mutta se hyödyttää apteekkareita, juristeja ja lääkäreitä.

– Tämä oli puhdasta propagandaa. Tilastoista nähdään, että yrittäjävähennystä saivat hyvin monenlaiset yksilöt hyvin monella tulotasolla. Jos katsotaan elinkeinonharjoittajia, niin euromääräisesti suurimman osan saivat henkilöt, jotka ansaitsivat alle 55 000 euroa, toteaa Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

– Yli 300 000 euroa ansaitsevia yrittäjävähennyksen saajia oli elinkeinonharjoittajissa 275 kpl ja on luonnollista, että he saivat suurimmat vähennykset. Tämän ryhmän vähennysten yhteismäärä oli kuitenkin noin 6,4 miljoonan euron luokkaa. Kokonaispotista tämä on siis erittäin pieni osa, noin 2,2 prosenttia, Kuismanen avaa tilastoja.

Vähennys viisi prosenttia tulosta

Yrittäjävähennys astui voimaan vuoden 2017 alusta. Vähennys on viisi prosenttia toiminimien, avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden tulosta.

Yrittäjävähennyksen taustalla on se, että vuonna 2014 tehtiin osakeyhtiöitä hyödyttävä yhteisöveron alentaminen. Se laski 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Noin puolet pk-yrityksistä on elinkeinonharjoittajia ja henkilöyhtiöitä. Ne jäivät siis verotuksellisesti huonompaan asemaan kuin osakeyhtiöt.

Suomen Yrittäjät esitti yrittäjävähennyksen käyttöönottoa tavoiteohjelmassaan ja Sipilän hallitus toteutti sen vuoden 2017 alusta.

Elinkeinonharjoittajille 140 miljoonaa euroa

Yrittäjävähennyksen saajia oli yhteensä 344 000 verovuonna 2017. Noin 70 000 elinkeinonharjoittajaa sai yrittäjävähennystä, maatalousyrittäjiä oli vähennyksen saajista hiukan alle 30 000. Lukumääräisesti ylivoimaisesti eniten yrittäjävähennystä saavia olivat henkilöt, jotka olivat päätoimisesti palkansaajia ja eläkeläisiä, mutta heillä oli myös yritys. Heitä oli vajaat 200 000.

– Kun katsotaan euroja, niin elinkeinonharjoittajat saivat noin 140 miljoonaa euroa yrittäjävähennystä ja maatalouden harjoittajat hiukan yli 50 miljoonaa. Palkansaajien ja eläkeläisten saamat vähennykset olivat vain noin 20 miljoonan euron luokkaa. Eläkeläisten ja palkansaajien saamat vähennykset ovat siis varsin pieniä, Mika Kuismanen toteaa.

Hyvin toimiva vähennys

Pääekonomisti Mika Kuismanen pitää yrittäjävähennystä varsin hyvin toimivana:

– On vaikea sanoa kompensoiko tämä täydellisesti yhteisöveron alentamista kaikissa tuloluokissa. Tämä on kuitenkin hyvin toimiva työkalu ja kiistatta tuo eri yritysmuodot verotuksellisesti lähemmäs toisiaan, Kuismanen toteaa.

– Yrittäjävähennystä tulisi jatkaa tällaisenaan seuraavat vuodet. Näin näemme miten se toimii ajan kuluessa. Poukkoileva veropolitiikka on kaikkien, sekä hallinnon että yrittäjien kannalta epätoivottavaa, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen toteaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna