YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjägallupin selvä viesti: Ei tilintarkastuspakkoa mikroyrittäjille
Puolet yrittäjistä toivoo, että alle 10 henkilöä työllistävät mikroyritykset vapautetaan tilintarkastuspakosta.
Yrittäjägallupin mukaan noin puolet suomalaisista yrittäjistä olisi valmis vapauttamaan pienet yritykset tilintarkastuspakosta.
Suomessa on Maltan jälkeen Euroopan toiseksi alhaisimmat tilintarkastusrajat. Nykyisin tilintarkastusvelvollisuuden rajana on 200 000 euron liikevaihto, 100 000 euron tase ja kolmen ihmisen henkilöstö.
Lähes puolet yrittäjistä (46 %) on sitä mieltä, että tämä ei ole oikein. Vastakkaista mieltä on 23 prosenttia, 31 ei osannut sanoa kantaansa.
Yrittäjägallupin tulosten mukaan 34 prosenttia ei vapauttaisi mikroyrityksiä tilintarkastuksen piiristä. Vastaajista 17 prosenttia ei ottanut kantaa asiaan.
– Tilintarkastuksen perustuminen konkreettiseen tarpeeseen, esimerkiksi rahoittajan, omistajan tai muun yhteistyökumppanin vaatimukseen, on ymmärrettävää. Vain noin puolella pk-yrityksistä on ulkopuolista rahoitusta. Jos tällaista tarvetta ei ole, yrittäjä voi helposti kokea lain edellyttämän velvoitteen turhaksi byrokratiaksi, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.
Tarkastuksia teetetään, vaikka laki ei pakota
Kaikkiaan 73 prosenttia yrityksistä teettää tilintarkastuksen. Vaikka laki edellyttää tilintarkastuksen teettämisen lähtökohtaisesti vain sellaisilta yrityksiltä, jotka työllistävät yli kolme henkilöä, 79 prosenttia myös 2–9 henkilöä työllistävästä yrittäjistä ja 27 prosenttia yksinyrittäjistä teettävät tilintarkastuksen.
– Eli tarkastuksia teetetään myös silloin, kun laki ei pakota, mutta yrittäjä katsoo sen olevan hyödyksi, Toivonen huomauttaa.
Vastanneista yrittäjistä 54 prosenttia tilintarkastuksen teettäneistä vastaajista koki sen tarpeelliseksi. Mitä pienemmästä yrityksestä on kysymys, sitä hyödyttömämmäksi tilintarkastus koetaan, sillä 2–9 henkilöä työllistävässä ryhmässä vain 47 prosenttia kokee tilintarkastuksen hyödylliseksi.
Yhteensä 94 prosenttia tilintarkastuksen teettäneistä vastaajista kertoo, että tilintarkastuksessa ei ole huomattu virheitä tai puutteita tilinpäätöksessä.
Vaikutus harmaaseen talouteen?
Yrittäjägallupissa kysyttiin myös, että jos pienimmät yritykset vapautettaisiin pakollisesta tilintarkastuksesta, lisäisikö se harmaata taloutta. Vastaajista 41 prosenttia ei näe velvoitteen poistamisen vaikuttavan harmaata taloutta lisäävästi, mutta 37 prosenttia oli toista mieltä.
Tilintarkastusvelvollisuus koskee nykyisin kaikista Suomen 280 000 yrityksestä noin 60 000 – 75 000 yritystä. Tästäkään huolimatta Suomi ei ole profiloitunut korkeaksi harmaan talouden maaksi maailmalla.
Tilintarkastuslainsäädännön muutostarpeita arvioidaan parhaillaan TEM:n työryhmässä. Tilintarkastus- ja tilinpäätösdirektiivit edellyttävät jäsenvaltioilta tilintarkastuksen ulottamista vain keskisuuriin ja suuriin yhtiöihin. Jäsenvaltioiden on mahdollista asettaa tilintarkastusvelvollisuus pieniin yrityksiin, mutta toimenpiteiden tulee olla oikeasuhteisia yritysten kokoon nähden. Suomi haluaa pitää ja houkutella yrityksiä sijoittumaan Suomeen ja luomaan sitä kautta työpaikkoja.
– Sen vuoksi on tärkeää, että suomalainen lainsäädäntö tukee yritysten halua sijoittua tänne, eikä naapurimaihimme, Toivonen jatkaa.
Kantar TNS kysyi Suomen Yrittäjien pyynnöstä yritysten tilintarkastustilanteesta ja mielipiteistä. Yrittäjägallupiin vastasi 1078 yrittäjää.
Kuva: Getty Images
Yrittäjäsanomat
toimitus (at) yrittajat.fi