YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

19.10.2019 klo 22:05
Uutinen

Vuoden Yrittäjät palkittiin Lahdessa

HT Laser Oy Keski-Suomesta, Merima Oy Helsingistä, Rukakeskus Oy Koillismaalta ja Tapojärvi Oy Lapista palkittiin Valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.

Suomen Yrittäjät ja Fennia jakoivat palkinnot Yrittäjien vuoden päätapahtumassa, Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Lahdessa lauantai-iltana. Tilaisuuden juonsi toimittaja Arto Nyberg ja palkinnot jakoi Antti Kuljukka. Tilaisuuden juhlapuhujana oli pääministeri Antti Rinne.

Muutamasta työntekijästä monialaiseksi toimijaksi

1980-luvulla perustettu HT Laser tekee muun muassa metalliteollisuuden leikkauksia, hitsauksia ja 3D-metallitulostusta. Keuruulaisyritys on teollisen laser- ja vesileikkauksen sekä laserhitsauksen pioneeri ja alan johtavia toimijoita Suomessa.

Yritys sai alkunsa siitä, kun Keuruulla päätettiin panostaa laserleikkaukseen. Alku oli hankala, sillä lama iski pian. Yritys kuitenkin selvisi.

Laman jälkeen HT Laser kasvoi tasaisesti muutaman työntekijän yrityksestä monialaiseksi toimijaksi. Nyt yksiköitä on kahdeksan eri puolilla Suomea ja työntekijöitä noin 400. Yritys tekee hyvää tulosta. Liikevaihto on 65 miljoonaa euroa.

– Kultainen sääntömme on, että tarjoamme laadukasta tavaraa joustavasti, uusinta teknologiaa hyödyntäen. Toisin sanoen, asiakkaalle pitsa lämpimänä, yrityksen perustaja Hannu Teiskonen sanoo.

Uusi teknologia tuo uusia mahdollisuuksia ympäristön kuormituksen vähentämiseen.

– Työntekijöillämme on merkittävä rooli uusien ideoiden synnyssä. Aika usein juuri sorvin ääressä keksitään, miten jokin asia tai prosessi voitaisiin hoitaa paremmin, Teiskonen sanoo.

Aina täytyy osoittaa osaaminen hinnassa ja aikataulussa

Merima on laivanrakennusalalla toimiva, vahvasti erikoistunut perheyritys, joka tekee maailmanluokan työtä risteilijöiden sisustamisessa. Omassa tuotannossa valmistuu noin 20 prosenttia laivateollisuudelle tehtävistä töistä ja loput tilataan alihankkijoilta. Työntekijöitä on 120, mutta välillisesti projektit työllistävät noin 600–700 ihmistä.

Liikevaihtoa yritys tekee 55 miljoonaa euroa.

Perustaja Mauri Mäkiranta kertoo, että vaikka yritys on ollut alalla 32 vuotta, sen täytyy koko ajan pystyä osoittamaan osaaminen sekä hinnallisesti että aikataulullisesti.

Seuraava sukupolvi, Mikko Mäkiranta on ottamassa operatiivista vastuuta yhtiön luotsaamisesta yhdessä siskonsa Minna Mäkiranta-Blythin kanssa. Mauri Mäkiranta jatkaa hallituksen puheenjohtajan roolissa. Sisarusten tarkoitus on skaalata liiketoimintaa isommaksi.

– Yli 600 projektia on viety maaliin, ja minun huippuhetkeni on joka ikisen laivan valmistuminen. Yrittäjyydessäni on ollut 150 laivan verran huippuhetkiä, Mauri Mäkiranta summaa.

– Uuden ajan laivanrakentajien pitää olla tehokkaita ja innovatiivisia, olemme ylpeitä perheyrityksen tekemästä työstä, Minna Mäkiranta-Blyth sanoo.

Laskettelua ja lääkäripalveluita

Rukan ja Pyhän ankkuriyritys Rukakeskus tekee vahvaa yhteistyötä yrittäjien kanssa laajalti. Kuusamolaisyritys ottaa vahvasti huomioon vastuullisuuden ja etsii kestäviä ratkaisuja.

Kun lääkäri-isä Juhani Aho osti Rukan hiihtokeskuksen 1970-luvulla, kukaan perheestä ei ollut koskaan lasketellut. Rukan ja Pyhän hiihtokeskusten kehittämisen ohella Aho perusti yksityisen lääkäriaseman, joka nykyään tunnetaan Aava Terveyspalveluina. Yhtiöiden omistus siirtyi vuonna 1998 Juhani ja Eila Ahon viidelle lapselle. Nyt kolmas polvi on astumassa töihin.

Työntekijöitä on noin 170 ja liikevaihtoa 27,5 miljoonaa euroa.

Bisneksen ydin on hissilippujen myynnin ja hiihtopäivien kasvattaminen. Viimeiset kolme talvea ovat olleet ennätyksellisiä molemmissa tuntureissa, ja toimintaa laajennetaan.

Ympäristöohjelma aloitettiin Rukalla vuonna 2008, ja vuodesta 2018 Ruka on ollut hiilineutraali hiihtokeskus. Juuri aloitettu laajempi vastuullisuusohjelma kattaa myös yrityksen yhteiskunnallisen ja taloudellisen vastuun.

Teollista kiertotaloutta Lapissa

Tapojärvi Oy on teollisen kiertotalouden rohkea edelläkävijä. Yritys palvelee tehtaita ja kaivoksia vähentäen ilmaston kuormitusta ja säästäen luonnon neitseellisiä materiaaleja.

Esko Tapojärven yritystoiminta käynnistyi 64 vuotta sitten, kun hän ajoi taksia ja kuljetti päivittäistavaraa Lapissa. Kaivosurakoinnin Esko aloitti 1970-luvun alussa Kolarissa Rautuvaaran kaivoksella.

Sukupolvenvaihdos tehtiin 1990-luvun alussa, kun pojat Markku ja Pertti Tapojärvi laajensivat toimintaa tehdaspalveluihin sekä materiaalien käsittelyyn.

– Tällä hetkellä satsaamme erityisesti kiertotalouteen ja toimimme hyvin tiiviisti terästeollisuuden ja kaivosten kanssa. Kannamme vastuun ympäristöstä, työntekijöistä, turvallisuudesta ja lähiseudun asukkaista, toimitusjohtajan sijaisena työskentelevä Esko Tapojärven lapsenlapsi Mari Pilventö sanoo.

Yhtiö on kasvanut Lapista maailmalle. Työntekijöitä on noin 500. Liikevaihtoa yritys teki 115,7 miljoonaa euroa tilikaudella 2017-2018. Yrityksellä on kahdeksan toimipistettä Suomessa, yksi Ruotsissa ja yksi Italiassa.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi