YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
”Tarvitaan vahvoja nopeita toimia turvaamaan yritysten rahoitus ja työpaikat” – Yrittäjiltä lista tarvittavista muutoksista
– Hallituksen on koottava nopeasti laaja rahoitus- ja työlakipaketti, joka auttaa yrityksiä pysymään hengissä ja pelastaa työpaikkoja, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vaatii ja tarjoaa päättäjille listaa muutostarpeista.
Koronaviruksesta kärsivät yrittäjät ovat kertoneet tilanteestaan yrittäjäjärjestölle eri kanavissa. Viestitulva on valtava, ja verkkokoulutukset täyttyvät.
Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat tänään koolla käsittelemässä tarvittavia lisätoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi. Koko hallitus kokoontuu maanantaina. Näin kertoi pääministeri Sanna Marin Twitterissä lauantaina.
Suomen Yrittäjät tarjoaa hallitukselle listaa asioista, jotka kannattaa tehdä pikaisesti, jotta yritykset ja työpaikat säilyvät yli koronakriisin.
– Kukaan ei voi varmuudella sanoa, mitä on luvassa. Pitää varautua pahimpaan, Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.
Yrittäjät esittää laajaa rahoitus- ja työlakipakettia. Osa rahoitusta koskevista esityksistä julkistettiin jo torstaina, mutta osa ehdotuksista on uusia.
– Odotamme, että hallitus linjaa yrityksiä tukevia päätöksiä jo alkavalla viikolla, Pentikäinen sanoo.
Uudet ehdotukset koskevat työlainsäädäntöä – tukea tarvitaan sekä työntekijöille että työnantajalle
Yrittäjäjärjestö vaatii, että työelämäosapuolet etsivät nopeasti ratkaisuja siihen, miten työehtoihin saadaan väljyyttä ja työpaikkasopimiseen välineitä, joilla voidaan yhdessä turvata työpaikat.
Lomautusilmoitusaikaa pitäisi voida lyhentää 14 päivästä kolmeen päivään. Monelle yritykselle on välttämätöntä saada lomautukset nopeasti käyntiin, jotta yritys ja työpaikat voidaan pelastaa. Sen lisäksi pitäisi olla mahdollista lomauttaa myös määräaikainen työntekijä, vaikka hän ei olisi vakituisen työntekijän sijainen.
Yrittäjät vaatii myös, että lomautustilanteissa poistetaan laista työntekijän viiden päivän omavastuuaika. Pitää myös varmistaa, että työntekijä ei joudu karenssiin työttömyysetuuden saamiseksi, jos hän ja työnantaja ovat sopineet lomautuksesta työsopimuslain mukaisesti.
Sairauspäivärahan omavastuuaikaa pitää Yrittäjien mukaan lyhentää olennaisesti tai poistaa se kokonaan. Tämä pitää tehdä, jotta työnantaja saa korvauksia Kelalta nopeammin, kun hän maksaa sairausajan palkkaa. Nyt työnantajan pitää maksaa palkkaa sairastumispäivältä ja sitä seuraavalta yhdeksältä arkipäivältä ilman, että saa siitä mitään korvausta.
Työnantajalle pitää kompensoida palkkakustannuksia, jotka aiheutuvat siitä, että työntekijä jää kotiin hoitamaan sairasta lastaan.
– Tällaisessa poikkeuksellisessa pandemiatilanteessa on kohtuutonta, että sairauspoissaolojen kustannukset kaatuvat yksittäisille työnantajille. Vastuuta on jaettava koko yhteiskunnalle, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula vaatii.
Yrittäjät muistuttaa, että jos viranomainen sulkee päiväkoteja ja kouluja, vanhempien pitää jäädä kotiin lapsia hoitamaan. Etätyötä lukuun ottamatta tällaisesta poissaolosta ei tarvitse maksaa palkkaa, eikä kotiin jäävä saa lakisääteistä toimeentuloetuuteen. Siksi Yrittäjien mukaan pitää varmistaa, että kotiin jäävien lapsen huoltajien toimeentulo turvataan valtion varoista.
Työlakipaketin valmistelu on Yrittäjien mukaan tehtävä heti. Kyse on määräaikaisista muutoksista.
– Muutokset on rahoitettava valtion varoista niin, että työnantajille ja työntekijöille ei aiheudu suoraan lisäkustannuksia, Makkula sanoo.
Rahoitusvaatimuksiin jo reagoitu
Yritysrahoitukseen Yrittäjät vaati muutoksia jo torstaina. Järjestö vaati, että Finnvera rakentaa pk-takauksestaan niin sanotun koronalainan, joka olisi käytettävissä kasvuyritysten lisäksi muillekin yrityksille sekä varaa tarpeeksi resursseja lainan rahoitukseen ja hakemusten käsittelyyn.
Finnvera ilmoittikin lauantaina muuttaneensa ohjeitaan.
– Muutos on tärkeä, mutta on epävarmaa, riittävätkö ne, Pentikäinen sanoo.
Lisäksi yrittäjät toivoo hallitukselta oheistusta Verohallinnolle, jotta se antaa yrityksille mahdollisuuden lykätä määräaikaisesti korotta oma-aloitteisten verojen, kuten arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten, ilmoitusten ja maksuja. Myös yrittäjäeläke- (YEL) ja työnantajan työeläkemaksuja (TyEL) pitäisi voi lykätä koronakriisin yli.
Yrittäjät toivoo, että valtiovarainministeri Katri Kulmuni kutsuisi pankkien ja työeläkeyhtiöiden johdon ja elinkeinoelämän edustajat käymään läpi Suomessa toimivien pankkien ja eläkeyhtiöiden mahdollisuudet auttaa yrityksiä koronakriisin yli. Yrittäjien mukaan pitää myös huolehtia siitä, että työeläkeyhtiöiden vakavaraisuussäännöt mahdollistavat, että eläkeyhtiöt voivat kriisitilanteessa joustaa ja että ne eivät joudu myymään kotimaisia osakkeita alihintaan. Pankeilta toivotaan joustoa. Osa pankeista on sitä jo luvannutkin.
Lisäksi yrityksissä pitää voida neuvotella paikallisesti ratkaisuja, joilla voi alentaa palkkakustannuksia ja etsiä muita joustoja, jotta voidaan lomautukset ja irtisanomiset saadaan mahdollisimman vähiin.
toimitus @ yrittajat.fi