YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen pisti alulle kansalaishankkeen koronan talousvaikutusten kokonaiskuvan rakentamiseksi – sai suuret joukot hankkeen taakse
Joukko vaikutusvaltaisia suomalaisia on antanut nimensä ja kasvonsa kansalaishankkeelle, jonka tarkoitus on koota yhtenäinen ja ajantasainen talouden tilannekuva. Tavoiteena on löytää keinot Suomen talouden, yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi.
Kansalaishanke sai alkunsa, kun sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen laittoi alulle vetoomuksen hallitukselle ja presidentille suomalaisen yhteiskunnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Vetoomus keräsi päivässä satoja nimekkäitä yritysvaikuttajia ja kymmenen kohdan lista toimintaehdotuksista syntyi päivässä. Vetoomus annettiin hallitukselle 18.3. Siitä uutisoi muun muassa Kauppalehti .
– Siitä jäi sellainen olo, että mitä muuta voitaisiin tehdä, jotta vältettäisiin 90-luvun laman virheet, Mäkeläinen sanoo.
Kansalaishankkeen talouskriisi -verkkoalustan on määrä olla julkinen perjantaina. Mäkeläinen kertoo, että sen on tarkoitus olla malli, jolla tiedon virtaa tuodaan julki kuratoidusti, mutta kaikkien vapaasti hyödynnettäväksi.
Mallia otetaan yhteisöistä, jotka koodaavat avointa lähdekoodia.
Yrittäjät kaipaa läpinäkyvyyttä
Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen toivottaa tilannekuva-alustan tervetulleeksi. Hänen mukaansa kokonaiskuva uupuu erityisesti siitä, miten rahoituspaketti toimii.
– Viestit yrittäjiltä ovat selkeästi ristiriidassa sen kanssa, mitä pankkien suunnasta kuuluu. Jonkun pitää koota tietoa siitä, miten paljon lainanlykkäyksiä ja lainoja myönnetään, ja ennen kaikkea, miten paljon niitä torjutaan. Suoraa tukea on toistaiseksi antanut vain Business Finland, ja se raportoi hyvin. Kun tulee muita jakokanavia, on olennaista saada myös kokonaiskuva suoran tuen perillemenosta, Pentikäinen kertoo.
– Joudun itse käyttämään tällä hetkellä paljon aikaani siihen, että yritän selvittää eri tahoilta, miten rahoitus- ja tukipaketit toimivat. Olisi erinomaista, jos joku tekisi tämän puolestamme, hän jatkaa.
Läpinäkyvyys on ongelma monen toimijan kohdalla.
– Läpinäkyvyys on ongelma erityisesti pankkien osalta. Myös vuokranantajien osalta tarvitaan läpinäkyvyyttä. Osa antaa helpotuksia, mutta vaatii, että yrittäjä ei kerro niistä, jotta kaikki eivät tule pyytämään helpotusta, Pentikäinen sanoo.
Toive on, että läpinäkyvyys lisääntyy ja tietoa eri toimijoiden tavoista saadaan käyttöön.
– En pysty arvioimaan, onko tästä apua, kun en vielä tiedä, mitä tietoja saadaan kerättyä, Pentikäinen sanoo.
Ydintiimin lisäksi tuhansia mukana
Mäkeläisen lisäksi ydintiimissä on ollut Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola sekä viestintäalan yrittäjä – . Kokonaisuutta johtamaan tulee Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien entinen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen, joka on sittemmin toiminut Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston työelämäprofessorina.
– Mutta korostan, että tämä hanke ei olisi toteutunut ilman kymmeniä ihmisiä, Mäkeläinen sanoo.
Nyt kansanliikkeen takana on tuhansia ihmisiä, eikä Mäkeläinen ole pysynyt enää laskuissa mukana, mikä on lopullinen määrä hankkeen tukijoita.
Elina Hakola
elina.hakola (At) yrittajat.fi