YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

8.4.2020 klo 13:09
Uutinen

Yrittäjä, näin ilmoittaudut työnhakijaksi – yritystä ei tarvitse lopettaa

Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan tuli tänään voimaan. Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Lue tästä TE-palveluiden ohjeet työnhakijaksi rekisteröitymiseen.

Lakimuutoksen nopean valmistelun ja määräaikaisuuden vuoksi TE-palvelujen verkkoasiointipalvelua ei ole ollut mahdollista korjata vastaamaan muuttuneita edellytyksiä, TE-palveluiden verkkosivuilla tiedotetaan. Tämän vuoksi ilmoittautumislomakkeella on vielä kysymyksiä, joihin on vastattava samalla tavoin, kuin muusta syystä työnhakijaksi tulevien.

Ilmoittautumisen lähettämisen jälkeen saat vastaanottoilmoituksen, jossa kerrotaan sinun tilannettasi koskevat asiointiohjeet.

Mahdollisuus saada soviteltua työmarkkinatukea, jos yritystoiminta jatkuu samalla

Jos ilmoittaudut työnhakijaksi 15. huhtikuuta mennessä, voit saada etuuttaa takautuvasti 16. maaliskuuta alkaen. Jos ilmoittaudut työnhakijaksi 16. huhtikuuta tai myöhemmin, voit saada etuutta ilmoittautumishetkestä lukien. Tukea voi kuitenkin saada vasta siitä alkaen, kun edellytykset täyttyvät. Yrittäjätuloa voi saada myös työmarkkinatuen ohessa, jolloin tulo pienentää työmarkkinatuen määrää.

Millä edellytyksillä yrittäjä saa työmarkkinatukea?

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua koronavirusepidemiasta.

Määräaikainen turva edellyttää oloa työnhakijana TE-toimistossa, mutta kokopäivätyön hakua ei edellytetä

Määräaikaisen työttömyysturvalain muutoksen aikana työnhakijaksi ilmoittautuneen on etuutta saadakseen oltava työnhakijana TE-toimistossa, mutta sen aikana ei edellytetä haettavan kokoaikatyötä, TE-palvelut tiedottaa.

Miten tulee toimia, kun yritystoiminta ei ole loppumassa?

Työ- ja elinkeinoministeriön viestinnästä kerrotaan, että TE-palveluiden verkkoasiointipalvelussa pitää ilmoittaa yritystoiminnan lopetuspäivä, vaikka työmarkkinatuen saaminen ei edellytä yrittäjältä yritystoiminnan lopettamista.

– Päättymispäivällä ilmoitetaan, mistä alkaen työskentely yrityksessä on päättynyt tai tulot ovat oleellisesti vähentyneet. Päivämäärän merkitseminen vaikuttaa oikeuteen saada työttömyysetuutta ja nopeuttaa työttömyysturva-asian käsittelyä.

Jos työnhaku kuitenkin jatkuu 30. kesäkuuta 2020 päättyvän määräaikaisen lain voimassaolon jälkeen, on etuuden jatkumiseksi haettava 1. heinäkuuta 2020 alkaen kokoaikatyötä. Tässä tapauksessa etuuden saaminen edellyttää samalla työn vastaanottamisen velvoitetta, mikäli TE-toimisto sitä tarjoaa.

Työnhakijaksi ilmoittautumisessa tärkeää tietää – Näin nopeutat etuusasiasi käsittelyä

Huomioitavaa työnhakijaksi ilmoittautumisessa on, että vaikka kokoaikatyön hakemista ei edellytetä, kannattaa palvelussa vastata ’Kyllä’, koska näin nopeutat työttömyysetuusasiasi käsittelyä.

– Näin työttömyysetuuden maksajalle ei lähde automaattista lausuntoa, joka kertoisi, ettei sinulla olisi tukeen edellytyksiä. TE-toimistot seuraavat verkkopalvelun tietoja ja korjaavat tiedot määräaikaisesti voimassa olevaa työttömyysturvalakia vastaavaksi, TE-palveluiden ohjeessa kerrotaan.

Omia tietojasi voit seurata te-palvelut.fi > oma asiointi. Jos olet ilmoittautunut vahvalla tunnistuksella, tiedoissa näkyvät toimenpiteet.

TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta. Kela rakentaa yrittäjille oman verkkohakemuksen, ja ilmoittaa verkkosivuillaan, kun hakemus on valmis käytettäväksi.

Juttua päivitetty klo14.20: Lisätty Miten tulee toimia, kun yritystoiminta ei ole loppumassa? -lause ja seuraavat kaksi kappaletta.

Lue lisää: Yrittäjille 724 €/kk työttömyysturva – yritystä ei tarvitse lopettaa

toimitus (at) yrittajat.fi