YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ginistä tunnettu Kyrö purkittaa käsidesiä täydellä teholla: “Emme rupea kiskuroimaan hädän hetkellä”
Isossakyrössä sijaitsevalla alkoholitehtaalla valmistetaan nyt täydellä höyryllä käsidesiä.
Kun alkoholimyynti romahti koronakriisin seurauksena, Isossakyrössä muutettiin suunnitelmia ja käynnistettiin nopealla aikataululla käsidesin tuotanto.
– Kuumeisesti purkitetaan. Me yrittäjätkin teemme tuplavuoroa, Kyrö Distilleryn perustaja Mika Lipiäinen kertoo työn keskellä.
– Kaikki henkilöt ovat tekemässä, jotka suinkin olemme saaneet töihin. Aikaistimme kesätyöntekijöiden aloittamista ja omasta halustaan vajaita tunteja tehneet työntekijät on pyydetty takaisin töihin, hän jatkaa.
Kyrö Distilleryn tavoitteena on saada päivittäin vähintään 5000 käsidesipulloa ulos tuotantolinjalta. Määrää kasvatetaan heti kun mahdollista.
Käsidesiä on toimitettu asiakkaille parin viikon ajan. Ensimmäisessä aallossa olivat terveyden- ja vanhustenhoitoalat. Tällä viikolla ensimmäiset tuotteet on toimitettu tavallisille kuluttajille, mutta tällä hetkellä varastossa ei ole mitään myytävää.
– Emme pysty nyt ottamaan vastaan uusia tilauksia, kun emme tiedä, koska pystymme toimittamaan. Jossain vaiheessa tulee taas rajallinen määrä myyntiin, Lipiäinen sanoo.
Kyrön suunnitelmissa on avata myynti S-ryhmän ja Keskon marketteihin.
– Jos niin käy, tuotanto lähtee isommalla volyymillä käyntiin. Se pelastaisi meidät tästä kriisistä, Lipiäinen jatkaa.
Altia kieltäytyi myymästä raaka-ainetta
Lipiäisen mukaan Kyrön käsidesin hinnassa ei ole juurikaan brändilisää. Hintaan on vaikuttanut osaltaan se, että raaka-aine joudutaan hankkimaan kalliimpaan hintaan verrattuna isoihin valmistajiin.
– Emme ole massatuottaja, joten emme pääse Bernerin ja Kiillon hintoihin. Haasteita aiheutti alkuvaiheessa se, että kotimainen Altia, joka valmistaa käsidesin raaka-aineena tarvittavaa denaturoitua alkoholia, kieltäytyi myymästä sitä meille. Nyt joudumme haalimaan raaka-ainetta muualta ja vähän kalliimmalla hinnalla.
Altia katsoi, että Kyrön käsidesi on suunnattu kuluttajille eikä terveydenhuollon ammattilaisille.
– Myymme tukuille, jos he voivat esittää meille toimivansa alihankkijoina esimerkiksi sote-kuntayhtymälle. Meillä on ollut muutamia asiakkaita, jotka ovat laittaneet Kyrön käsidesin kalliilla hinnalla omaan verkkokauppaansa. Heille emme enää myy. Meidän selkeä viesti on ollut, että emme rupea kiskuroimaan hädän hetkellä.
Käsidesin tuotanto paikkaa alkoholimyyntiä
Kyrö Distillery sai äskettäin Business Finlandilta 100 000 euron kehittämistuen, jonka avulla on muutettu tuotantoa käsidesin valmistukseen ja avattu verkkokauppa.
– Nyt näyttää siltä, että käsidesin tuotanto riittää koronakriisin heikentämän myynnin paikkaamiseen, kunhan ihmiset ostavat jatkossakin käsidesiä riittävästi. Emme saa samaa rahamäärää käsidesipullosta kuin alkoholipullosta, mutta toisaalta Suomessa on korkea alkoholivero. Ero tuotoissa on pienempi kuin mitä voisi kuvitella, yrittäjä kertoo.
Samaan aikaan käsidesin kanssa Kyrön tehtaalla valmistetaan myös alkoholituotteita, tosin vähemmän kuin aikaisemmin. Ravintolat ovat kiinni, joten kysyntä on siltä osin sakannut. Vastikään käynnistetty viskituotanto on jatkunut.
– Alkoholituotanto pyörii. Saamme tuotteita kuluttajille Alkon kautta, vaikka ravintolat ja matkustajalaivat menivät kiinni. Lisäksi meillä on jonkin verran myyntiä ulkomaille.
Kyrön uusin hanke on verkkokaupan avaaminen Saksaan. Sitä kautta on tarkoitus laajentua Euroopan markkinoille.
– Olisimme halunneet toteuttaa saman Suomessa, mutta lainsäädäntö estää sen. Saksassa alamme myydä ensin lähialueille ja siitä eteenpäin muualle Eurooppaan. Suunnitelmissa on tehdä Lipiäinen kertoo.
Käsidesin tuotantoa on tarkoitus jatkaa, vaikka ravintolat avautuisivat toukokuun lopussa.
– Meillä on sitä varten tilat ja osaaminen.
Kuva: Valmistaja
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi