YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Uusi ja paranneltu kustannustuki tulee – Yrittäjä: ”Tuki on elinehto, jos matkailu ei ala elpyä”
Uusi kustannustuki on tulossa yrittäjien haettavaksi vielä loppuvuoden aikana, tavoitteena joulukuun loppu.
Hallitus antoi esityksen uudesta kustannustuesta eduskunnalle tänään, ja siihen on tehty parannuksia palautteen ja kokemusten perusteella.
Kustannustukea ei siis jaeta vanhoilla kriteereillä, vaan se on uusi. Tuki on myös parempi, joskin yksityiskohdat tarkentuvat eduskunnan käsittelyssä.
Hallituksen esityksessä perusperiaatteet säilyvät ennallaan, eli kustannustukea jaetaan yrityksen joustamattomiin korvauksiin, joita on hankala korvata muuten. Näitä ovat esimerkiksi vuokra- ja palkkakulut. Tuella ei paikata liikevaihdon laskua.
– Kustannustukeen hyväksyttävien kustannusten listan pitää olla laajempi kuin kesän tuessa. Muuten yritysten erilaisuus jää huomioimatta. Nyt esitetyssä muodossa jää myös tarve yksinyrittäjätuelle, jota onneksi valmistellaan, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Pidempi kausi, ei minimialarajaa
Merkittäviä muutoksia ovat muun muassa liikevaihdon minimialarajan poistuminen ja tukikauden pidentyminen viiteen kuukauteen.
–Nämä parantavat myös pienten yritysten mahdollisuuksia tuen saantiin. Tuen alaraja olisi kuitenkin syytä laskea 1000 euroon, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen toteaa.
Edellisessä kustannustuessa tukikausi oli kaksi kuukautta, huhti- ja toukokuussa. Nyt hallitus esittää tukikaudeksi jaksoa lähtien 1. kesäkuuta ja päättyen lokakuun loppuun. Tuen piiriin kuuluvat yritykset määritellään erillisellä asetuksella Verohallinnolta saatavien liikevaihtotietojen perusteella.
– On olennaista varmistaa, että toimialarajoista riippumatta kaikki koronasta tuntuvasti kärsineet yritykset voivat saada apua eikä ketään rajata toimialan vuoksi pois, Kuismanen sanoo.
Lappilaisyrittäjälle tuki on tärkeää
Rovaniemellä Beyond Arctic -ohjelmapalveluyritystä pyörittävä Juho Uutela kertoo, että kustannustuki on yritykselle nyt elinehto, jos matkailu ei ala elpyä.
– Ensimmäinen kustannustuen versio oli pettymys. Me jäimme 400 000 euron liikevaihdolla sen ulkopuolelle, sillä olimme saaneet Business Finlandin kehitystukea. Lisäksi sen kohdistus oli väärä. Meidän sesonkimme on marraskuusta maaliskuun loppuun, Uutela kertoo.
Beyond Arctic on kehittänyt toimintaansa ja tehnyt yhteistyötä muiden alueen yrittäjien kanssa, mutta ulkomaisten matkailijoiden puutosta on vaikea paikata.
– Nyt mennään talvikauteen. Joulukuu menetetään, sen tiedämme, mutta pelkään, että menetämme koko talvikauden. Lokakuu on yleensä hyvää alkavaa sesonkia, ja siitä näkee jo, että se on huonompi kuin viime vuonna, kun matkailijoita ei ole, Uutela sanoo.
Jos talvikausi menetetään, matkailualan yrityksille, jotka tekevät rahansa talvella, tulee täyteen vuosi huonoja olosuhteita.
– Ei mikään yritys kestä sellaista. On hyvä, jos kustannustukea ei sidota kehitystukiin. Meillä on raskaita kiinteitä kuluja. Olemme kehittäneet uutta, mutta kiinteät kulut täytyy repiä jostain, Uutela sanoo.
Matkailualan yrityksille onkin tärkeää se, että päättäjät ymmärtävät toimialojen olevan erilaisia ja että tuotot tulevat sesonkiluontoisesti puolen vuoden aikana.
Yritys voi hakea uutta kustannustukea, vaikka olisi jo saanut muita suoria tukia, jotka on tarkoitettu lieventämään koronakriisin vaikutuksia. Jo myönnetyt tuet otetaan huomioon kustannustuen määrässä niin, että tuet eivät yhteenlaskettuina ylitä 800 000 euroa. Tukien enimmäismäärästä yritystä kohden säädetään Euroopan komission tilapäisissä valtiontukisäännöissä.
Suomen Yrittäjät tarjoaa yrittäjille tietoa uuden kustannustuen jakamisesta esimerkiksi verkkokoulutuksella.
Lue myös Lappilaisyritys houkuttelee valokuvausturisteja – ”ei pelkkä äksönpläjäys”
Elina Hakola
elina.hakola (at) yrittajat.fi