YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Suomen Yrittäjien parhaat paikallisyhdistykset valittu: “Tunnelma on kuin Kismet-mainoksessa”
Suomen Yrittäjien vuoden parhaat paikallisyhdistykset on valittu. Voiton reseptit löytyivät muun muassa tiedottamisesta ja innovatiivisesta paikallisten yrittäjien tukemisesta.
– Yritän edelleen sisäistää palkintoa. Tunnelma on kuin Kismet-mainoksessa: Niin hyvää ettei sanotuksi saa, pohjoispohjanmaalaisen Siikajoen Yrittäjien puheenjohtaja Kirsi Kivioja kuvailee tunteitaan.
Kivioja johtaa puhetta yhdessä kolmesta Vaikuttajafoorumissa palkitusta Suomen Yrittäjien paikallisyhdistyksestä. Yhdistysten puheenjohtajat vastaanottivat palkinnon virtuaalisesti tänään.
Siikajoen lisäksi parhaina paikallisyhdistyksinä palkittiin Savitaipaleen Yrittäjät Etelä-Karjalasta ja Pohjois-Helsingin Yrittäjät. Palkinnot jaettiin kolmessa sarjassa: 1–99 jäsenyritystä, 100–199 jäsenyritystä ja yli 200 jäsenyritystä.
Siikajoen Yrittäjät palkittiin parhaana keskikokoisten yhdistysten sarjassa. Perusteena oli etenkin vahva viestintä.
– Kutsun itseäni yleiseksi kailottajaksi, Kirsi Kivioja sanoo.
Tieto on kulkenut runsaan 5000 asukkaan kunnassa tehokkaasti yrittäjältä toiselle. Siihen käytetään uutiskirjettä ja sosiaalista mediaa, mutta pelkästään näihin ei ole tyydytty.
– Vuonna 2019 sain hullun ajatuksen, jota ei ammuttu alas. Sen ansiosta alueellamme on ollut käynnissä 100 000 euron Virta-hanke, jossa tuodaan yrittäjätarinoiden kautta esille alueen yrittäjiä.
Pitkään mainostoimistoalalla yrittäjänä toiminut Kivioja on paitsi yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja, myös sen tiedottaja. Lisäksi toimii projektipäällikkönä Virta-hankkeessa oman yritystoiminnan rinnalla.
– Onnistuin saamaan hankkeelle 20 000 euron yksityisrahoituksen. Jaamme yrittäjätarinat kokonaisuudessaan Facebookissa, lyhennettyinä Instagramissa ja sen lisäksi LinkedInissä. Meillä on myös tubekanava, jossa on ammattilaisten kuvaamia yrittäjätarinavideoita. Lisäksi yrittäjätarinoita kerrotaan Virta & Siikkis -podcastissa, joka on toteutettu yhteistyössä paikallislehden kanssa. Kaiken tämän avulla olemme lisänneet yhteisöllisyyttä alueen yrittäjien keskuudessa.
Savitaipaleen Yrityspassi keräsi kehuja
Eteläkarjalainen Savitaipaleen Yrittäjät palkittiin Vaikuttajafoorumissa pienimpien yhdistysten sarjassa. Voiton avaimena oli etenkin kunnassa kehitetty Yrityspassi. Kyseessä on kuntalaisille jaettu passi, johon kerätään leimoja paikallisten yritysten palveluiden käyttämisestä. Leiman saa vähintään 25 euron arvoisesta ostoksesta.
Kun kasassa on viisi leimaa eri yrityksistä, passin haltija voi osallistua kunnan rahallisesti tukemien palkintojen arvontaan. Ensimmäinen arvonta järjestetään toukokuussa.
Savitaipaleen Yrittäjien puheenjohtaja Teemu Virtanen astui yhdistyksen johtoon vuoden alussa. Hän antaakin täyden tunnustuksen yhdistyksen aikaisemmalle puheenjohtajalle Pekka Ässämäelle.
– Onhan tämä palkinto todella hieno asia. Tässä tilanteessa on hienoa päästä viemään yhdistystä eteenpäin, Virtanen sanoo.
Virtasen merkittävin tavoite tänä vuonna on viedä Yrityspassi-hanketta eteenpäin.
– Sillä taistelemme koronaa vastaan. Hankkeen startti oli tammikuun puolivälissä, kun olimme jakamassa passeja kuntalaisille. Saimme satoja passeja ihmisten käsiin muutamassa tunnissa. Ensimmäiset passit alkoivat palata takaisin jo seuraavana päivänä.
Virtanen kiittelee Ässämäen ideaa, joka paitsi houkuttelee kuntalaisia käyttämään paikallisten yritysten palveluita, myös aktivoi yrittäjiä miettimään yrityksen markkinointia.
– Esimerkiksi lounasravintolat, joissa yksittäinen myynti on yleensä kymmenen euron luokkaa, saavat nyt hyvän tilaisuuden miettiä markkinointia, jolla ostokset saisi kasvatettua leiman edellyttämään 25 euroon.
Savitaipaleen kunta on tukenut hanketta 20 000 eurolla.
Pohjois-Helsingin Yrittäjien valttina muutosnopeus
Suurimpien, yli 200 jäsenyritysten yhdistysten sarjan voitti Pohjois-Helsingin Yrittäjät. Puheenjohtaja Petra Bedda pitää tunnustusta hienona uutisena haastavana aikana.
– Monen yrittäjän pakka on mennyt sekaisin ja tietenkin paikallisyhdistyksen kaikki toiminta ja tapahtumat piti miettiä uudelleen. Siinä mielessä tämä on hieno palkinto siitä kaikesta työstä. Tuntuu mahtavalta, Bedda kuvailee.
Pohjois-Helsingin Yrittäjät muutti toimintaansa viime vuoden keväällä nopealla aikataululla.
– Tarjosimme virtuaalisesti Zoomin kautta työnohjauksellista tukea yrittäjille. Ne olivat sellaisia tunteidenpurkamistilaisuuksia. Samalla siirsimme kaikki tapahtumamme virtuaalisiksi. Aikaisemmin meillä oli muun muassa kehonhuoltojumppaa työväentalolla, nekin vedettiin virtuaalisina.
Kesän avaustapahtuma järjestettiin sekin Zoomin välityksellä. Sen aikana kuultiin virtuaalinen konsertti. Syksyn aikana virtuaalisia tapahtumia on edelleen jatkettu.
Palkinnon taustalla on myös hyvin kehittynyt jäsenmäärä.
– Jäsenmäärämme nousi hurjasti viime vuoden aikana. Epävarmuus selvästikin yhdisti yrittäjiä. Monella tuli tarve löytää verkostoa ja toisaalta saada Suomen Yrittäjien palveluita käyttöön epävarmana aikana. Tänä vuonna tavoitteena on kuunnella jäseniä herkällä korvalla. Ja tietysti olla paras paikallisjärjestö, Bedda lisää.
Fashion Finland vuoden toimialajärjestö
Vuoden toimialajärjestönä Vaikuttajafoorumissa palkittiin muotikaupan yrityksiä edustava Fashion Finland, joka on saanut käännettyä jäsenmääränsä nousuun. Järjestön puheenjohtaja on Andreas Ögård ja sen liiketoimintajohtajana toimii Sami Sykkö.
– Suurella ilolla otan palkinnon vastaan. Tavoitteena on kehittää toimintaa siihen suuntaan, että meistä on entistä enemmän iloa ja ennen kaikkea hyötyä muotikaupalle ja Fafin jäsenille. Viestimme on, että muotikauppa tuo Suomeen hyvinvointia ja verotuloja.
Mullistavana muutoksena Sykkö pitää entisen Muotikaupan Liiton muuntautumista eräänlaiseksi startup-yhdistykseksi. Muutos toteutettiin vuoden 2019 keväällä. Sykkö toimii tuolloin lanseeratun Fafi.fin päätoimittajana.
– Olemme miettineet avoimin mielin ja silmin, miten yhdistysmaailmassa toimitaan 2020-luvulla. Kiitos hallitukselle, että uudistus laitettiin käyntiin. Fafi.fi tavoittaa parhaimmillaan lähes 20 000 lukijaa kuukaudessa. Siitä on tullut tärkeä muotikaupan uutiskanava. Tämän lisäksi tavoitamme sosiaalisen median kanavissa 15 000 ihmistä. Näiden kautta vaikuttavuutemme on kasvanut merkittävästi. Olemme pystyneet hyödyntämään sitä vaikuttamisyössä ja alan yhdistämisessä.
Sykön mukaan verkkosivuston avulla on onnistuttu puhaltamaan aikaisempaa enemmän yhteen hiileen.
– Kun jaamme tietoa siitä, miten alalla voi onnistua ja mitä ei kannata tehdä, kaikilla on parempi mahdollisuus menestyä.
Isona saavutuksena Sykkö pitää myös juuri ennen koronaepidemian alkua järjestettyä gaalatilaisuutta, jossa palkittiin ensimmäistä kertaa yhdistyksen historiassa alan yrityksiä, ammattilaisia ja vaikuttajia.
Palkittujen yhdistysten valinnasta vastasivat Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sekä Yrittäjien varapuheenjohtajat Jyrki Hakkarainen ja Anne Niemi. Suomen Yrittäjiin kuuluu 379 paikallisyhdistystä ja 58 toimialajärjestöä.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi