YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjät hyötyvät ammatillisesta koulutuksesta – ”Voimme saada uusia toimeksiantoja osaamisella”
Yrittäjäjärjestön toteuttamassa ammatillisen koulutuksen viestintähankkeessa on tavoitettu kymmeniätuhansia yrittäjiä ja oppilaitosten edustajia. Yrittäjä Jouni Ortju kannustaa huolehtimaan osaamisesta.
Ammatillisen koulutuksen palvelut työelämän ja yrittäjän osaamisen kehittäjänä -viestintähankkeen projektikoordinaattori Anne Öhmanin mukaan ammatillinen koulutus tarjoaa monia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen: tutkintoon johtavia koulutuksia, tutkinnon osia ja lyhytkestoisia koulutuksia.
Oppisopimus on kilpailuvaltti aloilla, joissa kilpaillaan osaavan työvoiman saamisesta. Myös koulutussopimus on hyvä väylä kasvattaa työntekijöitä juuri omalle yritykselle.
Suomen Yrittäjät on edistänyt ammatillisen koulutuksen työelämälle suunnattavien palveluiden tunnettuutta ja tavoitettavuutta Opetushallituksen rahoittamassa noin vuoden mittaisessa hankkeessa. Valtakunnallinen sidosryhmäyhteistyö on ollut keskeistä tavoitteiden toteutumiseksi.
– Tavoitimme kymmeniätuhansia yrittäjiä ja ammatillisten oppilaitosten edustajia muun muassa yrittajat.fi -kanavassa, Yrittäjien uutiskirjeissä, alueellisissa Yrittäjä-lehdissä, mediassa, sidosryhmien kanavissa sekä Yrittäjien ja sidosryhmien seminaareissa, webinaareissa ja somekanavissa, Anne Öhman kertoo.
Suuri osa yrityksistä yhteistyössä oppilaitosten kanssa
Tuoreen Pk-yritysbarometrin mukaan henkilöstön osaamiseen panostaa 54 prosenttia pk-yrityksistä. Lähes 40 prosenttia pk-yrityksistä tekee yhteistyötä oppilaitosten tai tutkimuslaitosten tai molempien kanssa.
Ammatillisten oppilaitosten kanssa yhteistyötä tekee pk-yrityksistä 25 prosenttia. Yhteistyön muotona korostuvat koulutusyhteistyö ja opinnäytetöiden tekeminen. Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön kevään 2021 Pk-yritysbarometriin vastasi 5553 yritystä.
– Pk-yritykset ja ammatilliset oppilaitokset tekevät monipuolista yhteistyötä. Sitä voisi syventää ja laajentaa esimerkiksi työvoiman palkkaamiseen liittyvällä yhteistyöllä, Öhman kannustaa.
Osaamista, työvoimaa ja hyötyä bisnekseen
Lukuisat yrittäjät ovat Öhmanin mukaan kertoneet oman osaamisensa kehittämisestä. Erityisesti yrittäjän oppisopimus on havaittu joustavaksi ja kustannustehokkaaksi tavaksi.
– Eräs yrittäjä opiskeli digimarkkinointia: yritys tekee nyt digitaaliset toimenpiteet ostopalvelun sijaan itse, mikä on kasvattanut myyntiä ja hyödyttää liiketoimintaa.
– Toinen yrittäjä lähti koulutukseen, koska tarvitsi talousosaamista: yrityksellä oli hyvin töitä, mutta se ei näkynyt omassa palkassa eikä yrityksen tuloksessa. Koulutuksessa laskettiin, miten pitkällä tähtäimellä vaikuttaa, jos antaa asiakkaalle alennuksen tai nostaa hintaa, Öhman kertoo.
Kokemuksissa on korostunut osaamisen merkitys yrityksen menestymiselle ja kilpailukyvylle.
– Laaja-alainen osaaminen ja tietämys on antanut itseluottamusta ja varmuutta työhön, joka näkyy asiakkaille.
Tavoitteellinen yhteistyö tuo tuloksia
Hankkeen aikana kuultiin sidosryhmien kommentteja. Niiden mukaan ammatillisen koulutuksen näkyvyys ja tietoisuus sen mahdollisuuksista lisääntyi. Yrittäjäjärjestön ja oppilaitosten välisen yhteistyön nähtiin myös vahvistuneen.
– Näkemys pk-yrityksestä asiakkaana vahvistui oppilaitoksissa. Yrityksille suunnattu viestintä parantui, kun hahmotettiin, miten palveluista viestitään yrityksille. Yritysyhteistyö aktivoitui ja syntyi uusia kumppanuuksia, Öhman sanoo.
Opettajien työelämäosaaminen nousi Öhmanin mukaan esille toistuvasti. Jatkossa yhä useammin opettajan yhteistyökumppani löytyy pk-yrityksistä ja yksinyrittäjistä.
– Opettajien yritystuntemusta halutaan kehittää.
Suomen Yrittäjät julkisti syksyllä myös Yrittäjäystävällistä ammatillista koulutusta -kehittämisohjelman. Siinä kerrotaan pk-yritysten ja yrittäjien näkemyksiä ammatillisen koulutuksen keskeisistä kehittämiskohteista ja toimenpide-ehdotuksia.
Yrittäjä! Huolehdi osaamisesta
Suomen Yrittäjien osaamisen valiokunnan jäsen, yrittäjä Jouni Ortju, Laatukoulutus Jouni Ortju Ky:stä, kokee osaamisen olevan kovinta ydintä asiantuntijan työskentelyssä.
– Yrittäjä voi saada uusia toimeksiantoja osaamisella, Ortju painottaa.
Oppilaitoksista yrittäjät ja yritykset saavat monipuolisia palveluita. Kynnys yhteistyöhön madaltuu tuntemisen ja yhteisen tekemisen myötä.
– Yhteistyömuotoja ovat muun muassa teemat nuorille ja aikuisille, johtamisseminaarit tai vapaamuotoiset kehittämisfoorumit.
Nuorilta apua vanhemmille yrittäjille
Nuoria kannattaa ottaa yrityksiin tuomaan positiivisuutta ja ennakkoluulottomuutta liiketoiminnan kehittämiseen. Jouni Ortju suosittelee tätä erityisesti vanhemmille yrittäjille.
– Nuoret ovat upea vahvuus, joille kannattaa tarjota harjoittelupaikkoja. Ohjasin itse juuri viisi nuorta opiskelijaa paikalliseen pizzeriaan tekemään opinnäytetyötään ja auttamaan siinä samalla yrittäjäpariskuntaa sähköisessä markkinoinnissa.
Oppisopimuskoulutus sopii kaikenikäisille, mutta varsinkin nuorten työllistämispolussa sen tulisi olla entistä oleellisempi osa.
– Nuorten työllistymistä yrityksiin helpottaisi, jos palkkakustannukset porrastettaisiin osaamisen kehittymisen mukaan. Tämän eteen olisi jatkossakin työtä tehtävänä.
Oppilaitoksia Ortju kannustaa tunnistamaan yksinyrittäjien verkostoja. Yksinyrittäjyys on tulevaisuudessa kasvavin yrittämisen muoto.
– Yksinyrittäjien määrä on valtava ja siinä on potentiaalinen markkina oppilaitoksille.
Lue lisää ammatillisesta koulutuksesta, muun muassa yrittäjätarinat ja muut materiaalit täällä
toimitus(at)yrittajat.fi