YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Maria ja Helena vaihtoivat alaa ja perustivat hotellin – Korona iski ja yritys jäi tukien ulkopuolelle, nyt toiminta on vaakalaudalla: ”Kustannustuessa on vääristymä”
Joensuun keskustassa sijaitsevan Huoneistohotelli Lietsun omistajakaksikolle kulunut 12 kuukautta on ollut jotain aivan muuta, kuin mihin yrittäjät hotellia perustaessaan uskoivat.
Maria Saastamoinen ja Helena Puhakka-Tarvainen olivat kymmenisen vuotta työkavereita julkisella sektorilla, kunnes päättivät lähteä kimppaan perustamaan laadukasta huoneistohotellia. Biologi ja diplomi-insinööri opettelivat kokonaan uuden alan.
Yritys perustettiin vuoden 2019 helmikuussa ja hotelli avattiin saman vuoden joulukuussa remontoinnin jälkeen vanhaan postitaloon Joensuun ydinkeskustaan. Ennen koronaa hotellilla oli varauksia odotusten mukaisesti ja yrittäjät olivat valmistautumassa muun muassa ison kansainvälisen tapahtuman mukanaan tuomiin vieraisiin.
Maria Saastamoisen mukaan vuoden 2019 joulukuussa hotellin käyttöaste oli 10 prosenttia ja olisi noussut normaalitilanteessa maaliskuuhun mennessä 50 prosenttiin. Yrityksen kannattavuuslaskelmat oli laadittu 60 prosentin käyttöasteen mukaan, mikä on keskimääräistä tasoa Joensuun keskustassa.
Kaikki näytti etenevän suunnitellusti.
Kustannustuen ulkopuolelle
Koronan iskiessä yrittäjille kävi pian selväksi, ettei yrityksellä ole mahdollisuutta saada kustannustukea.
– Näin siksi, koska teimme alkuinvestointeja ja remonttia ensimmäiset 10 kuukautta ja avasimme hotellin vain kolme kuukautta ennen täystörmäystä. Vertailuajankohtina liikevaihtomme oli tietenkin nollassa remontin takia, Saastamoinen kertoo.
Hän luotti yhtiökumppaninsa kanssa siihen, että kustannustuen kolmas kierros toisi edes hieman tukirahaa, koska yrityksellä on ollut liikevaihtoa.
– Nolla jää käteen, kun liikevaihtoa verrataan johonkin sellaiseen, mitä ei ole. Tuntuu kohtuuttomalta, että emme asetu mihinkään kriteereihin.
Nyt näyttää siltä, että myös näillä näkymin huhtikuun lopulla haettavaksi tuleva kustannustuen kolmas kierros menee joensuulaisyrittäjiltä sivu suun, vaikka tuelle olisi kriittinen tarve. Kustannustuen kolmas hakukierros on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on koronapandemian vuoksi pudonnut vähintään 30 prosenttia tukikauden aikana. Kausi alkaa 1.11.2020 ja päättyy 28.2.2021. Tuen myöntämisessä arvioidaan tätä kautta vastaavaan ajankohtaan vuosina 2019–2020.
– Kustannustuessa on rakenteellinen vääristymä. Se ei huomioi tällaisia poikkeuksia, joissa yritys on vastikään perustettu ja se on käyttänyt merkittäviä määriä investointeihin, Puhakka-Tarvainen sanoo.
Yrittäjäkaksikko on pyrkinyt vaikuttamaan epäkohtaan muun muassa alueen kansanedustajien kautta. Muutoksia kustannustuen ehtoihin ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Yrittäjien toiveena on täydentävä tukimuoto sellaisille rajoitusten vuoksi taloudellisissa vaikeuksissa oleville yrityksille, jotka eivät saa kustannustukea lainkaan.
”Selkeä väliinputoaja”
Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen pitää joensuulaisyritystä valitettavana esimerkkinä kustannustuen ehtojen osittaisesta mielivaltaisuudesta.
– Kun tukea on valmisteltu, ei ole ymmärretty, millaista yrityksen perustaminen on. Kun yritys perustetaan, se ei tarkoita, että liiketoiminta lähtee heti käyntiin vaan silloin lähdetään rakentamaan yritystä. Voi mennä pitkäkin aika ennen kuin liiketoiminta lähtee käyntiin, kuten tässä tapauksessa. Tässä mielessä kustannustuki ei ota huomioon nuoria yrityksiä tai niitä yrityksiä, jotka ovat pyrkineet kasvamaan juuri ennen pandemiaa. Sellaiset yritykset ovat tässä selkeitä väliinputoajia.
Suomen Yrittäjät on pyrkinyt ajamaan muutosta kustannustuen ehtoihin, mutta sopivaa mallia ei ole löytynyt.
– Sellaista mallia, jolla tällaiset puutteet korjattaisiin, ei ole helposti rakennettavissa.
Kustannustuen kolmas kierros ottaa huomioon vuoden 2020 alusta alkaen perustetut yritykset. Niillä on mahdollisuus saada tukea, jos kyseinen yritys kuuluu toimialaan, jonka tukikauden liikevaihto on laskenut vähintään 10 prosenttia.
Vuokriin ei helpotusta
Lisähaasteita huoneistohotellin pyörittämiseen on tuonut se, ettei yritys ole onnistunut neuvottelemaan vuokrahelpotuksista tälle vuodelle.
Viime vuonna asiat olivat hieman paremmin. Yrittäjät saivat neuvoteltua vuokraan alennuksen kesäkuun alusta joulukuun loppuun. Sopimuksella oli kuitenkin ehto, joka aiheuttaa nyt ongelmia.
– Maksoimme osittaista vuokraa, jonka loppuosa jyvitettiin vuokrasopimuksen loppuajalle eli nyt olemme maksaneet tammikuun alusta alkaen korotettua vuokraa. Toisaalta ilman viime vuodelle myönnettyä maksuaikaa emme olisi nyt tässä, Saastamoinen kertoo.
Tämän hetken tilanne on se, että joustoja vuokraan tarvitaan, jotta yrityksen toimintaedellytykset säilyvät. Yrittäjät ovat käynnistäneet uudelleen neuvottelut vuokranantajan kanssa.
Lainamäärä tuplaantui
Ison investoinnin takia Saastamoinen ja Puhakka-Tarvainen joutuivat ottamaan lainaa. Sitä he saivat pankista Finnveran takaamana, mutta henkilökohtaisella riskillä.
Vuoden 2020 keväänä kaksikko joutui tuplaamaan lainamäärän. Velkaa on nyt noin 240 000 euroa, kun sitä yritystoiminnan alussa oli 120 000 euroa.
– Finnvera teki vuosi sitten arvion, että olemme liiketoimintakelpoisia myös tulevaisuudessa. Sillä perusteella saimme lisää lainaa. Ilman tätä päätöstä emme olisi selvinneet koronakriisistä, Saastamoinen kiittää.
Tällä hetkellä huoneistohotellia pyöritetään pääsääntöisesti yrittäjien toimesta. Henkilökunta on osittain lomautettuna. Työntekijöitä on edelleen yhdessä vuorossa, koska asiakkaita on onneksi hieman. Hotellin käyttöaste on nyt 30 prosentin luokkaa.
– Tammikuu oli todella kuollut. Helmi-maaliskuussa oli jonkin verran hiihtolomalaisia ja liikematkustajia.
Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan yritysten tilanteessa on tapahtunut selkeä käänne heikompaan suuntaan maaliskuussa, kun hallitus lisäsi rajoitustoimia ja valmisteli liikkumisrajoituksia. Maksuvaikeudet lisääntyivät ja yhä useampi yrittäjä pohti lopettamista tai koki konkurssiuhkaa. Myös lomauttaneiden yritysten määrä kasvoi.
Mukaan kansainväliseen kilpailuun
Kaikkiaan 31 huoneistoa käsittävä Huoneistohotelli Lietsu on saanut hyvää palautetta asiakkailtaan. Niin hyvää, että hotelli valittiin äskettäin World Travel Awards -palkinnon ehdokkaaksi Euroopan johtavan uuden boutique-hotellin sarjassa. Ehdokkuus lämmittää, mutta samaan aikaan loppuvuosi mietityttää.
– Asiakaspalautteen perusteella konseptimme toimii, vaikka olemme joutuneet supistamaan alkuperäistä palvelua. Talous näyttää kuitenkin todella huonolta, jos emme saa kustannustukea tai muuta helpotusta kustannusrakenteeseen.
Kesä voi tuoda helpotusta, mutta ei välttämättä pysyvästi.
– Asiakasvirran kasvaessa nousevat myös kulut, kun henkilöstöä otetaan takaisin töihin. Se tarkoittaa, että oma pääoma hupenee hurjaa vauhtia. Hotellin väliaikainen sulkeminen ei ole vaihtoehto‚ koska kiinteät kulut ovat niin korkeat. Tilanteena tämä on mahdoton pidemmän päälle, Saastamoinen sanoo.
Kaikesta huolimatta naiset ovat pyrkineet pitämään oman asenteensa positiivisena.
– Emme ole harrastaneet somessa valitusvirsiä.
Kuvat: Huoneistohotelli Lietsun kuvapankki
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi