YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

19.7.2021 klo 12:35
Uutinen

Tuore gallup vahvistaa: Luottamusmiehen kannatus laskee työpaikoilla – ”Li Anderssonilta erikoinen vaatimus”

Merkittävä osa tuoreen kyselyn vastaajista toivoo työpaikalle luottamusvaltuutettua. Luottamusmiesjärjestelmän kannatus on laskussa.

Suomen Yrittäjien teettämän työelämägallupin perusteella luottamusvaltuutetun suosion on kasvussa työpaikoilla. Kyselyn tulokset paljastavat, että jos työpaikalla voitaisiin sopia nykyistä enemmän paikallisesti, ylivoimaisesti suosituin sopija työntekijöiden puolesta olisi koko henkilökunnan valitsema luottamusvaltuutettu (40 prosenttia vastaajista). Toiseksi mieluisin vaihtoehto olisi, että koko henkilöstö sopisi yhdessä (27 prosenttia).

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula pitää tulosta hyvänä työntekijöiden aseman vahvistamisen kannalta.

Äskettäin vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati hallitukselta linjausta luottamusmiehen asemasta syksyn budjettiriihessä. Makkulan mukaan Anderssonin vaatimus on erikoinen.

– Työelämägallup osoittaa, että työelämässä olevat eivät tue Anderssonin näkemystä. On erikoista, ettei Andersson halua vahvistaa työntekijöiden asemaa. Gallupin perusteella tärkein osapuoli työpaikalla on luottamusvaltuutettu, joka edustaa kaikkia työntekijöitä.

Tulosten mukaan toiseksi suosituin tapa vaikuttaa on ottaa mukaan kaikki työntekijät. Ammattiliiton jäsenten valitsemaa ja ammattiliittoon kuuluvaa luottamusmiestä sopijaksi kannattaisi 19 prosenttia työllisistä. Alkuvuonna tehtyyn edelliseen kyselyyn verrattuna luottamusvaltuutetun suosi on kasvanut ja luottamusmiehen heikentynyt.

Pienissä, alle kymmenen työntekijän työpaikoissa koko henkilöstön yhdessä sopiminen sai eniten kannatusta (44 prosenttia).

– Luottamusvaltuutettu edustaa koko porukkaa, ei vain liiton jäseniä, joita on monilla työpaikoilla entistä vähemmän. Luottamusvaltuutettua kannattaa hyödyntää, koska hänellä on työpaikoilla laajaa kannatusta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

”Sääntöjä ei ymmärretä, eikä siksi käytetä”

Tällä hetkellä yritysten mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen ovat varsin rajoitettuja. Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkulan mukaan noin 80 prosentilla työnantajayrityksistä on hyvin vähän mahdollisuuksia sopia asioista yrityksen sisällä.

– Valtaosa työnantajayrityksistä noudattaa työehtoja yleissitovuuden perusteella tai eivät ole minkään työehtosopimuksen piirissä. Näitä yrityksiä on noin 80 prosenttia. Sopiminen on vaikeaa, koska lainsäädäntö joko kieltää sen tai jos yritys ei noudata työehtosopimusta, sopiminen ei senkään takia ole mahdollista.

Hieman parempi tilanne on työnantajilla, jotka kuuluvat johonkin työnantajaliittoon. Näitä yrityksiä on hieman alle 20 prosenttia.

– Niillä on eniten mahdollisuuksia, koska lainsäädäntö antaa yrityksille mahdollisuuden hyödyntää työehtosopimuksen joustoja, jos sellaisia on. Hyvin harvassa on, eli tällöinkin mahdollisuudet ovat varsin rajalliset, Makkula jatkaa.

Jos yrityksessä ei ole luottamusmiestä, sopiminen ei ole mahdollista. Makkula painottaa, että yksi iso ongelma on monimutkainen sääntely.

– Käytännössä sääntelyä ei ymmärretä, eikä sen takia käytetä.

Jos sopiminen on mahdollista, se rajoittuu lähinnä työaikakysymyksiin kuten tasoittumisjaksojen pituuteen ja työvuoroluetteloiden antamisajankohtiin. Palkoista voi sopia yrityksissä, jotka eivät noudata mitään työehtosopimusta.

Sopimiskohteet ovat Makkulan mukaan asioita, joilla ei ole merkitystä kilpailukyvyn parantamisessa.

– Siksi ajamme sitä, että lainsäädäntömuutoksilla pitäisi luoda järjestelmä, jossa palkkasjärjestelmistä sekä ylityö- ja sunnuntaikorvauksista pitäisi pystyä sopimaan kaikissa yrityksissä.

Työehdoista halutaan sopia työpaikalla

Gallupiin vastanneista 62 prosenttia työllisistä haluaisi, että työehdoista voisi sopia työpaikoilla, jos sekä työnantaja että työntekijä sitä yhdessä haluavat. Viidennes on eri mieltä asiasta.

Asia on hallituksen työryhmävalmistelussa, ja noussee esille syksyn tes-kierroksella. Lisäksi metsä- ja teknologiateollisuudessa etsitään uusia, paikallisia ja yrityskohtaisia tapoja sopia työehdoista, kun työnantajat haluavat vähentää keskitettyä sopimista.

Työpaikalla haluttaisiin nykyistä enemmän sopia palkoista, korvauksista ja lisistä (49 %), työajoista (46 %), sekä lomien ja vapaiden ajankohdista (41 %). Lähes kolmannes (32 %) haluaisi sopia monipaikkatyön käytännöistä.

Työelämägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1002 työllistä eli palkansaajaa, lomautettua, työtöntä ja yrittäjää.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi