YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.9.2021 klo 08:31
Uutinen

Etätyöinto hiipuu yrityksissä – Yrityksen koko ja sijainti vaikuttavat monipaikkatyön vetovoimaan

Intoa etätyöhön on, mutta yhä useampi työpaikka suunnittelee paluuta lähitöihin.

Koronapandemia tyhjensi puolitoista vuotta sitten toimistot työntekijöistä. Yhteiskunta koittaa sovitella askelmerkkejä paluusta normaalioloihin, muun muassa lähitöihin.

Suomen Yrittäjien teettämä Yrittäjägallup kertoo, että into etätöihin on laantunut yrityksissä. Vielä maaliskuussa 37 prosenttia yrityksistä kertoi lisäävänsä pysyvästi monipaikkatyötä. Nyt osuus on 32 prosenttia.

– Muutos on selkeä. Etätyöinto hiipuu, vaikka sitä edelleen on paljon. Olemme menossa myös tältä osin kohti normaalia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallup myös osoittaa, että yhä pienempi osa henkilöstöstä jää etätöihin. Nyt puolet yrityksistä kertoo, että heiltä ei jää henkilöstöä ollenkaan etätöihin, kun vielä maaliskuussa näin arvioi 39 prosenttia yrityksistä.

Kantar selvitti Yrittäjägallupissa etätyönäkemyksiä nyt kolmatta kertaa. Tutkimukseen haastateltiin elokuussa 1040 yrittäjää tai yritysten edustajaa. Virhemarginaali on +- 3,1 prosenttiyksikköä.

Alueelliset erot ovat suuria

Mitä isompi yritys on, sitä enemmän monipaikkatyötä aiotaan lisätä. Myös alueelliset erot ovat suuria. Pääkaupunkiseudulla toimivat yritykset aikovat tehdä selvästi enemmän monipaikkatyötä kuin muualla Suomessa.

– Arvelen, että tähän vaikuttavat työmatkojen pituus ja toimialarakenne. Pääkaupunkiseudulla on paljon palvelualan yrityksiä, joissa halutaan tehdä eniten etätöitä, Pentikäinen sanoo.

Myös yrittäjän ikä vaikuttaa: nuoremmat yrittäjät lisäävät monipaikkatyötä vanhempia enemmän.

Monipaikkatyön tekemistä ja hallintaa on opittu

Vaikka etätyöinto on hiipumassa, kokemukset etätöistä ovat kuitenkin selkeästi lisänneet yritysten myönteistä suhtautumista monipaikkatyöhön.

– Myönteiset kokemukset rohkaisevat jatkamaan monipaikkatyötä. Hyvää on myös se, että ongelmia työ- ja vapaa-ajan erottamisessa nähdään vähemmän. Vaikuttaa, että monipaikkatyön tekemistä ja hallintaa on opittu, Pentikäinen arvioi.

Stressi ja työn kuormittavuus ovat kuitenkin yritysten mielestä hieman kasvaneet. Myös kiireen koetaan kasvaneen. Erityisesti nuoret kokevat stressin lisääntymistä. Lisäksi sairauspoissaloloissa nähdään selkeää kasvua.

– Stressiin ja kuormittavuuteen voi vaikuttaa myös suhdanteen paraneminen ja yritysten kysynnän kasvu, Pentikäinen sanoo.

Tutustu Yrittäjägallupin tuloksiin.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna