YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Nuoret yrittäjät johtavat hauskuudella ja yhteisillä päätöksillä – ”Olen kipuillut, minkälainen superjohtaja sitä pitäisi olla”
Unelmia ja kasvua, hauskuutta ja yhteistä johtamista. Yrittäjäpäivien yleisö sai kuulla Vuoden nuori yrittäjä -finalistien raikkaista johtamisajatuksista perjantain paneelissa.
− Töissä pitää olla hauskaa. Omasta mielestäni ainakin ja toivon, että muidenkin mielestä, sanoo Smooth it -yrityksen perustaja Irina Nurmi.
Nurmi perusti yrityksen Lina Toivosen kanssa vuonna 2014 opintojen ohella. Ensimmäinen smoothiebaari perustettiin Turun Kupittaan K-Citymarketiin.
Irina Nurmi kuvailee omaa johtamistyyliään valmentavaksi.
− Se on tullut luonnostaan. Kun hyppäsin yrittäjäksi 22-vuotiaana, minulla oli vain vähän kokemusta työntekijänä. Cittarin kauppias Hannu oli innovatiivinen johtaja, joka innosti miettimään, miten kauppaa voisi tehdä yhä paremmaksi. Hän innosti myös perustamaan tämän yrityksen.
Nurmi haluaa kannustaa työntekijöitään kehittymään.
− Haluan kannustaa heitä käyttämään vahvuuksiaan, joita he eivät tiedä vielä itsekään. Vitsi, sä olet hyvä tässä, näytä lisää! Henkilökuntaan panostaminen on sydämen asiani. Joskus haluamme olla paras työnantaja -listalla.
Kipuilua superjohtajista
Eerik Säkkinen kertoo, että hänellä ei ollut juurikaan työkokemusta yritystä perustaessaan. Säkkinen perusti kattoremontteja tekevän Järki-Saneeraus Oy:n 21-vuotiaana.
− En ole ollut töissä muualla, kaikki on pitänyt rakentaa omassa yrityksessä. Olen kuullut tarinoita superjohtajista ja kipuillut, minkälainen johtaja minun pitäisi olla. Olen kuitenkin huomannut, että oma johtajuus on hyvää. Pidän hierarkian matalana ja johdan esimerkillä. Voin itse mennä ja ratkoa ongelmia työmailla, siten se yrityskulttuuri on rakentunut.
Topi Jokinen ja Heikki Jussila ovat kehittäneet yrityksessään yhdessäohjautuvaa toimintamallia. Vertia Oy tuottaa rakentamisen laadunvarmistus- ja kartoituspalveluita.
− Töissä pitää olla hauskaakin, mutta yhdessäohjautuva malli tarkoittaa myös vaikeita juttuja. Kun mietimme asioita yhdessä, se on joskus raskas prosessi, Topi Jokinen sanoo.
Vertiassa henkilöstö muun muassa päättää itse palkoistaan.
− Toimintamallin kehittäminen on hakemista. Meillä on palkkatyöryhmä, joka päättää palkkabudjetin. Palkoista puhuminen on vaikeaa, mutta hyviä päätöksiä on tullut. Nyt mietimme, miten saisimme prosessista kevyemmän, Jokinen ja Jussila kertovat.
Yhdessä päättäminen on yrittäjien mielestä lisännyt työpaikan vetovoimaa. Tätä todistaa myös yrityksestä tehty tutkimus.
− Tutkimustulos oli, että työn imu ja hyvinvointi ovat meillä poikkeuksellisen korkealla tasolla.
Suomen Yrittäjät ja Yksityisyrittäjäin Säätiö palkitsevat Vuoden nuoren yrittäjän lauantaina 25. syyskuuta. Palkinto luovutetaan Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa Jyväskylässä.
Vuoden nuori yrittäjä -ehdokkaiden toiminnassa korostuivat vastuullisuus, uudenlainen johtaminen, riskinotto ja innovatiivisuus. Kilpailuun ilmoitettiin reilu 400 nuorta yrittäjää eri puolilta Suomea.
Yksityisyrittäjäin Säätiö tukee valtakunnallisen kilpailun kolmen parhaan palkitsemista yhteensä 30 000 euron suuruisella summalla. Vuoden nuori yrittäjä -kilpailu on maamme arvostetuin alle 36-vuotiaille yrittäjille suunnattu kilpailu.
Tiina Rantakoski
tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi
Kuva: Tero Takalo-Eskola