Kuva: Pixabay
19.6.2024 klo 08:20
Uutinen

Blogi | Juha Kettunen: 3–5 kansainvälisen tason innovaatioyritystä Pirkanmaalle 3–5 vuodessa

Suomen työmarkkinat ja talous ovat kriisissä, uutisointi on negatiivista. Emme selviä riitelemällä ja leikkaamalla, tarvitsemme kasvua. Vientivetoisena taloutena vientiyritystemme menestys on kasvun avain. Meidän on erotuttava kilpailussa ja luotava korkeampaa jalostusarvoa kuin halpatuotantomaissa. Tämä on mahdollista vain panostamalla innovaatioihin. Pienenä maana tarvitsemme oman innovaatiomallimme. Emme menesty kopioimalla suurten maiden strategioita.

Havaintoja Suomesta

Pieni väestömme ja taloutemme tarkoittavat, että suuret maat hallitsevat markkinoita. Pohjoinen sijaintimme vaikeuttaa lisätyövoiman saantia. Perinteinen ratkaisumme – koulutuksen lisääminen – ei enää riitä, sillä monet maat kouluttavat meitä paremmin.

Vahvuutemme – asioiden jatkuva parantelu (jap. kaizen) – ei myöskään enää riitä, sillä muutkin hallitsevat kaizenin. Työn tuottavuutemme jää alle Ruotsin, Tanskan ja Saksan.

Taloutemme kasvu nojaa viennin kasvuun. Meidän on saavutettava enemmän, mutta vähemmillä henkilö- ja rahallisilla resursseilla kuin suurissa maissa.

Ratkaisu on lisätä innovatiivisuutta omalla suomalaisella mallilla. Tasokkaiden innovaatioiden luomiseksi tarvitsemme parempaa yhteistyötä keskenämme. Tämä ei kuitenkaan onnistu työmarkkinoidemme nykyisessä panssarisodassa.

Innovaatioista

Aidot innovaatiot ovat uutuuksia ilman esikuvia. Ne tuottavat hyötyä käyttäjilleen ja voittoja omistajilleen. Olemassa olevien asioiden parantelu ei ole aitoa innovointia.

Innovaatioyritys on strategisesti innovatiivinen liiketoimintakonsepteissaan, prosesseissaan, tuotteissaan ja palveluissaan tuottaen samalla voittoa. Suurimmat tuotot syntyvät innovatiivisista liiketoimintakonsepteista.

Innovatiivisuus auttaa erottumaan kilpailijoista ja saavuttamaan pysyvän kilpailuedun. Se on persoonaominaisuus, jota ei voi oppia kursseilla tai koulutuksissa. Omasta väestöstä kumpuava innovatiivisuus on aina erottuvuustekijä. Lisäksi innovatiivisuus on uusiutuva luonnonvara, jota löytyy ihmisistä aina uudelleen.

Suomalainen innovaatiomalli

Emme voi suodattaa visionäärejä/innovaattoreita kymmenistä miljoonista ihmisistä. Näin ollen verkostoituminen ja pöhinä korostuvat. Meilläkin on erilaisia kohtaamisympäristöjä, bisneshubeja ja Slusheja. Silti innovaatioyrityksiä ei synny meillä riittävästi.

Suuren maailman “leijonanluolatyyppiset” bisnespitchingit raateineen ovat liian karsivia. Hyvätkin ideat voivat jäädä niissä huomiotta.

Suomessa on tehtävä kaksi asiaa:

  1. Meidän on JALOSTETTAVA innovaatioiden ituja ja tehtävä huonommistakin ideoista parempia.
  2. Suomalaisen mallimme avulla voimme tiiminä luoda läpimurtoja: voimme olla YHDESSÄ seuraavia Jobseja, Gateseja, Muskeja tai Bransoneita.

3–5 kansainvälisen tason innovaatioyritystä 3–5 vuodessa

Minulla on yli 30 vuoden kokemus kansainvälisistä innovaatioyrityksistä B2B- ja B2C-sektoreilta. Olen käynnistämässä väitöskirjatyötä, jossa keskiössä on kaksi innovatiivista väittämää:

  1. Innovaatioiden syntyä voidaan tehostaa hyödyntämällä ihmisten innovaatiotyylejä (Personal Innovation Preferences, PIP) oikein ja oikeassa järjestyksessä. Innovaatiotyylit kartoitetaan CDB Pro -järjestelmällä.
  2. Suomalaisille organisaatioille luodaan uusi innovaatiomalli, joka yhdistää parhaat osat klassisesta kehitysmallista ja luovasta prosessista. Malli sovitetaan suomalaiseen toimintaympäristöön ja viedään askelta pidemmälle kuin johtavissa innovaatioyrityksissä tällä hetkellä.

Väittämät todennetaan käytännön hankkeella: luodaan Pirkanmaalle 3–5 kansainvälisen tason innovaatioyritystä seuraavan 3–5 vuoden aikana. Kirjoittaja vetää hanketta pro bono -periaatteella. Hankkeeseen osallistuminen on henkilöille ja case-yrityksille maksutonta.

Innovaatioyrityksiä voi luoda mille toimialalle tahansa, mihin kokoluokkaan tahansa ja minkä ikäisten yritysten piirissä tahansa. Hankkeessa on jo yrityskandidaatteja bisnesideasta yli 40-vuotiaaseen yritykseen eri aloilta. Yrityskoko vaihtelee yhdestä henkilöstä noin 30:een.

… Pirkanmaalle, koska

  • Alue on ilmapiiriltään ja taloudeltaan veturialue.
  • Alueella on laaja toimiala-, yritys- ja oppilaitoskirjo.
  • Yhteisöt ovat aktiivisia innovaatioasioissa.
  • Väestömäärä on riittävä.

Hankkeeseen etsitään henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita innovaatioista ja yrittäjyydestä. Tarvitaan myös lisää innovaatioyritysaihioita.

Apuasi tarvitaan!

Asutko Pirkanmaalla? Osallistu hankkeeseen maksutta CDB Pro -järjestelmän avulla:

  1. Haluatko vaikuttaa tulevaisuuteen ja olet kiinnostunut innovaatioista (ei edellytä yrittäjyyttä)? Klikkaa tästä.
  2. Oletko yrittäjä (ei edellytä kiinnostusta innovaatioihin)? Klikkaa tästä.

Osallistumalla kummalla tavalla tahansa saat maksutta arvokasta tietoa itsestäsi: psykologisen ammatillisen profiilikuvauksen. Klikkaamalla yo. linkkiä saat tarvittavat lisätiedot asiasta.

Organisaatioille

Jos organisaatiosi on kiinnostunut olemaan innovaatioyrityskandidaatti, täytä yhteydenottolomake tästä.

Teksti:
Juha Kettunen
Innovaattori, sarjayrittäjä ja kansanedustaja Lotta Hamarin nimikkoyrittäjä
AarniNet Oy / CDB Pro-järjestelmä
Lisätiedot: aarninetoy[at]gmail.com