YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
7 vinkkiä työpaikan koronaviestintään ja työturvallisuuteen – Pk-seudulla suositus maskin käytöstä työpaikoilla kontaktitilanteissa
Laadimme ohjeet koronaviestintään ja työturvallisuuteen työpaikoille. Työnantajalla on vastuu työntekijöiden turvallisuudesta myös korona-aikana. Muista myös, ettei terveystietoja saa kertoa eteenpäin, jos esimerkiksi työntekijä sairastuu koronaan.
Työterveyslaitos suosittelee varautumisvastuullisten nimeämistä työpaikoille. On suositeltavaa perustaa työpaikallenne ryhmä, joka ottaa vastuun COVID-19 tartuntojen torjuntatoimiin ja epidemian aiheuttamien muutosten hallintaan.
– Ryhmä koordinoi varautumista ja viestintää työntekijöille, pitää varautumissuunnitelman ajan tasalla ja antaa ohjeita tarvittaessa liittyen esimerkiksi työjärjestelyihin, suojautumiseen, siivoukseen, sairaustapauksiin tai yhteiskunnan rajoitustoimenpiteiden vaikutuksiin, neuvoo Työterveyslaitos (TTL).
Muista nämä asiat – Tee työskentelyohjeet koronatilannetta varten
Tee työskentelyohjeet vallitsevaa tilannetta varten henkilökunnalle, jos ette ole vielä ohjeistusta työpaikalla tehneet. Näin kannattaa toimia turvallisuuden lisäksi myös maineenhallinnan vuoksi.
- Kun työpaikan olosuhteet ovat muuttuneet koronatartuntataudin myötä, työnantajan pitää päivittää laatimansa riskien arviointi ja arvioida muutosten merkitys työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle. Työterveyslaitoksen ohjelista: Tarkistuslista työpaikkojen koronariskin arviointiin
- Viruksen torjuntatoimina työpaikoilla huolehditaan hygieniasta ja hyvästä ilmanvaihdosta.
- Hygieniasta huolehtiminen korostuu erityisesti työpaikoilla, joissa työskennellään toisten välittömässä läheisyydessä ja käytetään yhteisiä työvälineitä. Siivousohjeet löytyvät Työterveyslaitoksen verkkosivuilta: Ohjeistus siivoukseen covid-19-tartuntojen ehkäisemiseksi
- Ohjeista, että työpaikalle ei tulla sairaana, ja tee selkeät toimintaohjeet siihen, miten toimitaan, jos työntekijä on mahdollisesti altistunut tai epäilee tartuntaa.
- Etätyötä kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Toiminnassa tulee minimoida ylimääräiset kontaktit, mikäli se vain on mahdollista. Harkitkaa ruokailujen, taukojen ja työaikojen porrastamista työntekijäryhmittäin.
- Työnantajalla on velvollisuus arvioida, onko työntekijöiden käytettävä työssään kasvomaskeja. Työnantaja ei lähtökohtaisesti voi pakottaa maskin käyttöön, paitsi tilanteissa, joissa maskin käytölle on työturvallisuuteen liittyvä peruste. Työnantajat voivat kaikilla työpaikoilla tarjota mahdollisuutta käyttää maskeja ja suositella sitä.
- Työnantaja voi ohjeistaa esimerkiksi harkitsemaan tarkkaan kotimaan matkoja ja osallistumista ulkopuolisiin tilaisuuksiin.
Ohjaa työntekijät, joilla on koronavirusoireita, tekemään oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai ottamaan yhteyttä puhelimella terveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon, josta tarvittaessa ohjataan näytteenottoon. Suosittele työntekijöitä lataamaan Koronavilkku-sovellus puhelimeen.
– Sairastuneiden tunnistaminen ja jäljittäminen, jota terveydenhuollon toimijat tekevät, voi johtaa myös työntekijän karanteeniin, TTL tiedottaa.
Pk-seudulla suositus kasvomaskin käytöstä kaikille työpaikoille – Työnantaja voi muutenkin tarjota mahdollisuutta maskin käyttöön
Työnantajalla on velvollisuus arvioida, onko työntekijöiden käytettävä työssään kasvomaskeja. Pääkaupunkiseudulla tuli 14. lokakuuta voimaan suositus kasvomaskin käytöstä kaikilla työpaikoilla erityisesti tilanteissa, jossa ihmiset laajemmin tapaavat toisiaan, kuten kokouksissa ja taukotiloissa. Kasvomaskisuositus koskee myös tilanteita, joissa turvavälejä tai muita turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan.
Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen muistuttaa, että työnantaja ei voi lähtökohtaisesti pakottaa maskin käyttöön, paitsi työturvallisuusperusteen nojalla.
– Työnantaja ei lähtökohtaisesti voi pakottaa maskin käyttöön, paitsi tilanteissa, joissa maskin käytölle on työturvallisuuteen liittyvä peruste. Jos esimerkiksi työhön kuuluu lähikontaktit asiakkaiden kanssa tai työntekijät joutuvat työskentelemään samassa tilassa lähekkäin, voi työnantaja turvallisuuden parantamiseksi edellyttää maskin käyttöä.
– Lisäksi työnantajat voivat kaikilla työpaikoilla tarjota mahdollisuutta käyttää maskeja, suositella ja kehottaa niiden käyttöön. Silloin, kun työnantaja suosittaa ja kehottaa maskien käyttöön työpaikalla, työnantajan tulisi myös tarjota maskit työntekijöiden käyttöön, Rytkönen neuvoo.
Onko työnantajalla oikeutta tai velvollisuutta määrätä työntekijä koronatestiin?
Työnantajalla ei ole yleistä velvollisuutta määrätä työntekijää koronatestiin, mutta jos työntekijän työtehtäviin kuuluu esimerkiksi lähikontaktit toisiin ihmisiin, testiin määrääminen voi olla perusteltua. Näin voidaan parhaiten taata työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuus työpaikalla.
Kuka maksaa koronatestin?
– Jos työnantaja määrää työntekijän koronatestiin, on työnantaja velvollinen vastaamaan testin kustannuksista, kuten työterveyshuollon kustannuksista yleisesti. Lisäksi työnantaja voi halutessaan kustantaa työntekijän koronatestin, jos testaaminen on työn kannalta tarpeellista, vaikka työnantaja ei varsinaisesti testiin velvoittaisi, Yrittäjien Rytkönen ohjeistaa.
Lue lisää: Mikä on työnantajan vastuu, jos maskisuositus tulee? Yrittäjien asiantuntija vastaa
Kun työntekijä sairastuu koronaan – Miten asiasta viestitään
Jos yrityksen työntekijä epäilee saaneensa koronavirustartunnan, työnantajan ei välttämättä kannata tällaisessa tilanteessa vaatia lääkärintodistusta lyhytaikaisista poissaoloista.
Työnantaja voi esimerkiksi linjata ja viestiä henkilöstölleen, että työntekijä voi jäädä suoraan kotiin heti oireiden ilmaantuessa ja olla yhteydessä oman alueen sairaalaan, työterveyshuoltoon tai terveyskeskuksen päivystykseen.
Terveystietoja ei saa kertoa eteenpäin.
– Työnantaja ei voi kertoa terveystietoja eteenpäin. Tieto siitä, että joku on saanut koronatartunnan, on terveystieto. Terveystietoja saa käsitellä yrityksessä vain rajattu joukko. Työkavereille kerrotaan vain, että henkilö on poissa, jos ei ole altistumista, Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila neuvoo.
– Jos taas henkilöt ovat voineet saada altistuksen, silloin on hyvä kertoa asianomaisille, että on ollut tilanne, jonka seurauksena olette mahdollisesti altistuneet. Todennäköisesti vastaava ohje tulisi tartunnan jäljityksestä, mutta työnantajan on hyvä ohjeistaa näin, niin työntekijät tietävät välttää kontakteja.
Mahdollinen positiivinen testitulos käynnistää viranomaispuolella jäljittämisen.
Jos yrityksen työntekijällä todetaan korona ja hän on ollut tietämättään töissä, pitääkö yrityksen sulkea ovensa joksikin aikaa?
Yritystoimintaa ei velvoiteta tällöin keskeyttämään. Tällaisessa tilanteessa kaikkien yrityksessä työskentelevien ja yrityksen tiloissa altistuneiden henkilöiden on kuitenkin syytä hakeutua koronatestiin.
– Lisäksi yrityksessä on syytä tällaisessa tilanteessa tapauskohtaisesti tarkastella, millä tavoin työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuus voidaan turvata. Tämä voi tarkoittaa erilaisia toimia, esimerkiksi jos on asiakaskontakteja, niin voidaan asentaa pleksiseinämiä tai tarjota työntekijöille maskeja, Yrittäjien Katila muistuttaa.
Kun herää epäilys, että yrityksen tiloissa on käynyt koronalle altistunut henkilö, esimerkiksi asiakas, toimitaan edellä kuvatusti. Yritys voi saada tiedon altistuneen asiointikäynnistä joko asianomaiselta itseltään tai myös tartuntatautiviranomaisten pitäisi ilmoittaa siitä, jos he ovat saaneet tiedon jäljityksestä.
Palvelualoilla ohjeistetaan varovaisuuteen
Palvelualoilla työ sisältää asiakaskontakteja. Jos joudut työskentelemään lähikontaktissa, alle yhden metrin päässä, vältä siinä tilanteessa asiakkaan kanssa keskustelua ja kasvokkain oloa, ohjeistaa TTL.
Lue lisää: TTL:n ohje palvelualoille koronatartuntojen ehkäisemiseksi
Lähteet: yrittajat.fi/korona & hyvatyo.ttl.fi & Tietosuojavaltuutetun toimisto
Kuva: Getty Images
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi