YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
71-vuotias kenkäkauppias koki 90-luvun laman ja nyt on vaikeuksissa koronan takia: ”Kustannan pakkoloman nahoistani”
Helsinkiläisen Alppilan Kengän kauppias, 71-vuotias Harri Hasa laittoi tiistaina liikkeensä oven kiinni toistaiseksi. Hän aikoo noudattaa hallituksen ohjetta ja välttää kontakteja toisiin ihmisiin.
Harri Hasan tilanne on vaikea huonon talvimyynnin vuoksi ilman koronan aiheuttamaa kriisiäkin. Kahden alaikäisen pojan yksinhuoltaja ja yksinyrittäjä joutui velkaantumaan lisää tänä talvena.
– Sitten tuli vielä korona tähän päälle. Mulla on myymättömiä kenkiä liikkeessä odottamassa, mutta nyt en pysty myymään. Olen pitänyt kolme viikkoa lomaa 13 vuoteen. Nyt on ikään kuin loma, jonka kustannan itse nahoistani. Voi olla, että menetän kenkäkaupan, Harri Hasa kertoo apeana.
Tänään Hasa kirjoitti Yrittäjien Facebook-ryhmään näin: ”[- – ] Olen ollut kotona kuten pm Sanna Marin toivoo. En tiedä tällä hetkellä mitkä tahot antavat taloudellista tukea tällaiselle yrittäjälle, joka on jo myynyt kaiken omaisuutensa viimeisten kymmenen vuoden aikana pysyäkseen pystyssä. Lukuun ottamatta niitä kenkiä, joita en pääse myymään näissä oloissa.”
Kenkäkauppias toisessa polvessa
Hänen uransa kenkien parissa alkoi jo lapsena. Vanhemmilla oli kenkätehdas, Kenkä Oy V. Hasa. Helsingin tehtaan toiminta hiipui 1960-luvulla.
Taantumat ja finanssikriisit ovat riepotelleet Alppilan kengän omistajaa.
Harri Hasa oli palkkatöissä nuorena miehenä, mutta tuli perheyritykseen töihin vuonna 1969, kun isä lupasi satasen enemmän palkkaa kuin mitä hän sai vieraan palveluksessa. Yrittäjä Hasasta tuli vuonna 1978 ja hän palkkasi työntekijöitä.
– 70-luvulla tein päivätyötä kenkäkaupassa ja iltaisin olin välillä yöportieerina Turuntien motellissa. Keksin lisää tulovirtoja, ja toin muun muassa tavaraa Hongkongista.
– Vuonna 1988 ostin Alppilan Kengän isältä ja äidiltä. Sitten tuli 90-luvun lama ja myynnit putosivat dramaattisesti.
1990-luvun alun lamassa Hasa menetti perheen asunnon. Yksinhuoltajana tuolloin ollut yrittäjäisä joutui muuttamaan lasten kanssa yksiöön perheasunnosta.
Oli vastoinkäymisiä: Hasalle tuli ero vaimostaan ja kolme lasta jäivät asumaan isän kanssa.
Uusi vuosituhat hymyili
Uusi nousu kuitenkin koitti. Jo vuonna 1998 hän oli avannut toisen liikkeen Helsinkiin. Vuonna 2005 Harri Hasa osti Elannolta huoneiston liiketilaksi, ja yritys sai kolmannen liiketilan.
Kenkämarkkinat kuitenkin muuttuivat Suomessa, kun hypermarketit alkoivat myydä kenkiä.
Ennen finanssikriisiä, vuonna 2007, alkoi alamäki Alppilan kengässä. Hypermarkettien kenkämyynti vei osan kivijalkamyymälöiden myynnistä. Vielä silloin yritys työllisti noin 20 työntekijää. Yrittäjä myi ensin firman auton ja heti perään toisen liikehuoneiston Helsinginkadulta pitääkseen liiketoiminnan pystyssä.
Yrittäjällä on huoli velkaantumisesta
Viime tilikauden liikevaihto Alppilan kengällä oli noin 350 000 euroa. Parempina vuosina yrityksen myynti on ollut reilun miljoonan.
Toisen polven kenkäkauppias toivoo nyt hallitukselta ohjausta pikavippifirmojen toimintaan. Suomen Yrittäjien mukaan myös yritysten pikavipeille tulisi asettaa ainakin väliaikaisesti korkokatto. Vippifirmat ovat markkinoineet aktiivisesti koronakriisin aikaan. Hallitus ilmoitti tänään uudesta julkisesta tukipaketista taloudelle, ja samassa yhteydessä pyysi pikavippifirmoilta vastuunkantoa.
– Vippifirmat kovistelevat meitä enemmän kuin normaalipankit. Toisaalta perinteisten pankkien lainapäätökset tulevat liian hitaasti, niin pikavipit ovat pitäneet liikkeeni pystyssä. Pikavippifirmojen kanssa pitäisi pystyä sopimaan niin, että ne tulisivat vastaan nyt kriisin aikaan.
Hasa toivoo myös arvonlisäverojen maksuun helpotusta nyt koronakriisin vuoksi.
Yrittäjä maksoi YEL-maksua 63-vuotiaaksi, jonka jälkeen hän on nostanut eläkettä. Myös vajaan kymmenen vuoden palkkatyöjaksolta tulee työeläkettä.
– Asumistukea ja toimeentulotukea en ole ikinä hakenut. Nyt kun kaupan ovi on kiinni, olisi helppo selittää tilanne Kelalle, 71-vuotias yksinyrittäjä pohtii.
Hasa asuu vuokra-asunnossa kolmannesta liitosta syntyneiden 7- ja 15-vuotiaiden poikiensa kanssa yksinhuoltajana yksityisillä vuokramarkkinoilla. Halvempi asunto toisi helpotusta tilanteeseen, mutta Hasan kokemuksen mukaan iäkäs yrittäjä ei pääse niihin käsiksi kovin helposti.
Seitsemästä lapsesta kaksi ovat yrittäjiä.
Lannistuminen ei ole käynyt mielessä – ”Tyttären avulla verkkokauppa parempaan kuntoon”
Alppilan kengällä on verkkokauppa, tosin hiljainen, mutta palvelee hyvin näyteikkunana. Koronakriisi on iskenyt kovaa kauppaan ja palvelualoihin sekä monelle muulle toimialalle.
– Tytär on opettanut verkkokauppaa, ja osaan sen jotenkin. Uskon, että tyttäreni kanssa voisimme saada verkkokaupan parempaan kuntoon.
Kuva: Emma Hasa
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi