YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.11.2024 klo 21:34
Uutinen

9.-luokkalaisille tarinoita yrittäjyydestä

Kuva | Vantaan kansainvälisen koulun tiloissa vasemmalta oikealle: Fanni Veckman, Arshiya Mittal, Aarika Phull, yrittäjä Tea Nevala ja oppilaanohjaaja Max Bengtsson.

Vantaan Yrittäjät ry. tarjoaa vantaalaisille 9.-luokkalaisille mahdollisuuden päästä kuulemaan eri alojen yrittäjiltä, millaista yrittäjyys on. Koulukiertueella on mukana noin 50 yrittäjää ja heidän tarinoitaan pääsee kuuntelemaan noin 3000 yhdeksäsluokkalaista.

Vantaan Yrittäjien koulukiertue starttasi lokakuussa Havukosken koululta, jolloin henkilöstövuokrausfirmaa pyörittävä Ilkka Lehto kertoi ensimmäisenä oman tarinansa yseille. Yrittäjien koulukiertueella halutaan kertoa nuorille, että yrittäjyys on yksi mahdollinen tapa tehdä työtä perinteisten ammattien lisäksi; yrittäjyys voi mahdollistaa jopa sen, että tekee omaa harrastustaan työkseen! Kiertueen aikana yrittäjät haluavat myös kannustaa oppilaita miettimään omia vahvuuksiaan, kiinnostuksen kohteitaan ja kavereiden merkitystä, mikä tukee heitä elämässä ja koulun arjessa ylipäänsä.

Vantaan kansainvälisellä koululla vieraili Tea Nevala, jonka yritys keskittyy henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja kouluttamiseen. Kuten Havukoskella vieraillut Ilkka, myös Tea halusi antaa oppilaille realistisen kuvan yrittäjyydestä: yrittäjyyteen liittyy myös haasteita, vastuuta ja jatkuvaa oppimista, vaikka se onkin palkitsevaa.

– Kerroin yritystarinani niin, että oppilaat pystyivät samaistumaan siihen: kuka olen, minkä matkan tein ennen yrittäjyyttä, mistä idea syntyi ja miten pienestä alusta päädyin rakentamaan yrityksen nykyiseen muotoonsa. Halusin tuoda esille, että kaikkien unelmat ovat mahdollisia, kunhan uskoo itseensä ja tekee määrätietoisesti töitä. Yrittäjyys on täynnä mahdollisuuksia, mutta se vaatii sitoutumista, sinnikkyyttä ja uskoa omaan tekemiseen, Tea sanoo.

Tea kertoo lähteneensä mukaan koulukiertueelle, jotta hän voisi kannustaa nuoria etsimään omia unelmiaan ja tavoitteitaan. Unelmien ja tavoitteiden ei tarvitse välttämättä tarkoittaa yrittäjyyttä.

– Uskon, että jokaisella nuorella on jotain arvokasta annettavaa elämään. Haluan tukea heitä itsetunnon vahvistamisessa sekä yhteistyön ja kunnioituksen merkityksen ymmärtämisessä. Toivon, että he saivat minulta inspiraatiota ja uskoa siihen, että heidän omat ideansa ja vahvuutensa ovat arvokkaita. He ovat meidän tulevaisuutemme, Tea toteaa.

Ysiluokkalaiset tyytyväisiä yrittäjävierailuun

Teaa kuunnelleet ysit Fanni Veckman ja Arshiya Mittal olivat mielissään esityksestä.

– Tean tarina oli kuin elokuvasta, siitä välittyi toivoa ja mahdollisuuksia, jos haluaa luoda jotain omaa, Arshiya sanoo.
– Vierailu oli inspiroiva ja mun mielestä meidän ikäryhmälle sopiva, Fanni jatkaa.

Myös Tea kiitteli kuulijoitaan:

– Oppilaat olivat aktiivisia esityksen aikana ja kysyivät paljon talouteen liittyvistä seikoista kuten rahasta. Huomasin, että nuoria kiinnostaa kuulla tarinoita rohkeudesta, omien unelmien seuraamisesta, itseensä luottamisesta ja yrittäjyyden hyödyistä. Näyttää siltä, että yrittäjyys kiinnostaa nuoria enemmän kuin
esimerkiksi 10–15 vuotta sitten.

Fanni ja Arshiya kertovat, etteivät he pidä mahdottomana, että toimisivat itse joskus yrittäjinä.
Vantaan kaupungin elinkeinopäällikkö Mika Perttunen toteaa, että aloittavat nuoret yrittäjät ovat kaupungin elinvoiman kannalta tärkeitä, vaikka Yrittäjien koulukiertueella on syvällisempikin merkitys.

– Vantaan elinvoiman kannalta ratkaisevaa on, että meillä on yrittäjyydestä kiinnostuneita nuoria. Yrittäjyyden kautta löytyy merkityksellistä tekemistä ja elämää, ja yrittäjien tarinoiden onkin tarkoitus inspiroida nuoria yrittäjyyden tielle. Tarkoitus ei kuitenkaan ole tehdä kaikista nuorista yrittäjiä, vaan itsenäisesti ja luovasti ajattelevia ja toimivia kansalaisia, sillä niitä taitoja tarvitaan elämässä joka tapauksessa, Mika summaa.

Kuten Teakin totesi, myös Mika on havainnut, että nuoria kiinnostaa yrittäjyys enemmän kuin aikaisemmin.

– Se on yksi hienoimmista uutisista Suomen tulevaisuuden kannalta. Haluamme Vantaalla tarjota nuorille mahdollisuuden tutustua yrittäjyyden maailmaan. Esimerkiksi kesäseteliyrittäjyys on hyvä tilaisuus testata, sopisiko yrittäjyys itselle ja voisiko unelmansa toteuttaa, Mika jatkaa.

Haluan perustaa yrityksen! Mistä saan apua?

Nuori, kiinnostuitko yrittäjyydestä? Käytettävissäsi ovat muun muassa:
• Uusyrityskeskus YritysVantaa: siirry sivustolle tästä.
• Yrittämisen neuvontapalvelut: siirry sivustolle tästä.
• Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykset: siirry sivustolle tästä.
• Vantaan kesäyrittäjyys -ohjelma ja kesäseteliyrittäjyys: siirry sivustolle tästä.

Ota rohkeasti yhteyttä ja ole mukana rakentamassa tulevaisuuttamme!

Teksti ja kuva: Tua Tähkäpää | Vantaan kaupunki