Kuva: Jenni Oranen
1.6.2023 klo 11:00
Uutinen

Koko kylän K-kauppias Kerttu

Kansainvälistä uraa tehnyt Kerttu Vesterinen löysi onnen Toivakan K-kauppiaana.

Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä antoi odottaa itseään, mutta jokainen kokemus ja työtehtävä maailmalta on ollut hyödyksi kauppiasuralle lähtiessä. Keuruulaislähtöinen Vesterinen piti kotipaikkakuntaansa auttamatta liian pienenä ja polte isompiin ympyröihin oli kova jo nuorena.

-Heti kun tuli tilaisuus, muutin Helsinkiin opiskelemaan. Sittemmin asuin Tukholmassa ja Oslossa yhteensä kuusi vuotta, ja työskentelin muun muassa Microsoftilla ja Philip Morrisilla, Vesterinen taustoittaa.

-Ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä kyti taustalla koko ajan, mutta omalta tuntuvaa toimialaa ei osunut kohdalle.

Aikanaan Vesterisen tuttava aloitti K-kauppiaana ja sivusta seuranneen hän ajatteli, että tuollaiseen tehtävään täytyy olla todella hyvät lähtökohdat, eikä edes lähtenyt perehtymään asiaan. Ura eteni maailmalla ja kaupan ala tuli tutuksi päivittäistavarakauppiaiden kanssa toimiessa.

-Muistan täysin sen hetken, kun jossain tilaisuudessa kauppiaita palkittiin, ja havahduin, että tuolla mä haluan olla ja tuota mä haluan tehdä!

Vesterinen muutti takaisin Jyväskylään vuonna 2018.

-Olin jo vähän aikaa miettinyt maalle muuttamista ja tajusin, että sen voin tehdä Suomessa. Ajattelin, että menen vaikka kauppaan töihin, mutta haluan olla onnellinen.

Loppujen lopuksi Keski-Suomestakin löytyi kansainvälinen työpaikka, ja Vesterinen pääsi hyödyntämään maailmalta keräämäänsä kokemusta Kuljetusliike Ville Silvasti Oy:ssä.

-Ville antoi tärkeää yrittäjäesimerkkiä ja sain arvokasta työkokemusta muun muassa logistiikasta ja kilpailutuksista, Vesterinen kiittää.

Polte omaan tekemiseen kuitenkin iti, ja pitkän hakuprosessin jälkeen tieto K-kauppiasvalmennukseen pääsystä tuli juuri ennen joulua 2019.

-Kun kuulin tulleen valituksi, sain valtavasti itseluottamusta omaan tekemiseeni. Tiesin olevani oikealla uralla, vaikka kaupassa työskentely alkoi koronapandemian takia aika lailla kaaosmaisessa tunnelmassa.

Unelma yrittäjyydestä on kantanut ja oman kauppapaikan haltuunotto oli Vesteriselle arvokas hetki.

-Inventoinnin päätteeksi kauppiasuran aattoiltana entinen kauppias sanoi, että ”jää nyt tähän hetkeksi fiilistelemään, tämä on nyt sun kauppa”.

Taustalla on toinenkin sattumus, joka antoi viitteitä, että tähdet ovat oikeassa asennossa.

-Kun kävin ensimmäistä kertaa Toivakassa K-market Perälässä, en voinut olla huomaamatta Kertun Kulma -nimistä kahvilaa, joka on nimetty kaupan ensimmäisen kauppiaan, Kerttu Perälän mukaan. Sen jälkeen ei ollut epäilystäkään, ettenkö olisi ollut oikeassa paikassa, Vesterinen nauraa.

Ensimmäiset viikot ison kaupan ruorissa kauppiaan saappaat tuntuivat suurilta, mutta sitten Vesterinen päätti olla oman kauppansa paras työntekijä, ja olo uudessa roolissa napsahti kohdalleen.

-Vastoinkäymisistäkään en lannistu, vaan ajattelen että ne valmistavat minua taas kohti jotain uutta.

Kyläkauppiaan työ ja rooli on paljon muutakin kuin maidon ja makkaran myymistä. Vesteriselle on koko ajan ollut tärkeää yhteisöllisyys ja erityisesti nuoriin vaikuttaminen. Koulun ja 4H:n kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä, ja Gradian harjoittelijat ovat vakiokasvoja henkilökunnassa.

-Haluan oikeasti olla hyvä työnantaja ja uskon että hyvän yhteiskunnan rakentaminen alkaa tästä omasta lähiympäristöstä.

-Ja tämä ei ole mitenkään ristiriidassa tuloksen tekemisen kanssa, kauppa on kasvanut koko ajan!

Toivakasta on tullut kyläkauppiaalle rakas. Jo aikanaan etelästä päin Keski-Suomeen ajellessa juuri Toivakan kohdalla tuli tunne, että nyt ollaan kotimaisemissa. Hektisten työpäivien jälkeen on tärkeää, että koti on Toivakan rauhassa, pienessä ja lämpimässä yhteisössä.

-Näen Toivakan järviseudussa valtavasti potentiaalia, tämä voisi olla toinen Muurame!

Vesterinen vaikuttaa myös Toivakan Yrittäjien paikallisyhdistyksessä sihteerinä ja talousvastaavana. Toivakan Yrittäjistä ei voi kirjoittaa mainitsematta keulakuvaa, puheenjohtaja Arja Korisevaa.

-Onhan tämä ihan omanlaistaan, esimerkiksi kun Arja halasi mua ensimmäisen kerran, olin ihan että häh, Arja Koriseva halasi mua, Vesterinen nauraa.

Vaikka kauppiuuden kuherruskuukausi on jo selvästi eletty, tulevaisuus on vakaasti Toivakassa. Vuoden 2022 Keski-Suomen parhaaksi valitussa K-Marketissa kehitetään jatkuvasti ja tähyillään esimerkiksi viinien myynnin vapautumista. Vesterinen tunnistaa onnen, kun on sen löytänyt:

-Kyllä mun tulevaisuus on tässä Toivakan kaupassa. Ehkä joskus rinnalle joku toinen ja voisin jatkaa monikauppiaana, mutta tästä en haluaisi luopua!