Topi Karvosen yritystä haettiin konkurssiin, kyse kiusanteosta
Topi Karvosen yritystä yritettiin hakea konkurssiin perättömin perustein.
4.8.2023 klo 12:50
Uutinen

Aamuinen soitto sai Topi Karvosen pois tolaltaan: ”Olette menossa konkurssiin” – Pian selvisi, että kyse on kiusanteosta

Yrittäjälle koitui paljon vaivaa perättömästä konkurssihakemuksesta.

Topi Karvonen heräsi keskiviikkona epätodelliseen soittoon. Puhelun toisessa päässä oli asianajotoimisto, joka oli huomannut Karvosen yritykseen kohdistuvan konkurssihakemuksen ja tarjosi palveluitaan.

– Soittaja kysyi, tarvitsemmeko asianajajaa, koska olemme menossa konkurssiin. Ihmettelin, mikä juttu tämä on.

Karvosen osaksi omistama KT-Tiemerkinnät Oy on vakavarainen yritys. Konkurssihakemuksen oli tehnyt toinen yritys, josta Karvonen ei ollut kuullutkaan.

Puhelun jälkeen Karvonen soitti käräjäoikeuteen. Sieltä selvisi, että konkurssihakemus oli tehty 9600 euron arvoisen, maksamatta jääneen merikonttipalvelun perusteella. Todellisuudessa KT-Tiemerkinnät ei ole koskaan tilannut kyseistä palvelua.

– Seuraavaksi soitin yhtiökumppanilleni. Hänkään ei ollut tietoinen tällaisesta. Siinä vaiheessa tajusimme, että joku tässä ei nyt täsmää.

”Ei yhtäkään perintäkirjettä”

Ensin Karvonen ajatteli, että joku on tilannut merikonttipalvelun hänen yrityksensä nimissä. Hetken mietinnän jälkeen se ei kuitenkaan vaikuttanut järkevältä selitykseltä.

– Meille ei ole tullut yhtäkään perintäkirjettä eikä kukaan ole yrittänyt ottaa yhteyttä, vaikka yhteystietomme löytyvät helposti netistä. Jos joku haluaisi periä laskun, luulisi, että hän olisi yhteydessä meihin.

– Siksi näen, että tällä halutaan tehdä vain kiusaa.

Soittorumba jatkui. Karvonen otti yhteyttä kaikkiin yhteistyökumppaneihin sekä pankkiin ja rahoituslaitoksiin. Tämän lisäksi hän teki rikosilmoituksen.

Vahinko oli kuitenkin ehtinyt jo tapahtua.

– Torstaiaamuna tieto konkurssihakemuksesta meni oikeusrekisterikeskukseen ja Asiakastiedolle. Keskiviikkoiltana meillä oli vielä AA-luottoluokitus, torstaina aamulla ei enää minkäänlaista luokitusta. Olemme vakavarainen yritys ja pitäneet taloustiedot kunnossa. Nyt luottotiedot eivät näytä hyvältä.

“Keskiviikkoiltana meillä oli vielä AA-luottoluokitus, torstaina aamulla ei enää minkäänlaista luokitusta.”

Topi Karvonen, yrittäjä

Näin käräjäoikeus käsittelee

Karvonen yritti asianajajansa kanssa pysäytettää hakemuksen etenemisen, mutta käräjäoikeus käsittelee sen normaalin prosessin mukaisesti. Mahdollisuudet hakemuksen etenemiseen ovat kuitenkin pienet.

– Hakijan pitää näyttää toteen, että olisimme tilanneet palvelun ja jättäneet sen maksamatta. Asiasta järjestetään kuuleminen ja sitten siitä tulee päätös, yrittäjä kertoo.

Kun konkurssihakemus on tehty, tuomioistuimen on annettava velkojan hakemus tiedoksi velalliselle sekä varattava tälle tilaisuus antaa kirjallinen lausuma määräpäivään mennessä. Jos velallinen vastustaa hakemusta, asia käsitellään lähtökohtaisesti käräjäoikeuden istunnossa. Tuomioistuin tutkii ja asian ja jos hakemus on aiheeton, se hylätään.

– Käräjäoikeus ei aseta ketään konkurssiin, jos ei ole perustetta. Valitettavasti perättömien konkurssihakemusten tekemistä ja käsittelyä ei kuitenkaan voi juuri mitenkään estää. Lisäksi ongelma on se, että luottotietoihin tulee heti merkintä. Jos käy ilmi, että tieto on virheellinen, pitäisi se poistaa saman tien, eikä vasta jonkin ajan kuluttua. Näin luottotietolaitokset lähtökohtaisesti toimivatkin, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg sanoo.

Kyseisissä tilanteissa yrityksen kannattaa Rytkönen-Sandbergin mukaan dokumentoida vahingontekoa seurannut ylimääräinen työ tarkasti, jotta myöhemmin vahingonkorvausvaatimuksessa kulut voidaan esittää ja vaatia korvattavaksi.

Kaksi päivää kului selvitellessä

Perättömän konkurssihakemuksen takana on yritys, joka on tällä hetkellä protestilistalla yli 30 000 euron velkojen takia.

– Asianajajani pitää mahdollisena, että joku on maksanut kyseiselle firmalle siitä, että he tekevät konkurssihakemuksen, Karvonen sano.

Perätön konkurssihakemus on teettänyt hänelle rutkasti turhaa työtä.

– Kahteen päivään en ehtinyt tehdä oikeita töitä lainkaan. Tämä tuli todella huonoon aikaan, koska kiireisin sesonki on menossa. Ei tällaiseen olisi aikaa.

KT-Tiemerkinnät tekee muun muassa pysäköintialueiden maalauksia ja kestomassamerkintöjä.

Olemme aikaisemmin kertoneet perättömistä PRH:lle tehdyistä rekisterimerkinnöistä. Lue juttu täältä!

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen