YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Etenkin mikro- ja yksinyrittäjien tukemiseksi on perustettu uusi vertais-chat. Kuva: Getty Images
11.3.2022 klo 13:29
Uutinen

Ahdistaako Ukrainan sota? Lue kriisiasiantuntijan vinkit arjen helpottamiseksi

Yrittäjän Kriisikeskuksesta kehotetaan rajoittamaan sotauutisten seuraamista, jos ne pahentavat omaa oloa. Ukrainan kriisin ympärille on perustettu yrittäjille tarkoitettu vertais-chat.

Ukrainan sotatilanne ei ainakaan vielä näy Yrittäjän Kriisikeskukseen tulleissa yhteydenotoissa. Sen sijaan koronaepidemian vaikutukset ovat edelleen monen yrittäjän huolena.

– Vaikka rajoituksia puretaan, sairastavuus on yhä korkealla tasolla ja sen takia moni yritys kärsii asiakaspulasta, Yrittäjän Kriisikeskuksen hankepäällikkö Tuomo Kallio sanoo.

Tällä viikolla Yrittäjän Kriisikeskus avasi yrittäjille tarkoitetun Vertaisvoimaa yrittäjille -chatin, jonka ideana on tarjota vertaistukea nimenomaan mikro- ja pienyrittäjille. Chatissa on toistaiseksi Ukraina-teema. 

– Näemme, että yksin- ja mikroyrittäjät kokevat usein olevansa huoliensa kanssa yksin. Tällaisessa tilanteessa vertaistuki auttaa.

Suomen Yrittäjät järjestää yhteistyössä Yrittäjän Kriisikeskuksen kanssa tietoiskun yrittäjän hyvinvoinnista. Siihen voit ilmoittautua täällä.

Näin helpotat ahdistavaa oloa

Jos Ukrainan sota aiheuttaa ahdistusta ja häiritsee päivittäistä työntekoa ja elämää, Kallio kehottaa hakemaan ensisijaisesti keskusteluapua asioiden purkamiseksi.

– Ensimmäinen neuvoni on, että älä jää yksin. Oli keskustelukumppanina sitten läheinen, kollega, tuttava tai esimerkiksi Kriisipuhelimen työntekijä, on tärkeää, ettei tunteiden kanssa jää yksin.

Kallio neuvoo rajoittamaan uutisten seuraamista, jos ihminen kokee niiden pahentavan omaa tilannetta.

– Olemme siitä ikävässä tilanteessa, että yksittäisen suomalaisen ihmisen mahdollisuus vaikuttaa Ukrainan tilanteeseen on pieni.

Tärkeitä omaa jaksamista tukevia asioita ovat hänen mukaansa myös rutiineista kiinni pitäminen, riittävä uni, itselle sopiva liikunta ja jonkinlainen rentouttava tekeminen. Tarvittaessa yrittäjä voi kääntyä erilaisten tukipalveluiden puoleen. Sellaisia saattaa olla myös alueellisilla yrittäjäjärjestöillä. Muun muassa Pirkanmaan Yrittäjillä on oma tukipuhelin.

– Tarvittaessa voi kokeilla myös erilaisia mindfulness-harjoituksia, joita löytyy esimerkiksi Mieli ry:n verkkosivuilta, Kallio sanoo.

Seitsemän vinkkiä mielen hyvinvointiin kriisitilanteessa 

Mieli ry on koonnut verkkosivuilleen 14 vinkkiä, joilla voi helpottaa omaa jaksamistaan, jos Ukrainan tilanne ahdistaa. Listaamme ohessa niistä seitsemän.

1. Rauhoita mieltäsi.

Jos huoli sumentaa näkökenttää tai mieli menee ylikierroksille, tarvitaan rauhoittumisen taitoja. Arjen rutiinien ohella mieltä voi rauhoittaa monella eri tapaa, myös oman mieliharrastuksen parissa. Esimerkiksi ulkoilu ja liikunta ovat monelle luontaisia tapoja rauhoittua. Jollekin toimii musiikin kuuntelu, jollekin käsitöiden tekeminen. Mieti, mitkä ovat sinulle parhaiten toimivia tapoja irrottautua stressistä ja huolesta.  

Joskus on hyvä olla tekemättä mitään, ja vain olla. Näin huomaa parhaiten omassa mielessä liikkuvat ajatukset ja tunteet.  Apua mielen rauhoittamiseen saa muun muassa luonnossa liikkumalla. Myös erilaisia rentoutumisharjoituksia kannattaa kokeilla.

2. Hyväksy omat hankalat tunteet ja epävarmuus.

Tunteiden myllertäessä tai huolen vallatessa mielen on tärkeää, että ei yritä väistää omia tunteitaan ja reaktioitaan. Mielen valtaavien tunteiden kanssa kannattaa pieni ottaa aikalisä, kuulostella niitä ja sallia niiden nousta esiin. Hankalat tunteet myllertävät paitsi omassa päässä, myös tuntuvat jännityksinä tai puristuksina eri puolilla kehoa. Niiden ääreen kannattaa pysähtyä ja tunnustella, missä kohti kehoa reaktioita kokee. On myös mahdollista laskea oma käsi jännittyneen kohdan päälle rauhoittavasti, jos se tuntuu hyvältä. Myös läheisten tunteiden havaitseminen ja hyväksyminen sekä näistä kertominen heille ääneen auttaa heitä rauhoittumaan.

3. Noudata säännöllisiä arjen rutiineja.

Muuttuneessa, poikkeuksellisessa ja epävarmassa tilanteessa mielenterveyttä tukee se, että säilyttää tavallisimmat toimet ja niiden aikataulun enimmäkseen samankaltaisena kuin aiemminkin. Tässä ja nyt voi pyrkiä noudattamaan mahdollisimman tavanomaista päivärytmiä. Konkreettiset asiat, kuten säännöllinen ateriarytmi, liikunta ja muut tavalliset arkitoimet auttavat pysymään kiinni arjessa. Hyvästä unirytmistä huolehtiminen on myös tärkeää.

4. Kes­kus­te­le las­ten kans­sa.

On tärkeää kuunnella lapsia ja kysyä mitä he ovat kuulleet ja mitä asiasta ajattelevat. Kannattaa kysyä erityisesti, mitä tunteita kriisi heissä herättää. Heitä voi rauhoittaa ja tukea muun muassa kertomalla, että meillä ei ole hätää ja tilanteeseen etsitään koko ajan ratkaisua.

5. Vältä päihteitä.

Joku saattaa yrittää turruttaa huolta ja ahdistusta päihteillä.  Poikkeuksellisessa kriisitilanteessa kannattaa pikemminkin välttää alkoholin ja muiden päihteiden käyttöä. Ne eivät auta ahdistukseen, vaan vahvistavat pahaa oloa. Päihteiden käytön jälkeen ahdistuneisuudella on tapana paremminkin lisääntyä kuin vähentyä.

6. Seu­raa luo­tet­ta­via tie­don­läh­tei­tä.

Laadukas ja luotettava tieto auttaa hahmottamaan asioita ja toimimaan parhaan mahdollisen tiedon varassa. Luotettavista lähteistä saa ajantasaista tietoa kriisin tilanteesta sekä käytännön ohjeita omaan arkeen.

7. Suh­tau­du myö­tä­tun­toi­ses­ti itseesi ja muihin ihmisiin.  

Muista myötätunto ja lempeys itseäsi ja muita kohtaan vaikeassa tilanteessa. Sitä, että tämä on ikävää ja vaikeaa, ei kannata kieltää. Myötätuntoa itseä kohtaan voi harjoitella esimerkiksi niin, että pysähtyy hetkeksi, kuuntelee omia ajatuksiaan ja tunteitaan ja suhtautuu niihin hyväksyvällä asenteella.

Lähde: Mieli ry

Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna