1.11.2019 klo 16:10
Uutinen

”Aktiivimallia olisi pitänyt jatkaa ja jalostaa rinnalla palveluiden kehittämistä”

–  Nykyisen hallituksen olisi pitänyt jatkaa aktiivimallia ja panostaa kepin lisäksi myös porkkanapuolelle eli huolehtia palvelujen tarjoamisesta työttömille, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

Työttömyysturvan aktiivimallin vaikutuksia selvittäneet tutkijat julkistivat raporttinsa perjantaina. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt), Kelan ja Turun yliopiston tutkijat eivät löytäneet selkeää numeroilla ilmaistavaa määrää, kuinka monta suomalaista uudistus sai mahdollisesti töihin.

Aktiivimallin työllisyysvaikutuksia on vaikea erottaa hyvän suhdannetilanteen vaikutuksista, eikä raportissa siksi anneta työllisyysvaikutuksista tarkkaa lukua.

Tutkijoiden mukaan pitkään työttöminä olleiden perusturvan varassa olevien työllistyminen ei näyttänyt työttömyysturvan leikkauksen uhan ansiosta paranevan. Sen sijaan ansiosidonnaista saavilla työllistyminen lisääntyi aktiivimallin voimaantulon jälkeen.

Tutkijoiden mukaan aktiivimalli sai työttömät aiempaa enemmän hakeutumaan kursseille ja muihin työllistymistä edistäviin palveluihin.

– Tutkimuksesta ei saatu selkeää vastausta, että onko aktiivimalli lisännyt työllisyyttä vai ei. Tämä ei poissulje sitä, etteikö aktiivimallilla olisi ollut ja olisi positiivista vaikutusta, toteaa Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

Tutkijoilla oli Kuismasen mukaan vaikea muodostaa sellaista olennaista verrokkiryhmää mihin tuloksia olisi voitu verrata.

”Aktiivimallia olisi pitänyt jatkaa ja jalostaa”

– Nyt kun työttömät aktivoituivat ja hakeutuivat palveluihin, aktiivimallia olisi pitänyt jalostaa tarjoamalla palveluita lisää, pääekonomisti Kuismanen sanoo.

– On päivänselvä asia, että ei aktiivimalli yksistään ole työllistymisen avain, vaan yhdistettynä hyvään palveluiden tarjontaan ja ohjaukseen, Mika Kuismanen painottaa.

– Näissä järjestelmissä tarvitaan keppiä ja porkkanaa, Kuismanen toteaa.

Hänen mukaansa edellinen hallitus oli keppipuolella ja teki tarpeellisen työn aktiivimallin pystyttämiseksi. Järjestelmässä on toki korjattavaa.

– Nykyisen hallituksen olisi pitänyt jatkaa aktiivimallia ja panostaa myös porkkanapuolelle eli huolehtia palvelujen tarjoamisesta työttömille, pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

”Keinot ovat vähissä”

Mitä korvaavia toimia aktiivimallin tilalle voidaan nyt ajatella, kun tavoitteena on nostaa työllisyyttä 75 prosenttiin?

– Jos aktiivimalli halutaan purkaa, tilalle täytyisi luoda velvoitepuolelle uusia työkaluja.

– Sosiaaliturvaa pitää uudistaa työntekemistä kannustavaan suuntaan. Verotuksellisia keinojakin pitää ottaa käyttää alimmissa tuloluokissa. Nämä ovat vaikeita kysymyksiä, Mika Kuismanen toteaa.

– Summa summarum: jos ei mennä sosiaaliturvan ja verotuksen uudistamiseen ja aktiivimalli ei kelpaa hallitukselle, niin keinot ovat vähissä.

– Ei kannattaisi kategorisesti ja ideologisista syistä heittää kaikkia aktiivimallin ominaisuuksia roskakoriin. Suhdanteista ei tule nyt apua työllisyyden kehittämiseen, painottaa Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi