YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.10.2018 klo 10:50
Uutinen

Älä lankea tähän GDPR-huijaukseen: ”Ilmainen” ilmoitus johtaa lähes 1000 euron yllätyslaskuun

Lukuisat suomalaiset yritykset ovat saaneet epäilyttävän kirjeen, jossa pyydetään päivittämään yrityksen tiedot eurooppalaiseen yrityshakemistoon.

Uusin gdpr-huijaus (kuvassa) on poikinut kymmeniä yhteydenottoja Suomen Yrittäjien neuvontaan. Huijauksessa vastaanottajaa pyydetään EU:n tietosuoja-asetukseen viitaten päivittämään lomakkeeseen yrityksen tiedot, mukaan lukien yhteystiedot. Olemme aikaisemmin kertoneet vastaavasta huijauksesta.

Itse ilmoitus on maksuton, mutta sen lähettäminen vahvistaa tilauksen väitetysti Saksassa toimivaan yrityshakemistopalveluun. Ilmoitus poikii vastaanottajalle 977 euron laskun.

Kirjeen mukaan maksu lisää yrityksen tiedot Europena Register of Commerce -nimiseen rekisteriin, jota hallinnoi ilmeisesti Saksassa toimiva DAD eli Deutscher Adressdienst. Verkkosivuston mukaan yritys on perustettu vuonna 2003. Sivut väittävät, että palvelun kautta yritykset saavat näkyvyyttä ”lukuisissa portaaleissa ja verkkosivuilla”. Tämän tarkemmin näkyvyyttä ei avata. Palvelun verkkosivuilla kuitenkin mainitaan, että palvelu on tarkoitettu etenkin yritysten välisen näkyvyyden parantamiseen. Mitään takeita palvelun olemassaolosta ei ole.

Tarvittaessa yhteys Yrittäjien neuvontaan

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen korostaa, ettei yrittäjän tule missään nimessä ilmoittaa tietojaan kyseiseen palveluun.

– Tässä tapauksessa on kyse melko klassisesta ja harhaanjohtavasta markkinoinnista, jossa palvelusta ja sopimukseen sitoutumisesta saatava vastine jää yleensä epäselväksi, Rytkönen neuvoo.

Kuten monissa huijauslaskuissa, myös tässäkin tapauksessa maksettava summa ja ehdot on painettu pienellä tekstillä. Jos ilmoituksen erehtyy lähettämään, sopimukseen sitoutuu kolmeksi vuodeksi. Kirje on pyritty laatimaan siten, että se näyttää viattomalta tietojenpäivityspyynnöltä.

Rytkösen mukaan tarkoituksena on saada yritys sitoutumaan sopimukseen ja tämän jälkeen painostaa maksamaan vuosimaksu.

– On oleellista huomata, että kyseessä ei ole viranomaistaho eikä kirjeeseen ole välttämätöntä reagoida. Juridisesti kyseessä on vain tarjous, eli siitä ei ole tarvetta reklamoida.

Jos olet epähuomiossa maksanut kyseisen maksun, ole yhteydessä Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun.

Kuva: Kuvakaappaus

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi