YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
”Älä peittele, vaan naura ensin itse” – Vaikeat vuodet opettivat Mato Valtoselle, että salailu ei kannata – Yksi konkurssi harmittaa häntä edelleen
Mato Valtonen oli mukana musiikkialan yrityksessä, josta povattiin isoa menestystä.
Mato Valtonen on nykyisin ammattipuhuja ja sivutoiminen muusikko. Päätoimisen muusikon uransa hän päätti 25 vuotta sitten. Suuri yleisö muistaa hänet kapinallisesta Sleepy Sleepersistä sekä Leningrad Cowboysista, joka oli Hanoi Rocksin ohella ensimmäisiä Suomesta maailmanvalloitukseen lähteneitä ja siinä onnistuneita rock-yhtyeitä.
– Puhun samoista asioista kuin suurin osa puhujista, eli yritän tsempata ihmisiä löytämään itsestään parhaat vahvuudet ja saada yrityksiä kukoistamaan, Valtonen kiteyttää.
Perjantaina hän käytti puhujan lahjojaan Lappeenrannassa, kun Suomen Yrittäjien järjestämä Vaikuttajafoorumi käynnistyi Holiday Club Saimaalla.
Valtonen on huomannut, että elämänkokemus on yksi puhujan tärkeimmistä valttikorteista.
– Jos ei ole elämänkokemusta, puhuja on kuin kitara ilman kaikupohjaa. Muistan olleeni erään kerran kuuntelemassa puhujaa, jolla ei ollut oikein mitään kokemusta mistään. Myötähäpeä oli aikamoinen. Kuulija kyllä aistii, tietääkö puhuja, mistä hän puhuu.
Wapit onnistui – melkein
Valtonen haluaa lavalla esille myös epäonnistumisensa. Yksi suurimmista oli kovin odotuksin maailmalle lähtenyt Wapit, joka haettiin konkurssiin vuonna 2001, it-kuplan puhkeamisen vanavedessä. Valtonen toimi yrityksen toimitusjohtajana.
Wapitin ideana oli tarjota matkapuhelimiin internet-pohjaisia palveluita. Ongelmana oli kuitenkin lähinnä se, ettei WAP-teknologiaa tukevia puhelimia tullut markkinoille sellaista määrää kuin toivottiin, eikä teknologian käyttäjäkokemus ollut odotetun kaltainen.
Nokia esitteli ensimmäisen WAP-selaimella varustetun puhelimen vuonna 1999. Todellinen käyttäjäkokemuksen murros koettiin vasta älypuhelinten ja mobiilisovellusten yleistyttyä ensimmäisen iPhonen myötä.
“Wapit oli todella lähellä onnistua siinä, että siitä olisi tullut maailmanluokan menestys. Olimme jo aallonharjalla.”
Mato Valtonen
Vuosituhannen vaihteessa yrityksellä oli yli 20 työntekijää ja rahoitustarjouksia sateli. Vuonna 2000 yrityksen arvoksi laskettiin 180 miljoonaa markkaa.
– Wapit oli todella lähellä onnistua siinä, että siitä olisi tullut maailmanluokan menestys. Olimme jo aallonharjalla. Sitten umts-huutokaupat muuttivat rahoitusmarkkinat ja sovitut asiat eivät enää pitäneetkään, Valtonen muistelee.
”Markkinamiehet pilasivat koko jutun. He käyttivät joka kohdassa sanaa internet surutta”, Valtonen kirjoittaa elämäkerrassaan Mato Valtonen – Hullunrohkea monitoimielämä (Docendo 2021) ja viittaa mainoslauseisiin, joissa kerrottiin “internetistä taskussa”.
”Pahasuopaisten puheiden takia harkitsimme jopa firman nimen vaihtoa”, Valtonen jatkaa kirjassa.
Tärkeä opetus avoimuudesta
Wapitin konkurssin jälkeen Valtonen päätti ottaa kommentaattorin roolin yrityksessä.
– Ajattelin, että minä olen muusikonrenttu eikä huonollakaan julkisuudella ole minulle merkitystä. Lupasin puhua Wapitista kaikille, jotka halusivat tehdä haastattelun. Siihen aikaan konkurssi oli suuri häpeä. Sellaisen tehneet alkoivat juomaan, katosivat maan alle tai tappoivat itsensä.
Valtosen medianäkyvyys kääntyi hänen edukseen parissa viikossa.
– Ylistettiin sitä, että joku uskaltaa puhua. Annoin mediassa kasvot konkurssille. Jos olisimme menneet maan alle ja olleet turpa kiinni, vieläkin julkisuudessa jauhettaisi salaliittoteorioita, hän vitsailee.
Kokemuksen opetus on ollut Valtoselle se, että avoimuus kannattaa aina.
– Avaa vaikea asia heti, kun mokaat. Älä peittele, vaan naura sille ensin itse. Jos peittelet, asiaa jauhetaan kymmeniä vuosia, hän ohjeistaa.
Yksi konkurssi harmittaa
Valtosta on jäänyt harmittamaan Hitlantis-yrityksen konkurssi 2000-luvun alussa. Yrityksen ideana oli luoda verkossa toimiva levy-yhtiö. Valtonen oli yrityksessä vähemmistöosakkaana.
– Idea oli nerokas. Jotkut professorit jopa puhuivat, että se voisi olla Suomen seuraava Nokia. Harmittavasti suomalaisten rahalliset resurssit eivät riittäneet. Olisi pitänyt iskeä isommin ja nopeammin maailmanmarkkinoille.
Maailmanhistoriaa Valtonen teki vuonna 1987 perustetun Leningrad Cowboys -kokoonpanon kanssa. Sen huippuhetki koettiin vuoden 1993 kesäkuussa, kun Cowboys esiintyi Helsingin Senaatintorilla yhdessä puna-armeijan kuoron kanssa.
– Ei taidettaisi esiintyä enää, Valtonen kommentoi Venäjän nykytilannetta.
Bändi Jore Marjarannan kanssa
Valtonen ei ole kokonaan luopunut muusikon työstä. Hänellä on oma bändi Jore Marjarannan kanssa. Marjaranta oli yksi Leningrad Cowboysien jäsenistä.
– Mato Valtonen & Jore Marjaranta bänd tekee keikkaa silloin tällöin. Meillä on viiden miehen bändi. En haikaile musiikista enää ammattia, mutta välillä on kiva käydä katsomassa ja testaamassa, vieläkö lähtee. Ja kyllähän se lähtee.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi