YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Älä tee tätä virhettä, kun lämmität takkaa pakkasella – Tulipalo voi kyteä huomaamatta: ”Pelti kiinni vasta, kun pesä on musta”
Kovat pakkaset ovat lisänneet riskiä tulisijojen huolimattoman käytön aiheuttamiin tulipaloihin. Kokenut nuohooja kertoo, mitä takan käytössä tulee huomioida.
Pirkanmaalaisen Nokipirkka Oy:n yrittäjä Jorma Kukkola tietää, mistä puhuu. Yli 30 vuotta alalla ollut Kukkola on uransa aikana opastanut lukuisia asiakkaita tulisijojen oikeasta käytöstä.
– Jos rakennus on lämmin, peltejä tulisi pitää jonkin aikaa auki ennen tulisijan lämmittämistä, jotta sisäilma lämmittää hieman hormia. Jos talossa on koneellinen ilmastointi, se kannattaa sulkea ennen takan lämmitystä, hän kertoo.
Uusissa taloissa käytetään pääsääntöisesti teräksisiä hormeja, jotka eivät reagoi pakkaseen samalla tavalla kuin tiilihormit. Tiilipiipuissa on halkeamisriski, jos tulisija lämmitetään liian nopeasti liian korkeaan lämpötilaan. Teräspiipun tulisija kantaa kevyen hormin, minkä ansiosta kokonaisuus vie vähemmän tilaa. Tämän takia teräspiippujen suosio on kasvussa.
Kukkolan mukaan teräshormikaan ei ole täysin ongelmaton.
– Jos kylmää teräsputkea lämmitetään, hormiin on usein muodostunut pintaan valkea jääkerros, joka sulaessaan höyrystyy ja saattaa lyödä savut asuntoon sisään. Myös teräshormin peltiä olisi hyvä pitää auki ennen lämmitystä.
“Jos rakennus on lämmin, peltejä tulisi pitää jonkin aikaa auki ennen tulisijan lämmittämistä, jotta sisäilma lämmittää hieman hormia.”
Jorma Kukkola, yrittäjä
Näin lämmität takan oikein
Pidempään kylmänä olleen tulisijan lämmitys kannattaa Kukkolan mukaan aloittaa pitämällä pellit täysin auki ja laittamalla tulisijaan alle puoli pesällistä puita. Puita voi lisätä hetken päästä, kun lämmin ilma on ehtinyt kiertää hormissa.
– Suosittelen, että tulisijaan laitetaan pari kertaa puoli pesällistä ja vasta sen jälkeen aloitetaan varsinainen lämmitys. Ettei sattuisi mitään.
Riskiryhmässä nuohousyrittäjän mukaan ovat vastikään omakotitalon ostaneet asukkaat, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta takan lämmittämisestä.
– Sitten luetaan netistä ohjeita, jotka eivät ole aina kohdallaan.
Tulipalo voi kyteä huomaamatta
Jos hormi murtuu tulisijan väärän käytön seurauksena, pahimmassa tapauksessa seurauksena on rakennuspalo.
Rakennuspalon alkua ei välttämättä huomaa heti.
– Jos hormi halkeaa vanhan talon välipohjasta ja liekit lyövät siellä, paloa ei huomaa heti.
Jos hormi on haljennut, se asetetaan käyttökieltoon, koska tulisijan käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteen.
Nuohouksen aikana tulisijan kunto tarkastetaan vähintäänkin päällisin puolin. Tiilipiipun rapautumien aiheuttaa usein kivien irtoamista vesikaton yläpuolelta. Kukkola suosittelee, että tällaisessa tilanteessa piipun yläosa ja puretaan ja muurataan uudelleen.
Nykyisen lainsäädännön mukaan vakituisessa käytössä olevien kiinteistöjen piiput on nuohottava kerran vuodessa, jos tulisijoja käytetään. Vapaa-ajan asunnoissa nuohousväli on kolme vuotta.
“Jos hormi halkeaa vanhan talon välipohjasta ja liekit lyövät siellä, paloa ei huomaa heti.”
Jorma Kukkola
Nokinen piippu on paloriski
Vuodesta 2009 nuohousalan yrittäjänä toiminut Kukkola on nähnyt uransa varrella lukuisia huonossa kunnossa olevia tulisijoja.
– On kaikkien etu, että takkaa käytetään oikein. Nuohoojan kannalta erityisen hankalaa on nokisen piipun puhdistaminen.
Nokea aiheuttaa muun muassa kostean puun polttaminen huonosti vetävässä takassa. Vaarana on noen syttyminen palamaan hormissa. Silloin on soitettava palokunta paikalle.
– Jos hormi on oikein likainen, sitä ei välttämättä saa millään työkalulla puhtaaksi, koska piki on kivikovaa. Kun kiintonoki eli tervamainen piki kuumenee riittävästi, se turpoaa ja voi tukkia hormin. Jos hormissa on yksikin heikko saumakohta, se halkeaa, Kukkola selvittää.
Sekapuuta takkaan
Koivua pidetään yleisesti parhaana polttopuuna, mutta pelkkää koivua tulisijassa ei kannata käyttää.
– Suosittelen käyttämään koivua ja havupuuta sekaisin. Koivun tuohi aiheuttaa paljon nokea. Omenapuuta ei saa laittaa kuin kolmanneksen pesän koosta, koska se palaa niin kuumana, että arina voi kärähtää.
Myös tulisijan savupellin käyttöä kannattaa Kukkolan mukaan opetella.
– Osa käyttäjistä lyö punaisella hiilloksella pellit kiinni. Sitä en suosittele, jos talossa on koneellinen ilmanvaihto. Talot ovat niin tiiviitä, että ilma ei pääse vaihtumaan. Suosittelen laittamaan pellin kiinni vasta, kun pesä on musta. Hiilloksen aikana pellin voi laittaa puoliväliin.
Kukkola on huomannut, että moni tulisijan käyttäjä ei vedä peltiä kokonaan auki takan käytön aikana.
– Jos pelti vedetään seinäpinnan tasalle eikä pellin raon yli, osa pellistä jää vielä sisäpuolelle. Pelti on pidempi kuin hormin läpimitta. Pelti pitäisi vetää kuutisen senttiä hormin ulkopuolelle. Silloin se on vasta kokonaan auki.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi