YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
3.12.2024 klo 11:36
Uutinen

Alennetut alv-kannat nousevat vuoden alussa – Nämä asiat ratkaisevat, käytetäänkö vanhaa vai uutta verokantaa

Verohallinto on julkaissut ohjeet ja esimerkkejä vuodenvaihteessa korotettavien alennettujen arvonlisäverokantojen soveltamisesta.

Alennetut arvonlisäkannat muuttuvat vuoden 2025 alusta. 10 prosentin arvonlisäveron soveltamisalaan nykyisin kuuluvat tavarat ja palvelut siirretään tuolloin alennetun 14 prosentin arvonlisäveron soveltamisalaan.

Muutos ei kuitenkaan koske sanoma- ja aikakauslehtiä eikä yleisradiotoimintaa eli ne pysyvät jatkossakin alennetun 10 prosentin arvonlisäveron piirissä.

Kuukautissuojat, inkontinenssisuojat ja lasten vaipat siirretään nykyisestä yleisen verokannan 25,5 prosentin piiristä alennetun 14 prosentin verokannan piiriin.

Lisäksi valmisteilla on makeisten ja suklaan verokannan korottaminen 14 prosentista 25,5 prosenttiin. Tämän muutoksen on tarkoitus tulla voimaan kesäkuun alussa 2025.

14 %:n arvonlisäverokanta 1.1.2025 alkaen

  • kirjat (painetut ja sähköiset julkaisut)
  • lääkkeet
  • liikuntapalvelut, esimerkiksi peli- ja salivuorojen tennis-, golf-, jäähalli- ja liikuntavuorojen sekä hiihtohissilippujen myynti
  • pääsy kulttuuri-, viihde- ja urheilutapahtumiin, esimerkiksi teatteriin, sirkukseen, messuille, huvipuistoon, konserttiin, museoon, eläintarhaan, elokuvateatteriin, näyttelyyn sekä tällaisten tapahtumien suoratoistoon
  • henkilökuljetukset (bussit, junat, taksit, kotimaan lentoliikenne)
  • majoituspalvelut (hotellit, motellit, matkustajakodit, maatilamajoitus, leirintäalueiden teltta-, asuntoauto- ja vaunupaikat sekä mökkien vuokraus)
  • esiintyvän taiteilijan, urheilijan tai muun julkisen esiintyjän saamat palkkiot, jos palkkion saaja on hakeutunut tästä toiminnasta arvonlisäverovelvolliseksi.

Lue alta Verohallinnon ohjeet siitä, sovelletaanko tavaroiden ja palvelujen myynnissä vanhaa vai uutta verokantaa.

Tavaramyynnissä toimitushetki ratkaisee

Tavaran myynnissä toimitushetki ratkaisee, mitä verokantaa käytetään. Tavara on toimitettu, kun se on luovutettu ostajan haltuun. Jos kuljetus tapahtuu sopimuksen mukaan myyjän vastuulla, tavara on toimitettu, kun ostaja on vastaanottanut tavaran. Jos kuljetus tapahtuu ostajan vastuulla, tavarat katsotaan toimitetuiksi kuljetuksen alkaessa.

Jos 10 prosentin verokannan piirissä oleva tavara luovutetaan ostajalle viimeistään 31.12.2024, sovellettava verokanta on 10 prosenttia, vaikka ostaja maksaisi tavaran myöhemmin vuoden 2025 puolella. Jos tavara luovutetaan 1.1.2025 tai sen jälkeen, verokanta on 14 prosenttia.

Jos tavaran myynnistä on saatu ennakkomaksu, ennakkomaksuun sovelletaan maksun kertymisajankohdan verokantaa.

Palveluissa suoritusajankohta ratkaisee

Palvelun suorittamisen ajankohta ratkaisee, mitä verokantaa käytetään. Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan verokantaa. Palvelu on suoritettu, kun se on ostajan käytettävissä.

Jos 10 prosentin verokannan piirissä oleva palvelu suoritetaan viimeistään 31.12.2024, sovellettava verokanta on 10 prosenttia, vaikka ostaja maksaisi palvelun myöhemmin vuoden 2025 puolella. Jos palvelu suoritetaan 1.1.2025 tai sen jälkeen, verokanta on 14 prosenttia.

Jos palvelun myynnistä on saatu ennakkomaksu, ennakkomaksuun sovelletaan maksun kertymisajankohdan verokantaa.

Jatkuvaluonteisen tavaran ja palvelun myynti

Jatkuvaluonteisessa tavaran ja palvelun myynnissä vastike määräytyy ajan kulumisen perusteella. Jatkuvana suorituksena myyty tavara tai palvelu katsotaan toimitetuksi tai suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä.

Kertaluonteiset myynnit, jotka maksetaan useammassa erässä, kuten osamaksukauppa, eivät ole jatkuvaluonteisia.

Esimerkki: Asiakas ostaa matkustamiseen kausilipun jatkuvana tilauksena vuodeksi, ja veloitus tapahtuu 30 vrk:n välein. Asiakas tekee tilauksen joulukuussa 2024 ja maksaa ensimmäisen veloituksen joulukuussa. Tämän jälkeen asiakasta veloitetaan kuukauden väliajoin. Ensimmäiseen erään sovelletaan 10 %:n arvonlisäveroa. Seuraavista eristä arvonlisäveron määrä on 14 %.

Milloin kyse ennakkomaksusta?

Ennakkomaksusta on kyse silloin, kun maksu on kertynyt myyjälle ennen kuin tavaran on toimitettu tai palvelu on suoritettu asiakkaalle. Ratkaisevaa on se, milloin raha on myyjän käytettävissä. Jos ennakkomaksu on kertynyt myyjälle ennen kuin lakimuutos on tullut voimaan, verokanta on nykyinen 10 prosenttia. Jos ennakkomaksu on kertynyt myyjälle lakimuutoksen voimaantulon jälkeen, verokanta on 14 prosenttia.

Esimerkki: Asiakas ostanut marraskuussa 2024 lipun tammikuussa 2025 tapahtuvalle junamatkalle. Koska asiakas on maksanut junalipun ennen sen käyttöä eli ennen varsinaista junamatkaa, kyseessä on ennakkomaksu. Ennakkomaksuun sovelletaan nykyistä 10 %:n verokantaa. Jos asiakas maksaa lipun ennen sen käyttöä, mutta vasta vuoden 2025 puolella, arvonlisävero on 14 %.

Esimerkki: Asiakas ostaa 30.12.2024 matkustamiseen paikallisliikenteen kausilipun 4 kuukauden määräajaksi. Kausilippu veloitetaan asiakkaalta 10 %:n verokannalla.

Esimerkki: Asiakas ostaa joulukuussa 2024 sarjalippuja elokuvanäytöksiin 6 kappaletta. Elokuvasarjalipussa elokuvaa ja näytöstä ei ole yksilöity. Yksittäistä sarjalippua käytetään vastikkeena yksilöidyn elokuvan pääsylipun saamiseksi vuoden 2025 puolella. Sarjalipun myyntiin sovelletaan 10 %:n verokantaa.

Esimerkki: Asiakkaalla on jatkuva jäsenyys kuntosalilla, jonka jäsenyysmaksuja voi maksaa kuukausittain tai useamman kuukauden kerrallaan. Tammikuusta 2025 lähtien jäsenyysmaksusta peritään 14 %:n arvonlisävero. Jos asiakas maksaa tammi-maaliskuun 2025 jäsenyysmaksut etukäteen vuoden 2024 joulukuussa, kyse on ennakkomaksusta ja maksujen arvonlisävero on 10 %.

Esimerkki: Asiakas ostaa lipun tapahtumaan joulukuussa 2024 suoraan tapahtumanjärjestäjältä. Tapahtuma järjestetään kesäkuussa 2025. Asiakas maksaa lipun joulukuussa 2024, joten kyseessä on ennakkomaksu. Koska ennakkomaksu on kertynyt myyjälle ennen vuodenvaihdetta, sovellettava verokanta on 10 %.

Esimerkki: Asiakas ostaa lipun tapahtumaan joulukuussa 2024 lipunmyyntiyrityksen kautta. Tapahtuma järjestetään kesäkuussa 2025. Asiakas maksaa lipun joulukuussa 2024 lipunmyyntiyritykselle, joten kyseessä on ennakkomaksu. Lipunmyyntiyritys myy lipun asiakkaalle omissa nimissään tapahtumanjärjestäjän lukuun (ns. komissiokauppa). Koska ennakkomaksu on kertynyt lipunmyyntiyritykselle ennen vuodenvaihdetta, lipunmyyntiyrityksen myyntiin sovellettava verokanta on 10 %.
Toinen asiakas tilaa lipun joulukuussa 2024. Lippu ja lippulasku tulevat asiakkaalle postitse kotiin tammikuussa 2025. Asiakas maksaa laskun tammikuun lopulla. Kyseessä on tässäkin tilanteessa ennakkomaksu, koska tapahtuma, johon lippu oikeuttaa on vasta kesäkuussa. Koska ennakkomaksu on kertynyt lipunmyyntiyritykselle vuodenvaihteen jälkeen, lipunmyyntiyrityksen myyntiin sovellettava verokanta on 14 %.

Esimerkki: Asiakas ostaa lipun konserttiin lipunmyyntiyrityksen kautta joulukuussa 2024. Konsertti järjestetään kesäkuussa 2025. Lipunmyyntiyritys myy lipun asiakkaalle tapahtumanjärjestäjän nimissä ja lukuun. Lipunmyyntiyritys toimii siis välittäjänä ja myy tapahtumanjärjestäjille välityspalvelua, johon sovelletaan yleistä verokantaa. Tapahtumanjärjestäjä vastaa konsertin järjestämisestä.
Lipunmyyntiyritys tilittää lipputulot tapahtumanjärjestäjälle omalla palkkiollaan vähennettynä. Koska lipunmyynti tapahtuu tapahtumanjärjestäjän nimissä ja lukuun, tapahtumanjärjestäjän katsotaan myyvän pääsyliput suoraan asiakkaille.
Kun asiakas maksaa lipun ennakkomaksuna joulukuussa 2024, eikä siihen sovelleta erityisiä järjestelyjä (kuten sulkutiliä tms.), voidaan yleensä katsoa, että välittäjä vastaanottaa maksun tapahtumanjärjestäjän puolesta. Tällöin tapahtumanjärjestäjän myyntiin sovellettava verokanta määräytyy sen ajankohdan perusteella, jolloin ennakkomaksu kertyi välittäjälle. Näissä tilanteissa tapahtumanjärjestäjä ilmoittaa ja maksaa myynnin veron ennakkomaksun vastaanottokuukaudelta. Jos ennakkomaksu kertyy välittäjälle ennen vuodenvaihdetta, myyntiin sovellettava verokanta on 10 %.
Toinen asiakas tilaa konserttilipun joulukuussa 2024 samalta lipunmyyntiyritykseltä. Lippu ja lasku tulevat asiakkaalle postitse kotiin tammikuussa 2025. Asiakas maksaa laskun tammikuun lopulla. Kyseessä on tässäkin tilanteessa ennakkomaksu, koska tapahtuma, johon liput oikeuttavat on vasta kesäkuussa. Lippujen myyntiin sovelletaan 14 %:n verokantaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus
Avaa pop-up -ikkuna