YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.4.2020 klo 12:02
Uutinen

Alihankkija pärjää sopeutumiskyvyllä, tekee jopa kuntosalilaitteita – ”Teollisuuden asiakkaat tekevät puskureita varastoon varmuuden vuoksi”

Kolmannessa polvessa toimiva alihankintayritys Liperissä porskuttaa eteenpäin vallitsevasta viruskriisistä huolimatta. Tilauskirjat ovat kahdeksi kuukaudeksi melko täynnä. Toisaalla helsinkiläisyrittäjä kertoo asiakkaiden lisääntyneen onlinetreenitunneilla.

Teollisuudessa ylipäätään koronarajoitukset eivät ole iskeneet yhtä kovaa talouteen kuin palvelualoilla.

– Me joustamme, emmekä tee vain samaa. Pystymme muuttamaan tuotannon tarvittaessa aika nopeasti, kertoo 66-vuotias Timo Ikonen Takomo Ikonen Oy:stä.

Perheyrityksessä on nyt kaksi työntekijää Timo Ikosen ja poika Tuomas Ikosen lisäksi. Sukupolvenvaihdos on meneillään. Alihankkijan rooli on sellainen, ettei pysty paljon varastoon tekemään.

Pohjoiskarjalaisessa yrityksessä tilaukset ovat hiukan lisääntyneet. Vanhempi yrittäjä tuumii sen johtuvan siitä, että asiakkaat tekevät pientä puskuria varastoihinsa.

– Teemme esimerkiksi Keslalle ja Kaptakselle pintakäsittelyitä. Jotkut asiakkaat ovat sanoneet, että eivät saa tällä hetkellä komponentteja tai moottoreita maailmalta.

– Puskureita tehdään varastoon varmuuden vuoksi, eihän sitä tiedä, jos sairastuisi itse kukin, silloin voi mennä koko tehdas kiinni.

Tuotekehitysideoita riittää – Kuntosalilaitteita tehty satoihin saleihin

Vuonna 1980 Takomo Ikosen yrittäjäksi isänsä jalanjäljissä lähtenyt Tuomas Ikonen kertoo sijainnin olevan suhteellinen käsite. Ikosten mielestä heidän sijaintinsa Liperissa, Joensuun tuntumassa, on loistava: ”me olemme ihan tien varressa, hyvällä paikalla”.

– Valttimme on nopea reagointi, pystymme tekemään lyhyellä toimitusajalla.

Metallialan alihankkija on turvannut tulevaisuutensa tekemällä tilaustöitä monelle toimialalle, jopa Ikoset-tuotenimellä kuntosalilaitteita. Kalusteteollisuudelle takomo tekee naulakoita, hyllyrunkoja, ja pöytärunkoja. Näitä on muun muassa Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

– Satoja kuntosaleja olemme tehneet elämämme varrella. Meillä on paljon ideoita kuntosalilaitteisiin, mutta emme ole kerenneet toteuttamaan niitä. Meidän pitäisi keritä uusimaan mallisto, vaikka ovat toimivia laitteita. Tuotannossa on ollut yli 30 mallia penkkejä ja painopaikallisia laitteita.

Sopeutumiskyky vei yli 90-luvun laman

1990-luvun lamassakin alihankkija selvisi ilman vaurioita sopeutumiskyvyllä.

– Silloinkin tosissaan työt lisääntyivät. Määrätyissä hommissa loppui työt ja toisissa tuli lisää. Toimimme verkostossa, yksi jos toinen tässä kehittää, ja sieltä voi tulla töitä muillekin.

Vielä viime vuonna yritys työllisti 4-5 ulkopuolista työntekijää. Osa muutti paikkakunnalta pois, ja nyt on kaksi työntekijää.

– En ole ikinä yhtään ihmistä irtisanonut. Nyt olisi töiden puolesta töitä yhdelle enemmän, mutta ei sitä tiedä, kauanko tilauksia tulee. Tämä voi hiljentyä kesällä ihan täysin.

Ikoset miettivät ELY-rahoituksen hakemista, kun tämän hetken tilausnäkymä on vain kesäkuun loppuun, ja Tuomas Ikosta mietityttää myös koronaepidemia, ja mahdollinen sairastuminen. Sitten pitäisi pysäyttää toiminta sairauden ajaksi.

– Kunnat voisivat aikaistaa hankintojaan, niin raha rupeaisi pyörimään eri tavalla, se auttaisi yrityksiä.

Toisaalla Helsingissä: Onlinetreenille ja lisäravinteille on kysyntää

Balettitanssijoiden, Teemu Tainion ja Antti Keinäsen, Temantti toiminimen tarjonnalle on riittänyt kysyntää. Moni haluaa käyttää lisäravinteita ja pitää huolta hyvinvoinnistaan näinä aikoina.

Helsingissä asuva yrittäjäpariskunta tekee lisäravinteiden verkostomarkkinointia ja tarjoaa muun muassa onlinetreenejä.

– Meillä on hyvä tilanne siinä mielessä, että ihmiset kaipaavat selvästi yhteisöllisyyttä, liikuntaa ja toki meillä on hyviä tuotteita tarjolla. Mitään suurta piikkiä ei ole, mutta vähän kasvua aiemmasta, kertoo Tainio.

Temantilla on online-treenejä viikoittain asiakkailleen ja hiljattain he aloittivat yhden maksuttoman viikko-onlinetunnin.

– Olimme ottaneet etäkokouspalvelun haltuun koulutusten avulla jo aiemmin. Kun koronarysähdys tapahtui, olimme jo onlinessa ja osasimme käyttää tekniikkaa.

Onlinetreenien osallistujamäärät ovat kasvaneet.

– Kun puhumme lisäravinteista ja hyvinvoinnista, on hyvä muistaa, että tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio ja aktiiviset elämäntavat vaikuttavat hyvinvointiin. Pelkästään lisäravinteiden käyttö ei auta voimaan hyvin.

Tainio ja Keinänen aloittivat yritystoiminnan kymmenen vuotta sitten.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi