YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.6.2018 klo 07:30
Uutinen

Alihankkijasta maailmalle – 44-vuotiaan konepajan perustajan tähtihetkiä oli ensimmäisen insinöörin palkkaaminen

70-vuotias yrittäjä Teuvo Joensuu on kokenut monta nousua ja laskua. Hän on myös kiertänyt asiakkaissa ympäri maapalloa. Hän on yhä päivittäisessä työssä mukana.

Tevo Oy on raskaskonepaja-alan kansainvälinen monialaosaaja, jonka liiketoiminnot ovat laajentuneet teräs- ja paperiteollisuudesta offshore- ja laivanrakennusteollisuuteen. Konsernin toimipisteitä on Raahessa, Tampereella, Turengissa ja Valkeakoskella.

Yrittäjä Teuvo Joensuu perusti Raahen Levypajan vuonna 1974. Nykyinen Tevo on menestynyt keskikaartin yritys ja 210 työntekijän konserni.

Shanghaissa allekirjoitettiin sopimus erikoislujasta sukelluspallosta

Toimitusjohtaja Joensuu kävi viime vuonna Kiinassa, Shanghaissa, allekirjoittamassa sopimuksen erikoislujasta teräksestä valmistettavasta sukelluspallosta. Tevo oli mukana pääministeri Juha Sipilän vienninedistämismatkalla. Pallon osat toimitetaan keväällä 2019.

Yritys laajeni huomattavasti, kun Tevo osti Finnscrewn konkurssipesältä Turengin potkuri- ja valimotehtaan vuonna 2005. Vuonna 2015 Joensuu teki vieläkin isomman yrityskaupan.

– Metsolta ostettu Lokomo-valimo on suurin yrityskauppamme. Kyllähän se oli kymmenen miljoonan luokkaa.

Turengin potkurituotanto meni aiemmin etupäässä Rolls Roycelle.

– Tuotanto kasvoi nopeasti ja pitkään, ennen kuin se pari vuotta sitten melkein tyrehtyi, kun öljyn maailmanmarkkinahinta laski. Silloin potkurimme menivät öljynporauslaivoihin ja -lauttoihin, Joensuu kertoo.

Turengin pronssipotkureiden huonoa menekkiä on paikannut Tampereella valmistettavien teräspotkureiden kohtuullinen kysyntä. Yrityksen liikevaihto on heilunut rajusti talouden suhdanteissa ja on nyt kolmasosa parhaista vuosista. Pidennetyn viime tilikauden liikevaihto oli 35 miljoonaa. Viennin osuus on noin 40 prosenttia, mistä osa on epäsuoraa vientiä.

– Olemme toimittaneet toista tuhatta potkuria maailmanlaajuisesti. Tevo on kehittänyt yhteistyössä mm. VTT:n kanssa arktisen potkurin, Teuvo Joensuu kertoo.

Tevo osti tammikuussa paikallisen kunnossapitoyrityksen PK-tekniikan.

Varovaiset näkymät, monialayrityksellä on monta tukijalkaa

Teuvo Joensuun yrittäjän uralle on mahtunut useita merkkipaaluja. Hän kuitenkin nostaa yhdeksi harppaukseksi ensimmäisen insinöörin palkkaamisen, mikä näkyi sen aikaisessa liikevaihdossa heti.

– Omia tuotteita on oppinut arvostamaan, kun tietää, kuinka kovan työn takana on saada maailmalle kelpaava tuote. Varsinkin kun olemme lähteneet liikkeelle alihankkijasta.

Suomen taloudessa menee pitkän laskusuhdanteen jälkeen hyvin. Keskiraskaan teollisuuden edustaja kuitenkin toppuuttelee yleiskuvaa, jota nyt toistellaan mediassa.

– Ei voi ihan yhtyä julkisuuden tietoihin, kuinka lujaa menee. Meillä on ollut, ja on, lomautuksia.

Monialayrityksessä on sukupolvenvaihdos edessä, poika Jukka Joensuusta tulee toimitusjohtaja, mutta ajankohtaa ei olla vielä päätetty.

CERN:n palkitsema

Tevo Oy toimitti ruostumattomasta teräksestä komponentteja CERN:n (The European Organization for Nuclear Research) LHC-partikkelikiihdytinhankkeeseen. Yritys valmisti komponentteja LHC:n kiertokehän putkirakenteeseen. Kiertokehän pituus on 27 kilometriä.

Hiljaiset keskikaartin menestyjät

Etla tutki kolmisen vuotta sitten Suomen ns. Mittelstand-yrityksiä, eli 250–499 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Tällaisia yrityksiä oli 51 itsenäistä teollisuusyritystä. Kaksi kolmasosaa näistä yrityksistä on perheomisteisia, ja enemmistö melko vanhoja.

Etlan tutkijat laskivat Mittelstandin yhteenlasketun liikevaihdon olevan lähes kolme miljardia euroa ja niiden työllisyys on yli 17 000 henkilöä. Vertailun vuoksi Nokian tuottama arvonlisä BKT:hen oli 2,2 miljardia vuonna 2015.

Se tiedetään, että Suomen keskisuuret yritykset ovat isosti mukana suuryritysten arvoketjuissa, alihankkijoina ja välituotteissa.

Etlatieto Oy:n varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö kertoo heidän rajanneen marraskuussa 2015 julkaistussa tutkimuksessa pois tytäryritykset, sillä niillä on emoyhtiön resurssit tukenaan.

– Yksi johtopäätös oli, että keskisuuret yritykset ovat tietyllä tavalla osoittaneet pärjäävänsä markkinoilla. Ne eivät ole ihan aloittelevaa porukkaa. On todennäköistä, että joistakin niistä tulee joku päivä potentiaalisesti suuria.

Keskisuuri yritys on määritelmän mukaan riippumaton 50-249 henkilöä työllistävä ja vuosiliikevaihto enintään 50 miljoonaa.

Kuvassa Teuvo Joensuu (oik.), Teknologiateollisuus ry:n Juhani Orkas ja professori emeritus Tuomo Tiainen vierailulla teräsvalimolla. Taustalla CPP-potkurin lapoja

Teksti: Riikka Koskenranta ja Kuva: Jani Vaalima/Tevo LOKOMO