YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Alkaako vanha loisteputki himmetä? Led-valot hupenevat varastoista – Valaistusremontti voi tuoda mukanaan yllätyksen
Led-valojen kysyntä on noussut paikoin niin suureksi, että loisteputket ovat loppumassa varastoista. Yrityksen kannattaa pitää nyt kiirettä.
Loisteputkien valmistuksen loppumisen jälkeen osa tuotteista poistui markkinoilta jo vuoden 2023 keväällä, mutta osa yrityksistä on vasta viime aikoina ryhtynyt uusimaan valaistusta.
Loisteputkien valmistuksessa on siirrytty led-teknologiaan, jonka etuna pidetään pidempää käyttöikää, tärinänkestoa, välitöntä syttymistä ja pienempää energiankulutusta.
Osassa erikoisvalaisimista käytetään vielä joidenkin vuosien ajan loisteputkilamppuja. Nyt markkinoilta ovat poistumassa loisteputkilamput (tyypit T5, T8 ja T9), pienoisloisteputkilamput sekä halogeenilamput (G4, G9).
Hyvinkääläisen El-Well Oy:n yrittäjä Simo Juhola on huomannut, että vanhojen loisteputkien saatavuus on heikentynyt merkittävästi tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä esimerkiksi T8-putkia on tukkurien varastoissa varsin vähän. Toisaalta myös joidenkin led-loisteputkien saatavuus on heikentynyt, kun yritykset ovat heränneet valaistusremontteihin.
Led-valojen saatavuuteen voi vaikuttaa se, että isot yritykset tilaavat tuotteita merkittäviä määriä.
– Yksi iso yritys saattaa tehdä tuhannen led-loisteputken tilauksen, jolloin varastot ovat helposti miinuksella. Se voi pidentää toimitusaikoja.
Juholan mukaan moni yritys hamstrasi vanhoja loisteputkia pian sen jälkeen, kun niiden saatavuuden ilmoitettiin heikentyvän.
– Sitä oli vaikea ymmärtää. Fiksumpaa olisi ollut siirtyä saman tien ledeihin.
Osalla asiakkaista on Juholan mukaan edelleen vanhoja halogeenivaloja, joita voi olla vaikea löytää. Halogeenien kohdalla voi tulla eteen myös toinen yllätys.
– Aikanaan halogeeneja pidettiin hyvänä ja energiatehokkaana vaihtoehtona. Nyt ne ovat kalliita ja vaikeasti saatavia. Kun halogeenivalaistusta lähdetään vaihtamaan ledeihin, monesti koko valaistus menee uusiksi, koska osaan halogeeneista ei ole saatavissa ledejä..
”Voi puolittaa energiankulutuksen”
Led-loisteputkivalon käyttöikä voi olla 60 000 tuntia, kun keskimääräisen vanhan teknologian loisteputki saattoi sammua jo alle 10 000 käyttötunnin jälkeen. Suurin etu led-valoista saadaan kohteissa, joissa koko valaistus on muutettu led-loisteputkivalaisimilla. Säästö energiankulutuksessa voi nousta 70 prosenttiin.
Led-loisteputken hinta on vielä jonkin verran ”perinteistä” teknologiaa kalliimpi. Hintaero on Juhola mukaan muutamia euroja per loisteputki. Hintaero on kuitenkin mahdollista kuroa verrattain nopeasti kiinni energiakuluissa.
– Isot valmistajat tarjoavat 3 700 lumenin ja 23 watin led-putkia, joiden käyttöikä on 60 000 tuntia. Se tarkoittaa 2 500 päivää, jos valot palavat jatkuvasti. Vanhan T8-loistelampun käyttöikä jää runsaaseen 400 päivään.
Led-lampun ja perinteisen loisteputken ero energiankulutuksessa on noin 40 wattia, jos vertaiukohteena käytetään 18 watin led-putkea ja 58 watin T8-loisteputkea. Tällöin vuotuinen säästö yhtä lamppua kohden olisi noin 350 kilowattituntia.
– Siirtyminen led-valoihin voi nopeasti vähintään puolittaa valaistuksen energiankulutuksen. Jos valot ovat esimerkiksi tuotantotiloissa päällä ympäri vuorokauden, säästö on parinkymmenen loisteputken osalta kahden euron luokkaa päivässä.
“Samanlaista putkea voi olla tarjolla useita eri malleja, jolloin on oleellista selvittää, millainen malli sopii kyseiseen tarkoitukseen.”
Simo Juhola, yrittäjä
Selvitä valotyyppi
Led-valo voi parantaa merkittävästi tilan valoisuutta. Juholan mukaan lisääntynellä valolla voi olla hyötyjä myös siisteyden kannalta.
– Usein vanhojen loisteputkien värilämpötila on kellertävä. Led-valot tuovat kirkkaan valkoisen värin, jolloin likakin erottuu paremmin.
Juhola neuvoo yrityksiä selvittämään mahdollisimman pian, millaisia valoja yrityksen tiloissa käytetään. Kartoittamiseen saatetaan tarvita sähköalan ammattilaista, joka arvioi, voiko nykyisiin kantoihin asentaa led-putkia.
– Samanlaista putkea voi olla tarjolla useita eri malleja, jolloin on oleellista selvittää, millainen malli sopii kyseiseen tarkoitukseen.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi