2.11.2022 klo 06:00
Uutinen

Alle 4 000 yritystä siirtyy vuosittain uusiin käsiin – ”Suomella ei ole varaa menettää yhtäkään elinkelpoista”

Yritysten omistajanvaihdokset ovat vähentyneet koronavuosina. Yrittäjien asiantuntijan mukaan ”Suomella ei ole varaa menettää yhtäkään elinkelpoista yritystä”.

Parhaillaan vietetään omistajanvaihdosviikkoa. Tilastokeskus onkin tuottanut ensimmäistä kertaa numerotietoa siitä, kuinka moni yritys saadaan vuosittain siirtymään uuden omistajan käsiin joko yrittäjäperheen sisäisellä sukupolvenvaihdoksella tai yrityskaupalla.

Koronavuosien myötä omistajanvaihdosten lukumäärä on laskenut alle 4 000 kappaleen vuositasolle. Tilastokeskus tuotti kansallisen Omistajanvaihdosfoorumin toimeksiannosta tilaston, joka tarjoaa ensimmäistä kertaa tietoa omistajanvaihdosten lukumääristä. Aineistona on käytetty verohallinnon tietoja.

“Kriisivuodet vaikeuttaneet”

Omistajanvaihdosfoorumilla tutkitaan uutta tilastotietoa tarkkaan, kertoo projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä.

Luvut kertovat, että kriisivuodet ovat vaikeuttaneet omistajanvaihdosten etenemistä. Nyt on tärkeää saada kehityksen suunta uudestaan nousuun, Haavisto sanoo.

Suomen Yrittäjien projektipäällikkö Mika Haavisto. Kuva: Johanna Erjonsalo

Suomella ei ole varaa menettää yhtäkään elinkelpoista yritystä ja siksi on entisestään lisättävä yhteisiä ponnistuksia omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi. Työmaata riittää – Suomessa on arvioiden mukaan lähes 50 000 yritystä omistajanvaihdoksen edessä lähimmän kymmenen vuoden sisällä, Haavisto jatkaa.

“Pk-sektorin kohtalonkysymys”

Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja Jari Huovinen Elinkeinoelämän keskusliitosta on ajanut pitkään omistajanvaihdostilaston saamista Suomeen.

Omistajanvaihdosten eteneminen on Suomen pk-sektorin kohtalonkysymyksiä. Siksi elinkeinoelämän kehittäjät, poliittiset päättäjät ja elinkeinopolitiikan valmistelijat tarvitsevat dataa siitä, missä tahdissa omistajanvaihdoksia saadaan toteutettua. On arvokasta, että Tilastokeskus vastasi tähän tarpeeseen. Yhtä tärkeää on, että omistajanvaihdostilasto jäisi sen pysyvään tarjontaan ja että omistajuuden tilastointiin panostettaisiin muutoinkin. Ilmiö on olennainen ja tiedon tarve suuri.

Laskusuunta jatkuu

Omistajanvaihdoksia tehtiin vuonna 2018 yhteensä 4 188 ja seuraavana vuonna 4 248 kappaletta. Määrä kääntyi laskuun ensimmäisenä koronavuonna 2020, jolloin tehtiin 3 750 omistajanvaihdosta. Ennakkotietojen perusteella sama suunta näyttäisi jatkuneen myös vuonna 2021.

Yrittäjäsuvun sisällä tapahtuvien sukupolvenvaihdosten lukumäärä oli korkein vuonna 2018, yhteensä 770 kappaletta. Vuonna 2019 sukupolvenvaihdoksia tehtiin 684 ja vuonna 2020 yhteensä 536 kappaletta. Sukupolvenvaihdosten osalta vuoden 2020 määrä voi vielä täsmentyä kaikkien veropäätösten valmistuttua.

Selvästi suurempi osa omistajanvaihdoksista tehtiin myymällä yrityksen osakkeet perheen ulkopuolelle. Tällaisia yrityskauppoja tehtiin vuonna 2018 yhteensä 3 418. Vuonna 2019 määrä oli 3 564 ja vuonna 2020 kauppoja toteutui 3 214 kappaletta. Vuonna 2021 yrityskauppojen lukumäärä olisi jäämässä ennakkotietojen mukaan noin 3 000:n tasolle.

Näissä luvuissa hyödynnetty yrityskauppatilasto koskee vain osakekauppoja eli liiketoimintakaupat eivät sisälly näihin lukuihin.

Maakunnittain omistajanvaihdoksia on tehty viime vuosina eniten Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Sukupolvenvaihdoksissa kolme aktiivisinta toimialaa ovat olleet tukku- ja vähittäiskauppa, teollisuus ja rakentaminen. Yrityskauppoja tehtiin eniten ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla, tukku- ja vähittäiskaupassa sekä rakentamisessa.

Uudella tiimillä uuteen alkuun – Hio-Mexin henkilöstö osti työpaikkansa porukalla – Yrittajat.fi

Pihlajamaa vuoden asiantuntija

Vuoden 2022 omistajanvaihdosasiantuntijaksi valittiin keskiviikkona Paula Pihlajamaa.

Nimitys julkistettiin Naantalissa järjestetyssä Omistajanvaihdoskonferenssissa. Valinnan teki Omistajanvaihdosfoorumi konferenssiin osallistuneiden ehdotusten pohjalta.

– Paula Pihlajamaa on toiminut useita vuosia esimerkillisellä tavalla omistajanvaihdosten edistäjänä Pohjois-Pohjanmaalla ja osin myös Keski-Pohjanmaalla. Hän on osallistunut ja osallistuu myös valtakunnallisiin kehittämishankkeisiin ja yhteistyöhön. Paulan työn tuloksena pienten yritysten omistajanvaihdosten edistämiseen on saatu mukaan laaja joukko keskeisten sidosryhmien edustajia ja yhteistyö julkisten ja yksityisten toimijoiden välillä Pohjois-Pohjanmaalla on esimerkillistä, totesi kunniakirjan luovuttanut Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä.

Vuoden omistajanvaihdosasiantuntijan kunniakirja jaettiin nyt kahdennentoista kerran. Kunniakirjan myöntämisellä halutaan kiinnittää huomiota omistajanvaihdoksiin ja niiden mahdollistajiin.

Toimitus
Toimitus