YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Aloittelevan yrittäjän rahoituspolku – mistä kannattaa aloittaa?
YRITTÄJÄN ENSIMMÄINEN VUOSI: OSA 5 | Olet varmasti kuullut puhetta rahoituksesta ja siitä, että sitä pitäisi hakea tai saada. Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien hallitus kokosi yhteen yleisimmät rahoitusinstrumentit, joita voit hyödyntää perustettavan yrityksesi alkuvaiheessa ja myös sen jälkeenkin. Jos olet siis pohtinut, mistä voisit saada kultakolikoita tilillesi, jatka lukemista!
Starttiraha
Starttiraha on tarkoitettu aloittavalle täysipäiväiselle yrittäjälle. Summallisesti tällä ei rikastu, mutta se auttaa yrittäjää “alkuräjähdyksen” jälkeisessä sekasorrossa laskeutumaan yrittäjyyteen himpun verran helpommin. Hakemus lähetetään TE-palveluiden asiointiportaaliin ennen yrityksen perustamista. Valmistaudu hakemuksen kirjoittamiseen kunnolla esimerkiksi kontaktoimalla yritysmentoria, joka auttaa sinua hiomaan liiketoimintasuunnitelmaasi. Starttirahan suuruus on 33,78 euroa /päivä.
Finnvera
Finnvera on valtion omistama erikoisrahoituslaitos, joka tarjoaa erilaisia ratkaisuja yrityksen alkuvaiheessa sen skaalaamiseen muun muassa lainan, takausten ja sijoitusten muodossa. Aloittavalle yrittäjälle osuvin rahoitusmuoto on alkutakaus, jossa Finnvera toimii takaajana yritykselle hankittavaan lainarahoitukseen, jonka myöntää yrityksen oma asiointipankki. Tyypillisesti alkutakauksen summa on noin 10 000–100 000 euron välillä ja sitä voi käyttää nykyisessä poikkeustilanteessa (elämme vielä artikkelin kirjoittamisvaiheessa kevättä 2021) käyttöpääoman turvaamiseen sekä investointeihin. Finnvera tarjoaa lainaratkaisuja myös esimerkiksi yritysostoihin ja kansainvälistymiseen.
Luottokortti
Luottokortti on “kassaboosterina” erinomainen keino lisätä yrityksen hetkellistä maksuvalmiutta, ja se kannattaakin hankkia yritykseen jo aikaisessa vaiheessa erilaisten kulujen hoitamista varten. Lisäksi luottokortilta tapahtuneet maksut ovat epäselvyyksien yhteydessä helpompia selvittää. Useat luottokorttiyhtiöt tarjoavat kohtuulliseen hintaan yhden kuukauden maksuajan ja kortin hakeminen onnistuu nopeasti yrityspankkien verkkopalveluista. Muista kuitenkin, ettei luotolle kannata kerryttää liikaa tavaraa liian pitkäksi aikaa!
Business Finland- ja ELY rahoitukset
Onko sinulla mielessäsi kansainväliseen tai kansalliseen menestykseen tähtääviä kehitysprojekteja? Business Finland sekä ELY tarjoavat monenlaisia ratkaisuja messuavustuksista konsulttipalveluiden ostoon. Instrumentteja on niin monia, että niiden erittelyssä menisi ikuisuus, mutta lyhyesti sanottakoon näin: rahoitusta on saatavilla pienistä muutaman tuhannen euron projekteista suuriin useiden miljoonien hankkeisiin. Osa rahoituksista ovat täysin yritysavustuksen piirissä (vaatien omarahoitusosuuden) ja osassa on mukana lainatyyppisiä elementtejä. Business Finlandin ja ELY:n rahoituksiin suosittelemme tutustumaan molempien organisaatioiden kotisivujen kautta ja ottamalla yhteyttä asiakaspalvelijaan.
Sijoittajat ja bisnesenkelit
Viimeinen, mutta ei suinkaan vähäisin voimavara aloittavan yrittäjän rahoitusmaailmassa on sijoittajaraha. Tyypillisesti juuri aloittava yrittäjä tukeutuu lähtökohtaisesti omiin säästöihinsä ja “friends and family” -kierrokseen, jossa lähipiiri sijoittaa tai lainaa rahaa yrittäjäpolun alkutaipaleeseen. Esimerkiksi startup -maailmassa tämä on tyypillisin tapa, jolla projektiin saadaan eloa. Myöhemmin, kun tuote, tiimi ja firma ovat alkaneet muotoutumaan, on mahdollista hakea niinsanottua seed-kierrosta, jossa ensimmäiset pääomasijoittajat hyppäävät mukaan kelkkaan. Seed-kierroksista tunnettu suomalainen toimija on Fiban (Finnish Business Angel Network), joka koostuu noin 1000 sijoittajan verkostosta. Myös yksityisiä enkeleitä löytyy – ehkä jopa omasta tuttavapiiristä. Seed-sijoittajaa hakiessa on suositeltavaa löytää sijoittaja, joka pystyy rahan lisäksi tuomaan tietotaitoa tiimiin ja näin parantaa yrityksen kasvun edellytyksiä.
Jos et ole ennen hakenut rahoitusta, voi lomakkeiden täyttäminen ja niiden oikeiden auttajien löytäminen tuntua alkuun työläältä. Apua juuri sinulle ja yrityksellesi sopivan rahoitusmallin löytämiseen on kuitenkin tarjolla paljon sekä netissä, että esimerkiksi yrittäjäverkostoissa, joten yksin ei tarvitse tai kannata jäädä. Jokainen yrittäjä joutuu ainakin jossain vaiheessa painimaan raha-asioiden kanssa, joten eri mahdollisuuksien tiedostaminen jo ihan alkumetreillä voi olla arvokasta tietoa myös pidemmälle tähtäimelle.
Kun hoidat raha-asiat fiksusti jo kättelyssä, on itse yritystoiminnan kehittäminen ainakin vähän helpompaa ja maistuvampaa!
Kirjoittajana toimi HYNY:n hallituksen jäsen Atte Pohjanmaa, Vertics Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.
YRITTÄJÄN ENSIMMÄINEN VUOSI on artikkelisarja, joka on suunniteltu erityisesti nuorille yrittäjille ja sellaiseksi haluaville. Tarkoituksena on jakaa konkreettista tietoa yrityksen perustamisesta, asiakkaiden hankkimisesta ja verotuksesta sekä pohtia miten pitkäjänteinen ja kestävä yritystoiminta rakennetaan. Artikkelisarjaa toimittaa Helsingin nuorten yrittäjien eli HYNY:n hallitus.
Tutustu HYNY:n toimintaan somessa:
Kuvat: AdobeStock ja Jaana Tihtonen