YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.8.2020 klo 17:04
Uutinen

Alv-alaraja nousee 15 000 euroon – Mitä muita yrittäjiä koskevia asioita vuoden 2021 budjetissa on?

Arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa korotetaan 10 000 eurosta 15 000 euroon vuoden 2021 alusta lukien. ”Tämä on tärkeä asia yksinyrittäjien ja pienten yritysten näkökulmasta”, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Tämä on askel oikeaan suuntaan ja kannatamme sitä. On myös tärkeää, että samalla säilytetään liukuva alarajahuojennus, toteaa Pentikäinen.

Suomen Yrittäjät esitti viime vuonna arvonlisäverovelvollisen toiminnan alarajaa nostettavaksi 10 000 eurosta 20 000 euroon ja liukuen poistuvan alarajahuojennuksen ylärajaa 30 000 eurosta 50 000 euroon.

Alv-alarajan vaikutus vuositasolla on arviolta 20 miljoonaa euroa.

Suomen Yrittäjät kysyi alv-velvollisuuden alarajan nostamisesta yli tuhannelta yrittäjältä (Yrittäjägallup tammikuu 2019). Alarajan 20 000 euroon halusi nostaa 25 prosenttia vastanneista ja 30 000 euron alarajaa kannatti 19 prosenttia.

Vielä korkeampaa, vähintään 40 000 euron alv-alarajaa kannatti 22 prosenttia Yrittäjägallupin vastaajista. 19 prosenttia oli sitä mieltä, että arvonlisäverovelvollisuuden nykyinen 10 000 euron alaraja on sopiva.

Sähkövero alenee

Yrittäjien kannalta merkittävä asia budjettiesityksessä alv-alarajan noston lisäksi on myös se, että teollisuuden sähköveroa alennetaan EU:n minimitasolle.

– Sähköveron alentaminen on tärkeä asia. Samalla luovutaan sähköveron palautusjärjestelmästä, joka on hyödyttänyt vain harvoja, sähköä paljon käyttäviä yrityksiä, toteaa Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

Muutoksen vaikutus on arviolta 245 miljoonaa euroa vuositasolla yrittäjien hyödyksi.

Muitakin yrittäjyyteen vaikuttavia asioita ensi vuoden budjettiesityksessä on. Negatiivista monien yrittäjien kannalta on se, että polttoaineet kallistuvat yritystukien karsimiseen liittyen, esimerkiksi parafiinisen dieselin verotuki poistuu. Tämän vaikutus on ensi vuonna budjettiesityksen mukaan 21 miljoonaa euroa. Työkone- ja lämmityspolttoaineiden veronkorotuksen vaikutus on 104 miljoonaa euroa.

Budjetin yrittäjille plusmerkkisiä asioita ovat tuplapoistojen jatkuminen. Irtaimen käyttöomaisuuden kaksinkertaiset poistot ovat voimassa määräaikaisesti vuosina 2020—2023. Poistojen vaikutus alentaa verotuottoa ensi vuonna arviolta 24 milj. euroa.

Listaamattomien osakeyhtiöiden henkilöstöantien verohuojennuksen arvo on noin neljä miljoonaa euroa.

Julkista taloutta rationalisoitava

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) julkisti ehdotuksen valtion ensi vuoden talousarvioksi keskiviikkona. Budjettiehdotuksen kokonaissumma on 61,6 miljardia euroa ja se on 7 miljardia euroa alijäämäinen.

– Julkisen talouden tilanne on huolestuttava, nyt pelataan jonkinlaista hasardia, kun kerrytetään alijäämää, toteaa pääekonomisti Kuismanen.

– Kuluvan vuoden alijäämä on arviolta 19 miljardia ja ensi vuonna budjettiesityksen mukaan 7 miljardia. Siinä riittää kurottavaa. Koronakriisin jälkeen pitää lähteä määrätietoisesti julkisen sektorin rationalisoinnin tielle, Mika Kuismanen painottaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi