Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.8.2024 klo 13:00
Uutinen

ALV-muutoksesta iso lasku yrittäjille

Kymen Yrittäjien ALV-kysely toteutettiin 14.-21.8.2024 välisenä aikana ja vastauksia saatiin viikossa 70. Kyselyllä kartoitettiin yrittäjien tuntemuksia 1.9. voimaan astuvan yleisen arvonlisäverokannan korotuksen vaikutuksesta.

Kyselyyn vastanneista 56 % edusti yksinyrittäjiä ja 30 % henkilöstömäärältään 2–5 henkilön yrityksiä ja loput 14 % suurempia yrityksiä.

Kaikista vastaajista 34 % kertoi joutuvansa tekemään muutoksia hinnoittelustrategiaansa, jotka lisäselvitystä antaneiden vastaajien mukaan ovat hinnankorotuksia. Muita lisäkuluja ja toimenpiteitä muutos aiheuttaa 36 %:lle vastaajista.

”Alv-muutoksen vaikutus yrityksen toimintaan on paljon muutakin kuin vain pieni hinnankorotus. Kaikkia muutoksesta johtuvia lisäkustannuksia on lähes mahdoton siirtää myytävän tuotteen tai palvelun hintaan, koska silloin korotukset olisivat liian rajuja. Yritykset saattavat joutua käyttämään resursseja mm. verkkokaupan muutoksiin, erilaisten ohjelmistojen päivityksiin ja hintamerkintöjen muokkaamiseen. Näissä puhutaan pahimmillaan jopa useiden tuhansien eurojen menoeristä. Jokainen muutos vaatii vähintään jonkun henkilön työaikaa ja -panosta”, Kymen Yrittäjien aluejohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo toteaa.

ALV-muutoksen vaikutuksen arviointi liikevaihtoon ja/tai asiakasmäärään on haastavaa, sillä samaan aikaan muu taloudellinen ja yleisesti epävakaa maailman tilanne aiheuttaa heilahteluita ja taantumaa ostovoimassa. Vastanneista 51 % ei usko alv-muutoksen vaikuttavan merkittävästi oman yrityksensä liikevaihtoon tai asiakasmääriin, kun 48 % kokee muutoksella olevan vähän vaikutusta ja 1 % kokee vaikutuksen olevan merkittävä.

”Lisäselvitystä antaneiden vastauksista ilmenee pelko asiakkaiden kulutustottumusten muuttumisesta. Monet erityisesti palvelualojen yrittäjät epäilevät hinnankorotusten vaikuttavan suoraan ostojen määrään. Yrittäjä joutuu tasapainottelemaan sen suhteen, onko hintoja edes mahdollista nostaa, vaikka tällöin se on suoraan pois myyntikatteesta ja yrittäjän kassasta”, Heta Vihervirta-Vuontelo kertoo.

H-hetki lähestyy, mutta kuitenkin 9 % vastaajista kokee, ettei heillä ole vieläkään tarpeeksi tietoa, miten muutoksen kanssa toimitaan. Syynä tähän vastaajat ovat kertoneet olevan mm. aikataulun. Päätökset ovat tulleet poikkeuksellisen kiireisellä aikataululla, ja järjestelyihin oli alettava esimerkiksi kesken lomakauden tai parhaimman sesongin aikana. Erityisesti yksinyrittäjät kokevat tilanteen hyvin haasteelliseksi ja nähtäväksi jää, miten muutos vaikuttaa yritysten tulevaisuuteen.

Lisätietoja:
Heta Vihervirta-Vuontelo, aluejohtaja, Kymen Yrittäjät, p. 040 085 4995