YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ammatillinen koulutus ja riskiin rohkaiseminen puhuttivat Espoossa ja Vantaalla – ”Tämän jälkeen en ainakaan ala yrittäjäksi”
Ammatillinen koulutus, yrittäjyyskasvatus ja riskiin rohkaiseminen nousivat puheenaiheiksi Kasva Suomi -kiertueella Espoossa ja Vantaalla. Espoolaisen eduskuntavaaliehdokkaan mukaan nuoria pitää kannustaa ratkomaan ongelmia, ei pelotella yrittäjyyden riskeillä.
– Suomessa mielellään kielletään uudet yritysideat. Sen sijaan tulisi kannustaa ratkomaan ongelmia ja ylittämään esteitä, sitähän se yrittäjyys on, sanoo espoolainen ehdokas Kimmo Oila (kok.).
Hänen mukaansa yrittäjien tulisi mennä yhä enemmän mukaan oppilaitoksiin kertomaan yrittäjyydestä.
– On hyvä, että nuori näkee ihka eläviä yrittäjiä. On tehtävä yhteistyötä koulujen kanssa, muuten nuoret koulutetaan riskinkarttajiksi, Oila sanoo.
Oila on toiminut yrittäjänä 30 vuotta. Nykyisin hän on muun muassa hallituksen puheenjohtajana tutkimusyritys Innolinkissä ja tekoälyyn keskittyvässä GetJennyssä.
Uusmaalaiset eduskuntavaaliehdokkaat vierailivat Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -kiertueella Omniassa Espoossa. Kuulijoita vakuutti erityisesti koulutuspäällikkö Heli Väreen esitys yrittäjyyskasvatuksesta.
– Ammatillisen koulun reformi lisäsi työelämän ja oppilaitoksen yhteistyötä. Se vaatii opettajiltakin uutta ajattelutapaa. Nyt heidän täytyy opettamisen sijaan ohjata oppimista ja toimia yrittäjämäisesti, Väre sanoi.
Väre kertoi, että hänet herätti erään opiskelijan kommentti yrittäjyysopinnoista. Tämä oli todennut, että ”tämän jälkeen en ainakaan ala yrittäjäksi”.
– Yrittäjyysopinnoissa on tuotu esille ennen kaikkea riskit ja sitä opetetaan liian juridisesti. Yrittäjyys on muutakin kuin debit ja credit, osuuskunta vai oy.
Omnian yrittäjyysopinnoissa ryhmät kootaan monen alan opiskelijoista. Tärkeässä osassa on ammattiylpeyden nostaminen ja sitä kautta yrittäjyyteen kannustaminen. Suuri osa yrittäjistä on saanut ammattikoulutuksen.
Omnian asiakkuuspäällikkö Terhi Haapaniemen mukaan 86 prosenttia oppilaitoksen kanssa yhteistyötä tehneistä yrityksistä on yhteistyöhön erittäin tyytyväinen tai tyytyväinen.
Kansanedustaja, ehdokas Johanna Karimäki (vihr.) kuunteli tyytyväisenä esittelyä yrittäjyyskasvatuksesta.
– On hienoa kuulla, että opiskelijaa kannustetaan omissa vahvuuksissaan. Yrittäjälähtöisyys on hyvä työelämätaito kaikille.
Omnian rehtorin Maija Aaltolan mukaan 80 prosenttia espoolaisista nuorista jatkaa peruskoulun jälkeen lukioon. Omniassa tehdään paljon myös kaksoistutkintoja, mutta Aaltolan mukaan olisi hyvä, jos myös lukiossa voisi tehdä ammattiopintoja.
– Se voisi tuoda työelämässä tarvittavaa osaamista. Nyt lukion jälkeen alle puolet on jatko-opinnoissa puolentoista vuoden jälkeen.
Ammatillinen koulutus on merkittävä väylä ammattikorkeakouluun, sillä 40 prosenttia tulee sitä tietä pitkin.
Karimäki pitää Aaltolan ehdotusta ammatillisista opinnoista lukioissa erittäin hyvänä.
– Jos lukio-opintoihin voisi yhdistää ammatillisia osatutkintoja, olisi nuori valmiimpi ammattiin.
Uudenmaan eduskuntavaaliehdokas Anni Rolig (fp.) piti lukion ja ammattiopintojen yhdistämistä toivottuna. Roligin mukaan yrittäjyydestä tulisi saada positiivisempi kuva jo nuorena.
– Arvostan yrittäjyyttä, sillä olen toiminut pitopalvelu- ja kotisiivousyrittäjänä. Nyt teen hyvinvointivalmennuksia.
Rolig sanoo lähteneensä yrittäjäksi innokkaana. Enemmän haasteita eteen tuli hänen ryhdyttyään työnantajaksi. Ammatillisen koulutuksen viemistä yhä enemmän työpaikoille Rolig piti lähtökohtaisesti hyvänä ideana.
– Nyt se on kuitenkin villi länsi. On epävarmaa, saako opiskelija tarpeellista ohjausta ja kokemusta. Pelisääntöjen pitäisi olla selkeämmät, sanoo itsekin ammattikorkeakoulussa opiskeleva Rolig.
Kasva Suomi -kiertue vieraili torstaina myös CardPlus-yrityksessä Espoossa ja TakuuSähkössä Vantaalla. Yrittäjien kampanjapiste oli Myyrmannin kauppakeskuksessa.
Teksti ja kuvat:
Tiina Rantakoski
tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi