YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.3.2018 klo 14:20
Uutinen

Ammattitaikuri on ekstrovertti lavalla, mutta introvertti lavan takana – Nappaa vinkit show-alalle

Joni Pakanen löysi taikuuden kuusivuotiaana. Vuosia myöhemmin harrastuksesta tuli työ ja nyt Pakanen kiertää Suomea show-alan ammattilaisena. Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -jäsenlehti esittelee oman alansa osaajia. Esittelyvuorossa on nyt ammattitaikurin arki.

Joni Pakanen, miten sinusta tuli taikuri?

”Olimme serkkupojan kanssa molemmat kuusivuotiaita. Hän näytti minulle taikatempun, jossa nappi katosi hänen kädestään ja hetken päästä ilmestyi sinne takaisin. Käsittämättömän hienoa, että joku osasi tehdä tuollaisen tempun. En kuitenkaan ollut niin kiinnostunut tempun salaisuudesta, vaan siitä, miten voisin oppia itse tekemään jotain niin hienoa.

Lainasin kirjastosta kasapäin taikurikirjoja ja opettelin erilaisia temppuja. Kuukausien harjoittelun jälkeen minulle tarjoutui mahdollisuus esiintyä isäni työpaikan joulujuhlassa. Kämmenet hikosivat, kurkkuani kuivasi ja pyörrytti. Kun juontaja kuulutti minua lavalle, en saanut jalkoja liikkeelle. Ensimmäinen esiintymiseni kariutui siis jännitykseen ja haaveeni taikuriurasta murenivat.

Pieni kipinä taikuudesta jäi kuitenkin elämään. Harjoittelin muutaman vuoden lisää ja lopulta voitin pelkoni ja nousin lavalle. Löysin kotikaupungistani Oulusta pari samanikäistä kaveria, jotka harrastivat myös taikatemppuja sirkuskoulussa. Siitä alkoi aktiivinen harrastaminen, joka on 23 vuoden aikana opettanut paljon esiintymisestä ja elämästä.”

Kuinka taianomaista on taikuriyrittäjän arki?

”Joudun yhdistämään työssäni taidetta ja bisnestä, jotka ovat paikoitellen toistensa vastakohtia. Olen siis taiteilija, sillä tavoitteena on luoda taiteellista sisältöä, joka tyydyttää ambitioni. Samalla tuon sisällön pitäisi olla myyvää ja kiinnostavaa, jotta syntyy riittävästi bisnestä.

Toiminimiyrittäjänä yksi kolmasosa ajastani menee yrityksen kehittämiseen, projektien hallinnointiin ja keikkailun järjestämiseen. Se on siis tavallista toimistotyötä, myyntiä, markkinointia ja palavereita. Toinen kolmasosa menee sisällön kehittämiseen, eli ohjelmanumeroiden suunnitteluun, harjoitteluun ja testaukseen. Käsikirjoitan temppuja, rakennan välineitä ja lopulta harjoittelen kokonaisuutta tunteja videokameran edessä. Testaan kokonaisuutta pienelle yleisölle ja sen jälkeen hion yksityiskohtia. Näin lopulta syntyy ohjelmanumero, joka päätyy kenties keikkaohjelmistooni vuosiksi tai asiakkaan tuotelanseeraukseen vain yhdeksi illaksi. Kaava on silti aina sama.

Viimeinen kolmasosa ajasta menee itse esiintymiseen. Keikkailen eri puolilla Suomea, joten työmatkoihin menee välillä useampikin päivä. Toimintani myös kansainvälistyy kovaa vauhtia, joten ulkomailla matkustaminen vie jatkuvasti enemmän aikaa.”

Mikä on ikimuistoisin hetkesi yrittäjyyden varrelta?

”Tähän asti suurin ponnistukseni ja onnistumiseni tapahtui vuonna 2009. Olin juuri valmistunut mediatuottajaksi Oulun seudun ammattikorkeakoulusta ja haaveilin järjestäväni suuren maailman taikaspektaakkelin, joka olisi jotain täysin ennennäkemätöntä. Kasasin ympärilleni tiimin, joka innostui haasteesta.

Taloudellinen riski oli suuri, mutta unelma toi rohkeutta ja itseluottamusta. Galant Illusium – Suuren maailman taikaspektaakkeli myi loppuun kaikki näytökset. Show’ssa oli 16 esiintyjää ja koko projektissa mukana noin 50 henkilöä. Projekti opetti enemmän yrittäjyydestä kuin olisin uskonut. Tekemällä oppii.

Toinen mielettömän hieno juttu on suurin tekemäni taikatemppu. Vuonna 2015 Haloo Helsinki! -yhtye halusi kadota keikkatauolle mieleenpainuvalla tavalla, joten päätöskonsertin lopussa nelihenkinen bändi nostettiin pienellä lavalla yleisön yläpuolelle. Kun oli aika lausua kiitokset, valkoinen verho nousi hetkeksi ylös ja kun kangas tipahti, ilmaan lennähti neljä valkoista kyyhkystä. Haloo Helsinki! oli kadonnut ja loppuunmyydyn Hartwall Arenan yleisö mykistyi hämmästyksestä.”

Miten erottaudut muista alallasi?

”Suomessa on ammattitaikureita noin 15-20, joista suurin osa asuu pääkaupunkiseudulla. On lastentaikureita, koomikko-taikureita, mentalisteja ja illusionisteja. Koen itse, että vahvuuteni on ilmaisussa.

Vaikka en ole kouluttautunut näyttelijäksi, olen tehnyt isoja teatteriprojekteja, näytellyt, ohjannut ja siten vahvistanut omaa ilmaisutaitoani. Pohdin pitkään, mihin taikuuden kategoriaan minun pitäisi erikoistua. Nyt olen kuitenkin ymmärtänyt, että vahvuuteni on esiintymistaito ja kyky viihdyttää. Ja teen sen aina omalla tyylilläni.”

Minkä vinkin antaisit viihdealasta kiinnostuneille?

”Viihdeala on rankkaa ja raadollista. Trendit muuttuvat koko ajan, joten tähtiä tulee ja menee, vaihtuvuus on kova. Töitä on tehtävä kovasti, mutta sekään ei takaa vielä mitään. Kuten Paperi T aikanaan totesi: “Vaikka uskot itseesi, voit silti olla ihan paska.”

Toisaalta tänä päivänä kanavia, joiden kautta voi päästä esiin, on paljon enemmän. Niinpä minä rohkaisen jokaista uskomaan itseensä ja tekemään kaikkensa unelmansa eteen. Ei se mitään ota jos ei annakaan. Ja kotoa ei kukaan tule hakemaan, joten welcome to showbiz.”

>> Taikuri Joni Pakanen häikäisee Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin! -tapahtuman juontajana 8.5.2018. Varaa paikkasi tapahtumasta tästä.

Teksti: Joni Pakanen ja Jaana Tihtonen | Kuva: Jaana Tihtonen

Juttu on julkaistu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -jäsenlehden numerossa 1/2018. Tutustu lehden verkkoversioon Issuu-palvelussa.

Avaa pop-up -ikkuna